+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

111+1 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво всъщност представлява IT индустрията в Украйна?

Като една от водещите платформи за намиране на IT работа в България, от DEV.BG следим всички теми, които са свързани с пазара на труда в индустрията. Последните седмици се изказаха много мнения за това дали IT професионалистите от Украйна ще дойдат да работят в България; как ще повлияе това на сектора; какви са административните пречки за наемане на украинци; как можем да помагаме. Ние си дадохме сметка, че всъщност нямаме достатъчно добри познания за IT индустрията в тази страна. Направихме си проучването и решихме, че ще ви е интересно да споделим информация за IT сектора в Украйна (или поне какъв беше до преди няколко седмици).

Положителни цифрови показатели

В края на 2021 г. общият брой заети специалисти в сектора достига 250 000, което е 24% повече от предишната година. Над 50 000 от тях работят в петдесетте най-големи IT компании в Украйна, а 67% от работещите са позиционирани в градовете Киев, Харков и Лвов. В допълнение, всяка година над 20,000 нови IT експерти завършват успешно украински университети. Устойчивата тенденция показва увеличение на цялостния обем на износа на IT услуги със 157% за пет години, докато наборът от високообразовани кадри се е разширил с 34% за същия период. Според прогноза на Alcor (голям доставчик на IT услуги), направена към 17 ноември 2021 , пазарният дял на индустрията е вървял към достигане на 8,4 милиарда долара оборот, както и потенциален интерес от 242 000 новозавършили технически специалисти към IT сектора.

По данни на Startup Ranking, в момента Украйна се нарежда на 39-то място в света по брой новостартиращи компании – 343, докато през 2018 година страната е била на 43-то място по този показател.
Друго проучване на компанията Beetroot разкрива, че по-голямата част от клиентите на украинския IT сектор са базирани в САЩ, следвани плътно от Германия, Нидерландия и Великобритания. Постоянен интерес има и от страна на скандинавските държави – например, Дания и Швеция, а центрове за научноизследователска и развойна дейност в страната имат чуждестранни компании като Google, Samsung, Siemens и Huawei.

Всички тези впечатляващи постижения не са изненадващи с оглед темповете на развитие от предишните няколко години. Украйна стартира 2021 година с положителен пазарен ръст от 20% в сферата на IT услугите. Това става с помощта на работна сила от стотици хиляди софтуерни специалисти, 85% от които имат минимум средно ниво на владеене на английски език. Според украинската Tech Ecosystem Overview, в страната има още между 3,000 и 5,000 технологични компании, като от тях 1750 са продуктови, а 538 са доставчици на различни услуги от сектора.

През 2020 година, за пръв път в своята история, Украйна достига рекорд от 5 млрд. американски долара оборот от износ на IT услуги, почти 20% повече от предишната година (4,2 млрд. долара). Това означава 8,3% дял на индустрията в общата икономика на страната, като за сравнение този процент е бил 1,58% през далечната 2013 г. Данните показват стабилно увеличение, което по темпове изпреварва други значителни отрасли, като например, химическия и металургическия.

Ако се върнем назад само с година по-рано, през 2019 година, наблюдаваме най-големите частни финансирания на украински IT компании. Сред тях са Gitlab, собственост на предприемач от Харков, която успява да набере 268 милиона долара, надминавайки и най-големите годишни инвестиции в страната изобщо, и Grammarly, също украинска, която успява да си осигури финансиране от 90 млн. долара същата година. Стартиращата компания за прогнозиране на продажби People.ai набира 60 млн. долара само в първия си кръг на финансиране. За сравнение – според проучване на DEV.BG, на българския IT пазар инвестициите в малки, големи и средни стартъпи са се увеличили почти двойно през 2021 година.

Страна за малки и големи

На територията на Украйна присъстват както малки стартиращи компании, така и големи технологични гиганти. Сред тях са Ajax, един от ветераните на местния пазар – компания за разработване на безжични системи за домашна сигурност. Друг подобен пример е известното приложение за забавни лицеви преправяния Reface, технологиите за видеонаблюдение на домашни любимци Petcube, както и Preply – онлайн платформата за търсене и предлагане на онлайн уроци за чужди езици.

Една от най-известните украински технологични стартъпи, Readdle, успява да се развие до мултинационално ниво, като в нея работят специалисти от 11 различни държави. Според управляващия директор на компанията Денис Жаданов в Украйна могат да се наемат някои от най-добрите софтуерни инженери, дизайнери и програмисти в света.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Страната е родина и на софтуерната компания MacPaw, базирана в Киев, а нейният създател и изпълнителен директор – Олександър Косован, лично ръководи разработката на софтуерни продукти и услуги за MacBook на Apple.

Както вече споменахме, най-ярък пример за успешен украински IT бранд е Grammarly, която успява да получи статута на „еднорог“ в стартъп средите, тъй като успява да постигне пазарна оценка от почти 1 млрд. долара със своя софтуер за проверка на пунктуация и правопис.

IT бизнесът в Украйна има и широко отражение на мултинационалната сцена. Повече от 100 престижни IT компании, попадащи в списъка на Fortune за 500-те най-големи технологични бизнеси, работят с партньори от Украйна – тук са имена като Samsung, Amazon, Oracle, Boeing. Модерни центрове за R&D в страната имат SnapChat, Huawei, Siemens, Magentо и UpWork.

От 2016 година Uber също има оперативни центрове в девет града в Украйна, а според неофициални данни, за Google работят над 200 от най-висококвалифицираните експерти от украинския пазар. През същата година – американската Cloudflare се присъединява към компаниите, които откриват собствен информационен център в Киев.

Въпреки успешното развитие на IT индустрията обаче, Украйна не успява да отговори на огромното търсене на услуги, идващо от държави като Германия, Канада, Израел и Швейцария.

Предизвикателствата

Като при всяка друга държава със силни традиции в IT сектора, и Украйна се сблъсква със стандартните проблеми, присъщи за индустрията – недостиг на квалифицирани специалисти, данъчна несигурност и недостатъчно интернет покритие на територията на страната.

Според украинското подразделение на компанията GlobalLogic, допълнителни работни места на годишна база в IT сектора достигат 40 000, а стандартното нарастване на търсените инженери в тези специалности е около 30%.

В същото време реалният брой на заетите инженери нараства само с 18%, което показва значително повече търсене, отколкото предлагане. В края на 2020 г. специализираният украински портал за IT специалисти DOU публикува повече от 10 000 свободни работни места за пазара, което доказва за пореден път недостига на персонал.

В същото време университети в страната могат да обучават не повече от 20 000 нови експерти в различни области. Освен това много от завършилите предпочитат да се реализират извън Украйна или да работят на свободна практика. Като алтернатива, някои от желаещите да практикуват професията избират да се обучават активно в различни частни курсове и академии, което подобрява ситуацията, но не успява да покрие изцяло значителния недостиг на персонал.

Друг аспект на това предизвикателство е нуждата от специалисти с поне 2-5 години опит (middle и senior level, съответно 37% и 33% от всички свободни работни места на пазара на труда). Украинските университети и курсове за обучение не могат да решат този проблем, независимо от броя на завършващите всяка година.

Данъчните условия за дейността на компаниите са още един важен въпрос за развитието на украинския IT сектор. Липсата на ясни и прозрачни данъчни правила е един от факторите, които възпрепятстват пристигането на повече световни играчи на украинския IT пазар.

Потенциално препятствие пред развитието на индустрията се оказва и недостигът на интернет покритие в Украйна – според проучването на Worldwide Broadband Price Research 2020, само около половината от населението на страната има достъп до мрежата.

Украинските специалисти имат репутацията на опитни и надеждни разработчици, които вършат работата си в срокове, предоставяйки първокласни услуги и технологии за своите клиенти.

Всеки един от вас може да се включи в подпомагането на Украйна лесно и бързо – направете го тук – https://www.bg4ua.com/support, една инициатива, стартирана от българската IT общност.

Ако искаш да научиш и за други интересни примери от нашата IT екосистема и да намериш правилните кариерни възможности за теб, не пропускай да посетиш Job Board-а на DEV.BG.