+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какъв ще бъде IT пазарът на труда в България след 10 години

В DEV.BG всеки ден работим здраво, за да изградим мястото, където намираш следващата си IT работа. Неразделна част от процеса е да гледаме как ще се променят нуждите на търсещите и предлагащите, в бъдеще. Затова попитахме някои от водещите в бранша как смятат, че ще изглежда пазарът на труда след 10 години.

Ще предлага ли България по-високи заплати и по-интересни продукти? Ще се появяват ли все повече продуктови компании? Възможно ли е да се превърнем в най-успешния център за иновации и развитие в Централна и Източна Европа? Ще нарасне ли нуждата не само от повече опитни програмисти, но и от лидери, от бизнес анализатори и продуктови мениджъри?

Отговорите на тези въпроси и още, се крият в основата на представите за бъдещото на някои от най-успешните изпълнителни директори и основатели на технологични компании. Вижте какво би било очакваното развитие на IT пазара на труда в България през техните очи.

Светозар Георгиев, Co-Founder, Telerik Academy

Светозар е един от основателите на познатата на всички Telerik Academy, както и на Campus X. Той работи в IT сектора над 20 години, а от година е член на Управителния съвет на „Заедно в час“. Светозар обрисува бъдещето на IT пазара на труда, като следствие от сбъдването на няколко конкретни стъпки, които засега са мечти, а превръщането им в реалност зависи от самите нас.

Моята мечта е след 10 години България да се е утвърдила като епицентър на информационните технологии в Източна Европа. За целта е нужно държавата да припознае технологичния сектор като стратегически важен и да го подкрепя активно. Да прави нужните промени в образователната система, за да се захранва пазарът на труда като добре работеща поточна линия.

Моята мечта е да имаме по-малко, но по-модерни специалности и учебни планове в университетите. Да имаме добра интегрираност между математическите и професионалните гимназии с университетите. Моята мечта е работещи специалисти от бизнеса да преподават по няколко часа на седмица най-модерните технологии и да бъдат ролеви модели за учащите.

Моята мечта е все повече хора да сменят неперспективни професии с такива в IT сферата. Все повече хора от чужбина (българи или чужденци) да идват тук и да работят в престижни компании. Много от тях български. Много от тях сред лидерите на световно ниво в своя сегмент.

Моята мечта е хората да са лоялни и честни към компаниите си и към обществото. А компаниите от своя страна да не използват хищнически практики. И да мислят за общия интерес, защото той ще доведе до общ просперитет на екосистемата тук.

Моята мечта е хората да искат да учат и да работят в България. Защото след 10 години България ще е чудесно място за перспективна работа и спокоен живот.

Тази моя мечта може да е реалност. Стига да го поискаме и да се потрудим да се случи.

Иво Ценов, Founder, SiteGround
Иво Ценов (вдясно) и Тенко Николов

Иво е един от основателите на SiteGround – международния доставчик на уеб хостинг услуги, чието начало е положено преди 18 години. Иво ни представя гледната си точка и обяснява защо е важна връзката между бъдещето на IT пазара, образованието и развитието на качествени кадри.

На първо място, как ще изглежда пазарът на труда след 10 години, зависи от това как изглежда образованието ни днес и какво ще направим в тази насока през това време. Ние неведнъж сме казвали, че в България има много потенциал, но той трябва да се развива и то с мисъл. Важно е да се насочим към изграждането на практически умения и мислене, защото голяма част от образованието в момента е силно теоретично.

На второ място, реалната самооценка и мотивацията на хората да се развиват е от огромно значение. Образованието далеч не спира само с диплома, напротив – практическият опит и новите хоризонти, и предизвикателства, тепърва започват. Доколко си конкурентноспособен на пазара на труда зависи от това какво предлагаш като способности и умения, които зависят от инвестираните време и усилия от страна на самия човек. В SiteGround отдавна залагаме на развитието и задържането на собствени лоялни кадри и инвестираме в потенциала на хората си, но би било чудесно всеки един човек да има собствена мотивация да го прави. Само ако полагаш усилия да надграждаш и разширяваш практическите си умения и мисленето си, можеш да си сигурен, че няма да бъдеш заменен от машина, автоматизация или по-евтина работна ръка някъде другаде – защото способността ни да стигаме до креативни решения и да мислим в мащаб, е най-ценното ни и важно качество.

Тодор Маринов, CEO, Strypes

Тодор e главен изпълнителен директор на Strypes и притежава над 15 години опит в IT сектора. Визията му за бъдещето развитие на IT индустрията като цяло се корени в няколко фактора, които описва точно и в конкретика. Вижте кои са те.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

През последните 15 години се появиха и развиха доста на брой малки IT компании и няколко големи изцяло български компании, които успяха добре да отговорят на растящата нужда от добри IT специалисти в Западна Европа и Щатите. В момента българската IT индустрия доказва, че можем да разработваме качествени софтуерни решения на много високо ниво, но все още основният фокус е върху това да предлагаме “качествени специалисти”.

През последните 5 години забелязваме интересни тенденции, които според мен ще са основни двигатели на развитието на IT индустрията, ето кои са те:

  1. Създаване на все повече качествени специалисти – създават се IT академии, за да отговорят на неспирната нужда от нови специалисти. Разбира се, това се движи от бизнеса, но започва да се вижда и участието на държавата – развитието и в университетите, и дори в училищата;
  2. Междувременно успяваме да натрупаме достатъчно критична маса от истински опитни IT професионалисти и специфичен индустриален опит, което предоставя нови възможности за все повече продуктови компании, както и създаване на повече добавена стойност от service компаниите;
  3. Пандемията помогна много на IT бизнеса в България, защото премахна още едно от притесненията на големите клиенти по света – как ще работим отдалечено? Но това освен възможност, ще бъде и сериозно предизвикателство за по-малките от бранша, които предлагат така наречения “body leasing”;

Гледайки напред, следващите 10 години ще предоставят много добри възможности за IT индустрията в България и заедно ще трябва да намерим начин как да надградим, да преминем от създаването на качествени софтуерни решения, към това как да предлагаме качествени бизнес решения за специфични индустрии. Това естествено означава – по-високи заплати, по-високи тарифи и по-интересни продукти, по които нашите колеги да работят. Ще се създават и търсят все повече опитни специалисти, архитекти, лидери, но и освен това и бизнес роли като Бизнес Аналисти, Продуктови мениджъри и т.н. Очакванията ми са, че ще се появяват все повече нови продуктови компании, както и подразделения на някои от най-големите софтуерни компании по света.

Основните предизвикателства ще бъдат за компаниите, които се фокусират около това да предлагат “само добри хора”. Те ще срещат конкуренция от компаниите, които искат да наемат директно хора за отдалечена работа. Очаквам, че този тип компании или ще трябва да се развият, или ще търсят възможности за присъединяване към по-големите организации.
Като заключение, смятам, че в следващите 5-10 години все повече ще се говори за България като IT дестинация с висока добавена стойност.

Стефан Цанев, Vice President, Country Manager, MentorMate

Стефан е Вицепрезидент операции в MentorMate и мениджър на българския клон на компанията. Споделя, че преди 13 години, когато започва работа, екипът е малък и неопитен, помещаващ се в един тристаен апартамент. А днес, 13 години по-късно, Стефан отговаря за управлението на 800 души, като компанията създава близо 150 софтуерни продукта годишно. Ето и неговата прогноза в насоките – размер, структура, цена и качество.

Като размер пазарът ще се удвои. Това удвояване ще дойде предимно от органични процеси – въпреки демографските тенденции, нуждата от дигитална трансформация и IT услуги няма да намалее и България ще продължи да е пазар, който задоволява тези нужди. Все повече хора ще избират кариера в IT, мотивирани от факта, че заплащането в сектора ще продължи да бъде най-високото в страната.

Говорейки за seniority, пазарът ще запази структурата си. Въпреки, че все повече хора без опит и с малко опит ще влизат в него, тези, които в момента са на junior ниво, след 10 години ще бъдат опитни експерти.

Откъм технологии, българският пазар е доста адаптивен и смятам, че ще се променя спрямо световните тенденции сравнително бързо. Откъм цена, пазарът в цяла Европа ще се изравни – България ще е нито по-евтина, нито по-скъпа дестинация. Най-голямата промяна ще е относно качеството – ще доставяме все повече стойност, изкачвайки се нагоре по IT value-chain-a.

Христо Борисов, Co-founder & CEO, Payhawk

Христо е съосновател и изпълнителен директор на Payhawk, финтех стартъпът, който често се спряга за бъдещия български „еднорог“. Христо е с над 15 години опит в IT сектора, като дълги години е бил част от Progress.

Голяма част от вече съществуващите IT компании ще се ориентират към създаването на собствени продукти. С нарастването на инфлацията и влизането в еврозоната се очаква, че България ще става все по неконкурентноспособна като аутсорсинг дестинация. Същевременно наблюдаваме много голяма динамика на пазара на рисково финансирания капитал, която подпомага стартъп компаниите да създават собствена интелектуална собственост, която да се реализира на световните пазари. Предположението ми е, че България ще успее да стане най-успешния център за иновации и развитие в Централна и Източна Европа.

За да отговорим на нуждите на пазара, очаквам, че университетите ще научат много от методите за обучение на програмисти и IT специалисти от множеството академии, които съществуват на пазара.

Дали след 10 години IT пазарът на труда в България ще бъде такъв, какъвто ни го описаха едни от най-успешните хора в бранша, предстои да видим. Единственото сигурно е, че не е необходимо да чакаш до тогава, за да намериш точната IT роля за теб, в нашия Job Board можеш да я откриеш и днес.