Ивелин Велков е Solution Architect в Paysafe Group с над 10 години опит в областта на Java технологиите. В миналото се е занимавал с разработка на Managed File Transfer, API и Microservice Management, AWS SaaS и on-prem базирани решения. Той ни разказа как е започнала страстта му по Java и пред какви трудности се е изправял. Ивелин е и лекторът ни на събитието Тhe evolution of microservices stacks.

Как започна да се занимаваш с Java?

Професионално започнах да се занимавам с Java през 2005-та година. По това време работех в компания за разработка на мобилни приложения и програмирах на C за BREW платформата. C за BREW имаше много бедна екосистема и съответно програмирането беше на доста ниско ниво. Първите стъпки в света на Java бяха продиктувани от желанието ми да бъда по-продуктивен. Java ми даде повече средства за разработка и по-богата екосистема.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?
Като погледна назад във времето, мисля, че най-интересният момент не е нещо конкретно, а всъщност е еволюцията на Java света, промените, които настъпиха в езика през последните 10+ години и това, че с малко изключения библиотеките са платформено независими. През 2005-та да пишеш на Java беше cool. С течение на годините Java се развиваше и по мое мнение в момента се позиционира като зрелият избор.
Различни JVM езици като Groovy, Scala, Clojure, Kotlin, Jython, eXtend бяха, а някой все още са модерни.
През всичките тези години Java беше много предпазлива в копирането на концепции и идеи и така постепенно се превърна в стабилна основа.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Разплитане на спагети и разбиване на монолити.

Как го разреши/разрешихте?
Няма универсално решение. Общоприетите практики са Domain Driven дизайн, пренаписване на основни функционалности, API first подход, прилагане на Strangler шаблон. Нужно е само много упорство.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. MicroServices
  2. Cloud native
  3. Container orchestration.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера като Java специалисти?
Да не бъдат ограничени единствено до Java като език. Да следят новостите в Cloud, Cloud-Native, Serverless, а също така и в други езици като Node, Go.


Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Петър Петров: „Java е страхотна платформа“
Александър Куртаков: Използвайте огромния потенциал на Java екосистемата

 

Share This