Петър Петров е CTO и съосновател на Botron Software с 15 години опит в разработката на софтуер и облачни услуги. Носител е на няколко патента в областта на облачните архитектури за пренос на данни. На събитието Continuous Integration on AWS той ще разкаже какви са компонентите на една Continuous Integration инфраструктура, но преди това ни разказа за своя собствен опит с Java и защо я харесва като платформа.

Как започна да се занимаваш с Java?

Професионално започнах да се занимавам с Java преди около 15 години, веднага след като завърших Техническия Университет в София. Започнах работа в Tumbleweed Communications като QA инженер и интересите ми в областта на автоматизираното тестване доведоха до това, че прекарвах все повече и повече време в писане на Java. Не след дълго изцяло се посветих на изучаването на платформата и решенията върху нея.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?

Java е страхотна платформа – комбинацията от множество езици за програмиране и хилядите библиотеки с отворен код предоставят много възможности, като същевременно екосистемата е достигнала достатъчно ниво на зрялост, за да се избегне лутането между технологии, което често наблюдаваме в други области. За мен най-интересните предизвикателства са свързани с намирането на точните архитектурни решения, които да скалират във времето, като често тези решения са свързани с достигане на границите на език и платформа.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

За мое огромно щастие професионалният ми път се разви така, че имах честта да работя по много разнородни проекти, някои от тях изградени от нулата, всеки със своите специфични предизвикателства – от Java базиран automation framework за in-container тестване, през Eclipse IDE за езика Cobol, разпределен service за защитен пренос на данни от on-premise legacy системи към модерни облачни приложения, докато стигнем до основаването на Botron Software и разработката на продукти за екосистемата на Atlassian. Безспорно най-голямото технологично предизвикателство беше (и все още е) именно в Botron, тъй като трябваше едновременно да стартираме компания и да разработим чисто нов продукт, за който доста хора на високи позиции в Atlassian казаха, че е почти невъзможен за изпълнение от технологична гледна точка. За щастие бързо се оказа, че грешат.

Как го разреши?

Предишният ми опит с Java екосистемата ни позволи още в самото начало да изберем правилните технологии и библиотеки (основно около Eclipse Modeling Framework), които ни осигуриха технологично предимство пред конкурентите и ни дадоха възможност да скалираме разработката изключително бързо – резултатът беше няколко успешни продукта, които в момента се използват от стотици компании по света, включително в 5 от топ 10 на Fortune 500. Също така, основен решаващ фактор за успеха беше ранният етап, на който изградихме Continuous Integration системата ни, която от своя страна ни позволи да получаваме бърза обратна връзка и високо качество на кода – нещо, на което държим изключително много.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

CI системата е туптящото сърце на една софтуерна компания – решенията, които се взимат при нейното изграждане, дават силен отзвук през целия процес на разработка. Затова е необходимо да знаем: кои са задължителните компоненти на една CI система, как да ги интегрираме и как да ги използваме максимално ефективно.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Същността е в детайлите – вникнете в платформата, за да разберете силните и слабите ѝ страни, следвайте принципите на добрия дизайн, запознайте се с екосистемата и библиотеките с отворен код. Бъдете активни в Java общността и не спирайте да учите!


Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Разговор за Java с Костадин Голев
Java е особено подходящ първи език за програмиранe – разговор с Васил Момчев

Share This