Александър Куртаков е tech lead на десктоп IDE екипа в Ред Хат и project lead на Eclipse Platform. Преди събитието Еклипс – какво ново през 2018 той ни разказа защо се е запалил по Java, какво най-много му харесва в езика и как се справя с поддържането на различни групи от потребители.

Как започна да се занимаваш със Java?

Когато започвах, единствените масови езици бяха Java и C/C++, като първият беше по-интересен заради мултиплатформеноста, която беше рядкост, и така започнах във фирма, която пренаписваше Cobol приложения на Java.

Кой е най-интересният аспект от работата с Java?

Огромния набор от свободен софтуер написан на Java. Трудно би било човек да намери нещо толкова широко използвано и в същото време толкова разнообразно както софтуера в Java екосистемата.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Най-голямото технологично предизвикателство за мен е как да се поддържат две диаметрално противоположни групи от потребители – тези които винаги използват най-новите версии, технологии и т.н. и тези които се опитват да запазят всичко съвместимо за „безкраен“ период от време.

Как го разреши?

За съжаление, проблема няма генерално решение. Все пак, по мои наблюдения, първата група са доста по-активни и склонни да вложат време, това е и причината за все по-краткото време между новите версии на проектите. От друга страна, необмислени и несъвместими промени биха имали силно негативен ефект върху използваемостта на даден проект за множество цели. Единственото решение се оказва постоянното и детайлно проучване на всеки подобен конфликт и избор на решение което позволява прогрес, но същевременно не на всяка цена.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. Скорост, скорост, скорост – във все по-забързващата се среда това се оказва първостепенна величина определяща успеха на един проект. Примери свързани с промени за да постигнем нужното ускорение в Еклипс.
  2. Генерална промяна в начина на разработка на инструменти за разработчици. Начинът, по който доста от тези инструменти се разработваха преди само 2 години, се промени коренно и това налага адаптация на всички нива.
  3. Какви са проблемите в един голям свободен софтуер проект и как те биват решавани.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Да използват огромният потенциал на Java екосистемата – макар да отнема време да се проучат и научат нещата, в дългосрочен план се отплаща многократно на фона на индивидуалните решения. И да не забравят, че подобряването и разширяването на тази екосистема почти винаги е много по-лесно, отколкото хората си мислят.


Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Разговор за Java с Костадин Голев
Java е особено подходящ първи език за програмиранe – разговор с Васил Момчев

 

Share This