Костадин Голев е CTO на Rewards Labs. Той е Java програмист и team lead с повече от 10 години опит. На събитието на 26-ти август „JUnit 5 – The Next Generation“, той ще разкаже защо няма нова версия на JUnit 11 години, какво да очакваме от новата версия, както и как може да изглежда тестването върху JVM в бъдеще. Зададохме му няколко въпроса:

Как започна да се занимаваш с Java?

Случайно, просто беше избраната технология във фирмата, където започнах да програмирам сериозно. Преди това пишех на други езици.

Какво те мотивира в работата ти?

Много неща, но най-големият ми мотиватор винаги е бил да виждам резултати от това, което правя.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Работих над сложен и комплексен проект, който се изпълняваше върху Java server, инсталиран върху специфичен Linux, на специфичен хардуер. Моята работа беше само върху малка част от Java кода, но имахме сериозен бъг, който не успявахме да преборим след много дни търсене. Накрая решихме, че проблемът може да би е някъде в Linux-a, където имаше голям на брой скриптове специално написани, за да управляват нашия сървър.

Как го разрешихте?

Направихме среща с архитекта, отговарящ за въпросните скриптове и директно ни беше заявено „My code is perfect“. Нямаше обяснения, нито дискусия. Това тогава толкова ме вбеси, че седнах и часове се рових, докато не намерих проблема заровен дълбоко в малко използван скрипт. Още помня думите на архитекта – „Thank you so much for this excellent find!“.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Опитайте се да бъдете „Jack of all trades, master of few“. Не избирайте между това да се заровите в своята тясна специалност и да учите от „всичко по-малко“. Направете и двете!

Стани част от потребителската група Java. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

 


 

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This