+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

65+13 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Под повърхността — какво ни казват цифрите за IT пазара на труда?

*От DEV.BG

„Бъг“, „криза“, „свиване“. С тези и други нежизнерадостни думи се описва случващото се в индустрията през последните месеци, а статистиките на job board-а на DEV.BG са поредното потвърждение, че ситуацията не е никак розова. Инфлацията очаквано доведе до повишаване на лихвите, по-трудно отпускане на бизнес кредити и привличане на алтернативно финансиране, съответно IT компаниите по света масово започнаха да свиват разходите си за човешки ресурси и да съкращават служители. Ефектът на финансовото домино се усети болезнено и в България, предвид че родните технологични компании генерират над 85% от приходите си от износ. Какво наистина се случва на IT пазара на труда?

Отлив на обяви, прилив на кандидатури

Разглеждаме периода от януари 2023г до януари 2024г, когато в job board-а на DEV.BG най-много обяви за работа са публикувани през февруари 2023 (~ 3 500), след което броят им плавно намалява и достига 2 300 в началото на 2024 г.

В същото време интересът към тях е обратнопропорционален, тъй като кандидатурите за тези свободни позиции отчитат рязко увеличение — 13 153 през януари 2023 г. срещу 27 100 за същия период т.г., или почти двоен ръст.

Първосигналният извод е, че работните места в IT сектора поголовно намаляват, затова има повече кандидати за тях. Което е факт, но на база ежедневните ни разговори с работодатели от сектора стигаме и до други важни заключения. Едно от тях е, че се увеличават броят на кандидатите, които пускат CV-то си за повече позиции. Така имат по-голям шанс да ги поканят на няколко интервюта и да получат няколко оферти за работа, за да изберат най-добрата за тях. Освен това търсещите работа все по-често използват специализирани сайтове за обяви, които им спестяват ценно време да намерят точната позиция.

Не на последно място на спада в обявите за работа трябва да се гледа като на намаляване на дефицита на IT кадри, както пише председателят на BASSCOM Доброслав Димитров във Facebook профила си: „Ако недостигът преди е бил 200%, сега е 100% или 50%, което продължава да означава, че има недостиг на хора, а не обратното.“ Както и че компаниите ще избират талантите си много по-внимателно, отколкото беше по време на предкризисния overhiring период.

Пазарът вдига летвата още по-високо

Със сигурност продължават да се търсят специалисти, макар и по-малко. Въпреки осезаемото свиване на пазара през януари в job board-а на DEV.BG няма нито една категория за обяви, която да не предлага свободни позиции. В същото време конкуренцията за едно работно място през последната година се е увеличила три пъти — ако през януари м.г. е имало средно четири изпратени CV-та за една обява, то през същия месец т.г. броят им достига дванадесет.

През януари (под)категориите от обяви, които се радват на най-голям интерес от страна на търсещите работа, са:

  1. Junior/intern позиции
  2. JavaScript
  3. Backend development
  4. Frontend development
  5. PM/BA and more
  6. Quality Assurance
  7. React
  8. Fullstack development
  9. Java
  10. Automation QA

Най-голямо внимание са привлекли свободните позиции в София, където има най-голяма концентрация на IT работодатели, следвани от изцяло дистанционните възможности за работа, Варна, Пловдив, Русе и Бургас.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

По отношение на технологиите при Backend най-голям интерес и съответно кандидатури през януари 2024 е имало за Java позиции (над 2 700), .NET (повече от 1 800) и PHP (близо 1 200). При Frontend технологиите, за същия месец, водещи по брой получени кандидатури са обявите за JavaScript (над 7 100 кандидатури) и React (близо 3 400), а в категорията PM/BA and more най-привлекателни са били позициите за IT Project Management (близо 1 800 кандидатури) и IT Business Analyst (малко над 800 изпратени CV-та).

Най-новите категории с обяви в job board-а на DEV.BGProduct Owner, Customer Support и Hardware & Engineering, също започват да се радват на интерес от страна на търсещите работа, които през януари са изпратили над 1 000 кандидатури общо за свободните позиции в тези области.

Не на последно място огромният интерес към junior и стажантските позиции от цялата страна (близо 7 500 изпратени CV-та през януари 2024г.) е ясен знак, че секторът въобще не е изгубил притегателната си сила въпреки трудния период, който преживява. Затова експертите, които врят и кипят в него, подминават внушенията за „деня на страшния съд“ и говорят за „нормализация“ и „отрезвяване“, които ще доведат до разумен баланс между очакванията на работодателите и търсещите работа — нещо, което се случва след всеки болезнен икономически цикъл.

Междувременно над 2 100 свободни позиции в job board-а на DEV.BG очакват своите най-добри кандидати.