+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+58 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през януари?

Новините, подбрани от DEV.BG, за първия месец на 2024г – как започна годината за българския IT сектор?

Постижения

BgGPT – първият отворен изкуствен интелект на български, от INSAIT
INSAIT представи първият отворен езиков модел с изкуствен интелект на български език – BgGPT, на събитие, на което присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев. Публичен достъп до Чат приложението ще стартира на 3 март на адрес https://bggpt.ai, то е създадено изцяло от INSAIT, обучено за спецификите на българския език върху над 3 милиарда изречения на български език, и се състои от 7 милиарда параметъра. BgGPT, може да бъде използван свободно и безплатно от публични и частни организации, и потребители, тъй като не е корпоративна собственост; данни не се споделят към чужди корпорации, а остават в държавата и българските организации. INSAIT ще проведе и разяснителни срещи и събития с технологичната общност. BgGPT ще допринесе за създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. Предварителен достъп след регистрация ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации.

SoftServe се присъединява към екип, разработващ технологии за излитане и кацане на Луната
SoftServe се присъединява към международен екип, финансиран от НАСА, разработващ технологии за излитане и кацане на Луната. Проектът, планиран да започне от януари, е финансиран от спечелената награда по програмата “NASA STTR 2023 Phase II” от “Astroport Space Technologies” (базирана в Сан Антонио, водеща проекта) за напредък в развитието на технологии за кацане на площадки в екстремни условия и осигуряване на по-безопасни кацания на Луната. Екипът по роботика и усъвършенствана автоматизация на SoftServe ще работи с глобални партньори, а участващите в проекта ще имат за задача да симулират роботизирани системи за жива конструкция, механично взаимодействие и свободно движение по повърхността на Луната, създавайки голям брой цифрови симулации на строителния процес, като се вземат предвид характеристиките и свойствата на почвата и различни ситуации. Програмата на НАСА за трансфер на технологии за малък бизнес (STTR) е годишна безвъзмездна помощ за финансиране на изследвания, разработки и демонстрации на иновативни технологии.

Dronamics е част от Работната група на ЕС по въпросите на бъдещето на мобилността
Българският стартъп Dronamics стана част от Работната група на ЕС по въпросите на бъдещето на мобилността, заедно с още 15 компании, стартъпи и еднорози. В рамките на стратегическата инициатива избраните компании ще са консултанти за ЕС относно иновации в транспортния сектор.

Инвестиции и придобивания

Juniper Education придоби Shkolo
Juniper Education, най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, обяви придобиването на образователната платформа за дигитализиране на българското образование – Shkolo, използвана от над 1700 образователни институции в България. Британската компания работи с над 14000 училища във Великобритания, предоставяйки интегрирани софтуерни решения за класната стая, администрацията, управлението на човешките ресурси и ангажирането на родителите към образователния процес. Софтуерът на Школо предоставя инструменти за управление на данни и организация на работата в образователни институции. Сделката ще допринесе за допълване на софтуерните решения на Juniper, и подкрепата за още повече директори, учители и ученици, а Shkolo ще продължи да предоставя на клиентите си в България поддръжка и иновации, както и да расте на нови пазари. Juniper е подкрепена от Horizon – инвеститор в бързоразвиващи се технологии и компании в сферата на услугите.

Nasekomo привлече 8 млн. евро
Biotech компанията Nasekomo привлече 8 млн. евро в кръг на финансиране от Серия А, от частния капиталов фонд, фокусиран въру регион Югоизточна Европа, Invenio Partners и частни инвеститори. Привлеченият капитал ще се използва за изграждане на мрежа от фабрики за биоконверсия на насекоми и роботизиране на биоконверсията с помощта на AI. Компанията планира и откриване на втора производствена база през 2025г., отново в България. Към Борда на директорите на Nasekomo ще се присъедини и Станислав Николаев, партньор и главен оперативен директор в Invenio Partners. Създадената през 2017 г. от предприемачите Ксавие и Олга Марсенак и биолога Марк Болар компания има за цел да развива устойчив бизнес с положителна мисия – кръгово, висококачествено производство на протеини и революционизиране на производството на фуражи в отговор на нуждите на глобалното земеделие и животновъдство.

Appolica инвестира до 600 хил. евро в 4 стартъпа
Appolica обяви, че основава собствено венчър студио и инвестира до 600 хил. евро в 4 стартъпа през 2024г., като финансирането ще варира между 50 хил. и 150 хил. евро за всеки стартъп. Компанията, с основен фокус проекти в сектори финтех, Climate Tech и Future of work, ще работи със стартъпи и предприемачи с потенциал за растеж, като предоставя и екип от експерти в различни сфери (софтуерни и продуктови, маркетолози, финансисти, HR експерти) и подкрепяйки ги във всеки етап от развитието от първоначална валидация на идеята, през създаване на MVP, до растеж и скалиране. Кандидатстването за финансиране е през сайта на компанията.

Mentessa получи финансиране от EIT Digital
Основаният от българи стартъп Mentessa получи финансиране от EIT Digital, грант, съфинансиран от ЕС, за иновативен проект, заедно с Raiffeisen-Landesbank Steiermark. Сумата, която не е обявена, ще подкрепи компанията в създаване и развиване на технологични AI-базирани решения за бъдещето на работата и работното място, а сред целите е и достигане до лидерски пазарни позиции в DACH региона, увеличаване на екипа и международен растеж. Създадена през 2019г от Андрей Андреев и Тина Русева, и базирана в Мюнхен, Mentessa е софтуерна компания, развиваща платформа за споделяне на опит, умения, знания и сътрудничество за работещите в различни организации. Платформата се използва от над 5, 000 души за откриване на ментори, кариерно развитие или споделяне на опит. Компанията има предишно финансиране от Eleven Ventures в размер на 1 млн. евро.

От DEV.BG

.NETworking конференцията на DEV.BG!

След успеха на първото издание на .NETworking конференцията ни, обявихме новото ѝ издание. То ще се проведе на 11.04.2024г. във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Повече информация на сайта на конференцията може да прочетете ТУК.

Компаниите с детайлен профил в DEV.BG вече са над 1400! 🎉
Не забравяй, че работодателските профили в DEV.BG показват подробна информация за дейността, начина на работа, технологиите, придобивките, екипа, както и още много полезни детайли за компаниите, които наемат IT специалисти в България. А ако искаш да разбереш кои са новите компании, които се присъединиха към DEV.BG Job Board през 2023, виж ги в ТОЗИ материал.

🚀 Нов рекорд за кандидатури в DEV.BG Job Board през януари!
Първият месец на 2024 се оказва най-активният за кандидатите до този момент, отчитайки над 26 000 изпратени кандидатури. Ако и ти търсиш работа, не забравяй да провериш актуалните предложения за IT работа ТУК.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Разрастване

Redis отвори офис в България
Глобалната технологична компания Redis отвори развоен център в България с план да открие 75 работни места. Компанията е с дейност създаване на бази данни с отворен код в паметта Redis и предлага услуги за достъп до данни в реално време на над 10 000 организации по света. Стратегията е новият инженеринг център в София да се утвърди като главен инженерен център извън Израел. За директор за България бе назначен Иван Атанасов, професионалист с богат опит на висши ръководни позиции, включително ръководител на развойния център на Uber в София и инженерен мениджър в SAP. Той ще изгради и ръководи екипа на Redis в България.
Redis се смята за най-предпочитаната база данни от софтуерните инженери за последните пет години, с над 1 милион инсталации на продукта с отворен код и повече от 6 милиона ежедневни стартирания в Docker среда. Американската софтуерна компания оперира в над 25 държави на 6 континента, а сред клиентите ѝ са компании като BNP Paribas Personal Finance, British Airways, Visa, Netflix, Apple, Google, MasterCard, Dell, Microsoft, FedEx, Tiffany & Co, и др. Redis е със статут на компания-кентавър от 2020 година (компании със 100 милиона долара ежегодни приходи), след като получава финансиране серия F и събира 347 милиона долара на серия G от финансирането си през април 2021 г.

FESTO открива нов офис в Габрово
FESTO открива нов офис в Габрово – част от Техническия инженерен център на Festo в България, инвестирайки над 220 хил. лв. Официалното откриване ще бъде на 7 февруари, с офис помещения и две лаборатории, разположени на 325 м2 площ, където ще работят 14 служители за разработване на продукти в областта на индустриалната електрическа автоматизация. Компанията планира през тази година да увеличи работните места; да инвестира над 20 млн. евро във високотехнологично електронно производство и софтуер за проследимост и управление на наличности; да открие нова Лаборатория по автоматизация в Технически университет, Габрово за над 20 хил. лева., симулираща функцията на автоматизирана производствена линия и изградена изцяло с Festo компоненти.

Събития, състезания и награди

Известни са номинираните за „Наградите на БАИТ“ за 2023г
След гласуване на журито, вече са известни и обявени номинираните за „Наградите на БАИТ“ за 2023г. Имената и проектите са в секция „Номинирани“ на сайта на БАИТ, а участниците ще могат да се представят с кратко, 30-секундно видео и на церемонията по награждаването на 27 февруари, в която специално участие ще вземат Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, и българският учен и писател Георги Бърдаров. 72 проекта се състезаваха в 7 категории, а Наградата за специален принос ще се връчи по решение на журито чрез вътрешни номинации. В категория „Младежка награда“ са номинирани ученици от различни гимназии, Студентски клуб по Роботика към Студентски съвет на ТУ – София, а в категория „Успешен български ИКТ продукт/услуга“ сред номинираните са AMPECO, CloudCart, Dreamix.

Hack TUES X през март
Hack TUES X, десето юбилейно издание на хакатона от ученици за ученици на ТУЕС, ще се проведе от 13-ти до 16-ти март 2024. Събитието се организира на живо от ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС, в Sofia Tech Park. Откриващата церемония ще се излъчва на живо в YouTube канала на училището на 13 март, като на нея ще бъдат обявени и основната тема и подтеми на хакатона тази година – в дискусия с водещи специалисти в областта на информационните технологии. Ученици от различни класове (разпределени в очаквани 70 отбора с индивидуални ментори) и завършили ученици на ТУЕС към ТУ-София (очаквани още 20 отбора) ще се състезават в различни категории. На 14-ти и 15-ти март ще се провежда разработката на проектите, а на 16-ти – церемонията по награждаването. Жури от специалисти ще оценява проектите на полуфинали и финал. Hack TUES е единствената образователна практика от България, включена сред иновативните практики на ЮНЕСКО за „Техническо и професионално образование и обучение“.

Програми и обучения

IBM стартира “IBM Sofia Accelerator”
IBM стартира “IBM Sofia Accelerator”, акселераторска програма, насочена към технологични стартъпи в България и Източна Европа. Кандидатстването е отворено до 15 февруари, а напълно безплатната 12-седмична програма ще е с фокус върху разработка на AI и Cloud решения и ще цели изграждане на партньорства с IBM на глобално ниво. До десет компании ще бъдат избрани да си сътрудничат с експерти и партньори на IBM, да работят с ментор от IBM и да представят решенията си на Демо ден през месец юни. Програмата е насочена към индустрии Финтех, Здравеопазване, Търговия на дребно, Телекомуникации, Енергетика, Комунални услуги и др.


Payhawk получи лиценз за дружество за електронни пари в UK
Финтех компанията-еднорог Payhawk получи лиценз за дружество за електронни пари (EMI) от британския финансов регулатор (FCA), след щателна проверка на финансовите и оперативните процеси на компанията. EMI лицензът позволява на Payhawk да предоставя решения в областта на издаването на карти и улесняване на дигиталните разплащания на клиенти в Обединеното кралство. Payhawk притежава EMI лиценз и за цялата Европейска икономическа зона.

„Информационно обслужване” е член на EURITAS
Информационно обслужване”, националният системен интегратор на държавната администрация, стана вторият представител на Източна Европа, приет в Европейската асоциация на публичните IT доставчици – EURITAS. Целта на асоциацията е създаване на трансевропейска мрежа от обществени доставчици на ИКТ услуги за споделяне на най-добри практики в областта на електронното управление и надграждане на IT системите, използвани в публичната администрация. В EURITAS членуват представители на Германия, Италия, Финландия, Малта, Швейцария, Дания, Холандия и Хърватия.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.