+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

115+44 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

CleverPine и ViTech: Как българска лайфстайл компания създава продуктови екипи, които впечатляват световни лидери като Lufthansa Technik

Текстът е предоставен от The Recursive

Въпреки забавянето в IT сферата в последната година, българският IT сектор продължава с успехите и иновациите си и едно от големите постижения и признания за него дойде в края на миналата година – а именно – създаването на ViTech. Това съвместно предприятие между българската софтуерна компания CleverPine и световния лидер в техническите услуги за самолети, Lufthansa Technik, е първо по рода си партньорство, което подчертава възможностите и потенциала на българския IT бранш.

С фокус върху модернизирането на процеси, осигуряването на безпроблемна интеграция на услуги и максимизирането на удовлетвореността на клиентите и безопасността, ViTech ще играе ключова роля в програмата за дигитализация на Lufthansa Technik, обхващаща хоризонт до 2035 г.

Сделката поставя българския партньор до гиганти като Rolls-Royce, General Electric, McKinsey & Company, Boeing, с които авиогигантът си партнира в други направления.

CleverPine, създадена преди само три години в условията на световна пандемия, успява да се наложи на пазара с иновативен подход за предоставяне на IT услуги. За разлика от обичайния аутсорсинг модел, те изграждат самостоятелни, крос-функционални продуктови екипи и предоставят на клиентите си завършени и комплексни решения, а не просто разработчици на софтуер. Това им позволява да скалират добавената стойност от услугата си не само за клиентите, но и за всички членове на екипа си.

Иновативният подход не само привлича вниманието на клиенти с размера на Lufthansa Technik, но и позволява на CleverPine да се развиват бързо както с размера на екипа си (към момента – малко над 100 човека), но и с оборот от 2 млн. лева в първата си непълна година, 8млн. във втората и близо 12 млн. през 2023-а.

В основата на успеха им стои не само иновативният подход към технологичните решения, но и специалното внимание към фирмената култура и удовлетвореността на служителите. Без HR отдел, без работа от вкъщи и почти без социални придобивки, в изследването на Beyond Work CleverPine безапелационно са наредени от самите си служители като най-добрия работодател в IT сферата за миналата година. Как е възможно това?

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Лайфстайл компания с фокус върху щастието
Радослав Гайдарски, съосновател на CleverPine

Създатели на CleverPine са Христо Тодоров, Георги Литвиненко и Деян Горинов, към които по-късно се присъединява и Радослав Гайдарски. Четиримата са работили успешно заедно в множество екипи в последното десетилетие. С CleverPine обаче идеята им е не просто да създадат поредната компания, която пише софтуер по поръчка, продава програмисти и се опитва да расте безконтролно, а място, където хората идват на работа с удоволствие и нетърпение.

Друг ключов елемент в стратегията на CleverPine е създаването на устойчива организационна култура, която подкрепя както растежа на компанията, така и благосъстоянието на нейния екип. Гайдарски обяснява: „Едно от нещата, които се наложи да определим, са нашите ограничения. Например, CleverPine ще расте до 150 човека – никога няма да бъдем повече. Това ще гарантира, че всеки член на екипа се чувства ценен и че компанията остава гъвкава и иновативна. Съответно, скалирането няма да бъде в безкрайна хоризонтала, а в добавената стойност. А това се получава с наистина различен подход към начина на работа.

Една от отличителните характеристики на CleverPine е нейният ангажимент към офис модела на работа, позволяващ само два дни за отдалечена работа на месец. Тази политика е сериозно сито още при наемането на хората в екипа, но не притеснява основателите – те търсят високо мотивирани и ефективни професионалисти, които искат да се развиват и знаят, че фактор за бързото скалиране на уменията е средата. Затова офис политиката е подкрепена от значителни инвестиции в преживявания и „лайфстайл“ за служителите, което води до култура без аналог на пазара.

Explore more

Виж
Matlab обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Blockchain обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
ServiceNow обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
AUTOSAR обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

Балансираните екипи и системата за развитие на таланти на CleverPine са друг важен аспект от нейната стратегия. Компанията не набира само опитни програмисти и развива млади таланти, излизащи директно от IT академиите. Така насърчават непрекъснатия обмен на знания между членовете на екипа чрез специализирани общности на интереси (гилдии). Това позволява на служителите непрекъснато да учат и да растат, като същевременно поддържат високо ниво на производителност.

CleverPine не инвестира в екстравагантни социални придобивки и работи в хоризонтална структура от само 2 йерархични нива, с нула корпоративни политики. Фокусът е винаги върху подобряването на продуктивността и удовлетвореността на служителите, а целта – всички да идват с удоволствие на работа. И очевидно този подход е високо оценен от екипа.

В основата на културата на CleverPine са две силни ценности: упорита работа и забавление. Компанията вярва, че може да предложи както предизвикателна, възнаграждаваща кариера, така и пълноценен личен живот. Като дава приоритет на тези ценности, CleverPine се стреми да създаде уникална работна среда, която привлича и задържа най-добрите таланти в индустрията.