+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

87+39 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Към средата на 2024 г.: Product или service компаниите са повече?

Продуктовите IT компании у нас са три пъти повече от service компаниите, сочат данните в job board-a на DEV.BG*, където само за първите пет месеца на годината имаше рекордните над 100 000 кандидатури.

Към края на първата половина на 2024 г. продуктовите компании са 823 в сравнение с 264 в service сектора. Тези, които предлагат и двата вида дейности, са 137. Така общият брой на компаниите, които разгледахме, е 1224. От статистиката са изключени компаниите, които извършват само IT консултиране, внедряване на софтуерни системи или и двете дейности.

Данните на графиката са обобщени и включват всички компании, които са се отбелязали само като service, само като продуктови или в допълнение към тези две дейности предлагат IT консултиране и/или внедряване на софтуерни системи.

Броят на служителите в IT отделите на продуктовите компании също е по-висок. Заетите са над 35 хил. души в сравнение с малко повече от 12 хил. души в компаниите с аутсорсинг/service дейност. Съответно най-нисък е броят им в компаниите, които едновременно са и продуктови, и service.

За кого обаче работят тези над 54 хил. души? Ако погледнем към продуктовите и service компаниите спрямо това къде се намира централата им, повечето от тях са базирани в България.

На свой ред продуктовите отбелязват, че имат централни офиси у нас, но като брой почти се изравняват с тези в чужбина. Шест product компании посочват, че имат централни офиси и в България, и зад граница.


Подобни са тенденциите и при service компаниите – с 91 повече са тези с централи в градове в страната.


Два пъти повече са и компаниите с централен офис в България, които са едновременно и продуктови, и service. В статистиката влизат и компании, които в допълнение към тези две дейности предлагат IT консултиране и внедряване на софтуерни системи.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Поглеждаме към компаниите и спрямо още четири категории. Повече от половината product компании са микро (с под 10 IT служители в България) или малки (с между 10 и 30 IT служители в България). Едва 121 от разгледаните над 800 са големи, като броят им се изравнява с този на средните.

Същата е тенденцията и при service компаниите, където, взети заедно, микро и малките компании, са 172. Големите са три пъти по-малко в сравнение със същите при product компаниите.

Explore more

Виж
Redis обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
JUnit обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
NoSQL обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
HaProxy обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

При компаниите, които са отбелязали, че извършват и product, и service дейност, най-малък е броят на големите – 18 от общо 133.

*Методология: В job board-a на DEV.BG има общо 1497 компании. Използвали сме публичните данни, отбелязани и публикувани от тях, към 3 юли 2024 г. В статистиката са включени всички компании, които сами са отбелязали, че извършват продуктови или service услуги.

Има компании, които се причисляват и към едните, и към другите. Те също са включени, но са изведени отделно. От статистиката са изключени компаниите, които извършват само IT консултиране, внедряване на софтуерни системи или и двете дейности в комбинация.