+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-7 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Нови компании, партньорства и лица: Какво се случи в IT сектора през юни?

IT индустрията се обединява в опит да получи място в Националния съвет за тристранно сътрудничество, БАСКОМ има нов председател, а SAP и Sirma са сред компаниите, обявили нови придобивания. Има и сделки, които са в начална фаза, но вече си струва да следим. 

Какво се случи в IT сектора през юни? DEV.BG събра на едно място едни от най-важните теми.

Какво ново у нас?

БРАИТ на масата на властта

Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) прави нов опит да стане част от Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет. Затова всички асоциации, клъстери и компании, свързани с IT индустрията, се обединяват с тази обща цел.

„Партньорството ни с другите работодателски организации в Тристранния съвет вече е активизирано с редица съвместни инициативи, но смятаме, че този диалог трябва да се формализира на най-високо ниво, за да е още по-ефективен“, коментира председателят на УС на БРАИТ, Доброслав Димитров.

Първият опит за място на масата в Тристранния съвет беше през 2020 г., когато останалите работодателски организации отхвърлиха идеята с мотива, че БРАИТ не покрива критериите. За да бъде представена, всяка работодателска организация трябва да бъде регистрирана и да има най-малко 1500 членове с минимум 50 хил. служители. 

За 2022 г. съотношението на оперативните приходи от IT сектора спрямо БВП на България е 4,3% според годишния доклад „Барометър“ на БАСКОМ. През последното десетилетие тази стойност се покачва с всяка следваща година. 

Ново лице начело на БАСКОМ 

Крум Хаджигеоргиев, новият председател на УС на БАСКОМ

Крум Хаджигеоргиев – изпълнителен директор на Kin+Carta (придобита от Valtech) за Югоизточна Европа, стана председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Доброслав Димитров, който беше на поста до момента, ще представлява организацията в БРАИТ и остава в нейния Консултативни съвет. Част от него са още Георги Брашнаров, Георги Шарков, Стамен Кочков.

„Ще бъдем и активна част от общото усилие на обединените иновативни индустрии да участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество“, заяви след избирането си Крум Хаджигеоргиев.

Sirma се консолидира и разширява

Общо шест дъщерни дружества*, които предоставят IT услуги, се вливат в Sirma Group Holding. Процесът е част от стратегията за консолидация на компанията и се очаква да бъде завършен през втората половина на годината.

Снимка: Sirma

Междувременно българската компания придобива и 51% от румънския софтуерен разработчик Roweb Development. Според Sirmа сделката ще им помогне да увеличат приходите от продажби в Румъния и в Западното полукълбо като цяло, както и да разширят портфолиото си от услуги.

В сайта си от Roweb отбелязват, че са на пазара от близо 20 години и имат 130 души персонал. От офисите си в Букурещ, Крайова и Питещ разработват решения за клиенти от общо над 30 държави в различни сфери, включително подбор на кадри, финансови услуги, туризъм и недвижими имоти.

*Шестте дъщерни дружества, за които става дума, са „Ейч Ар Ем Сълюшънс“ ЕАД, „Сайънт“ ЕАД, „Сирма Бизнес Консултинг“ ЕАД, „Сирма Иншуртех“ ЕАД, „Сирма Си Ай“ ЕАД и „Сирма Солюшънс“ ЕАД.

Нов играч на пазара – от София до САЩ и обратно

„Завръщане към корените“ предприема един от основателите и изпълнителен директор на Storied Data. Базираната в Ню Джърси компания, зад която стои българинът Радо Которов, отваря офис у нас. Storied Data иска да трансформира достъпа до данни чрез решенията, които предлага. Целта е напълно автоматизирано скучните таблици да се превръщат в интерактивни документи, по-удобни за потребителите.

Компанията е създадена през 2022 година. Сред клиентите ѝ са Bulstrad, Eurobank, Deloitte и Veolia, които вече оперират у нас, както и Българската фондова борса. Според платформата PitchBook до момента Storied Data е преминала два рунда на финансиране и е в очакване на трети. В процеса участва българският фонд ImVenture II (управляван от Impetus Capital), който инвестира 500 хил. евро.

Paysera Bulgaria с IPO на Българската фондова борса

Финтех компанията реализира първично публично предлагане на пазара за растеж BEAM на БФБ в търсене на 2 млн. лева. В крайна сметка Paysera Bulgaria пласира близо 95 хил. броя акции и набра 1,15 млн. лева при оценка от 10 млн. лева. Парите ще се използват за лиценз, тъй като към момента дружеството оперира с лицензи от Литва. 

Според job board-a на DEV.BG централата на Paysera е във Вилнюс. Компанията е основана преди 20 години и има над 400 служители в глобален мащаб. У нас, в офисите в Пловдив и София, работят 50 от тях. 

Digitall и Parloa стават партньори 

Софтуерната Digitall стартира стратегическо партньорство с компанията за генеративен изкуствен интелект Parloa. Така Digitall очаква да подобри клиентското изживяване, като подобни отношения вече има и с IBM, Salesforce, SAP и Microsoft. 

Parloa е базирана в Берлин и по-рано тази година набра 66 млн. долара финансиране в рамките на Series B рунд. Компанията се фокусира основно върху САЩ и по-рано отвори офис в Ню Йорк. Digitall на свой ред има над 1500 служители в световен мащаб, като по-голямата част от тях работят от офисите в Бургас, Варна, Пловдив и София.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

От DEV.BG

През изминалия период зададохме въпроса през нашия Job Board: „Коя е най-важната социална придобивка на работното ви място?“ Повече от 53% отговориха, че за тях е home office/remote, последвано от гъвкаво работно време с 15% и допълнителна здравна осигуровка с 10%. Ако и за теб най-важната социална придобивка е дистанционната работа, тогава разгледай нашата fully remote секция на dev.bg/remote.

Explore more

Виж
Kubernetes обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SaltStack обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
.NET Core обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
JUnit обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

Подкрепа за младите компании и хора

Endeavor застава зад общо 10 компании

Снимка: Endeavor

За шеста поредна година международната предприемаческа мрежа Endeavor провежда програмата за растеж Dare2Scale. Селектирани са 10 компании**, които са представени от общо 17 основатели. Като основни цели повечето от тях посочват набирането на капитал и излизане на чужди пазари, предимно на Западните Балкани.

4-месечната програма на Endeavor включва уъркшопи, менторство и подкрепа при набиране на капитал. Тя стартира през септември и ще продължи до края на годината.

**Избраните компании са Blueberry, Concrene, Coshera, Epix AI, finbryte, Several Clouds, Shoot the Pimple, Teenovator, VEDA, Vola Software.

С мисъл за бъдещето

Първото ново технологично училище у нас ще заработи през 2025 г. във Враца. Инициативата е част от проект за създаване на Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН). Очаква се Регионалната технологична гимназия да отвори врати за учебната 2025/26 г. След като завършат учебното заведение, младежите ще могат да учат и в новооткрити корпуси на Софийския университет и Техническия университет-София. 

Създаването му е подкрепено от Министерството на образованието и от БАСКОМ. Една от целите на Българската асоциация на софтуерните компании е да бъдат изградени общо 10 нови технологични училища. Оттам посочват, че това е важно за подготовката на качествени кадри и може да привлече бизнеса и науката в различни региони на страната.

AIBEST с подкрепа за младежите в Бургас и Стара Загора

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) стартира безплатна лятна академия за ученици с технически профил. Tech Academy 2024 е насочена към децата от 10 и 11 клас. Участниците ще работят в екип и имат три седмици да създадат съвместен проект, като следват изпитани бизнес практики. Всички ще имат ментори, а финалният резултат ще бъде оценен от жури, което включва представители на български и чуждестранни IT компании. 

Образователната инициатива се провежда през юли в Бургас и Стара Загора. През есента ще има издание и в Правец. Събитието се провежда за втори път и разширява обхвата си след интереса през 2023 г. 

Космическа надпревара

EnduroSat oрганизира 14-ото издание на Space Challenges, което отново обединява експерти и младежи около технологиите и науката.

Снимка: EnduroSat

Space Challenges Bootcamp започва на 20 юли в с. Гела и ще продължи един месец. Участниците са на възраст между 16 и 29 години, като настаняването им се поема от организаторите. В програмата са включени лекции, свързани с космическо инженерство, изкуствен интелект, предприемачество. 

Планиран е и специален уъркшоп с главния изпълнителен директор на EnduroSat, Райчо Райчев. Някои специалисти в компанията започват кариерата си именно след участие в Space Challenges.

Сделките, които следим

DXC Technology в преговори за продажба?

Един от най-големите работодатели в IT сектора у нас може да промени собствеността си. Apollo Global и Kyndryl Holdings, която беше част от IBM до 2021 г., са проявили интерес към DXC Technology и са отправили съвместна оферта. Според източници на Reuters двете компании са обсъдили възможността да платят между 22 и 25 долара за всяка акция на DXC, която е листната на фондовата борса в Ню Йорк. 

Според job board-а на DEV.BG служителите на американската компания в глобален мащаб са повече от 130 000. От тях над 4000 работят в офисите ѝ във Варна и София. В IT отделите у нас са ангажирани 3439 души.

EK разследва сделка, свързана със собственика на Yettel

Европейската комисия проверява дали арабската Emirates Telecommunications Group Company PJSC (позната и като e&) е използвала държавни средства от Обединените арабски емирства, за да придобие активите на PPF Telecom Group B.V. Компанията е собственик на телекома Yettel, който оперира и в България.

Снимка: iStock

От институцията се опасяват, че при сделката са използвани държавни субсидии, което може да навреди на вътрешния пазар на ЕС. До 15 октомври ЕК трябва да реши дали одобрява сделката.

Миналата година базираният в ОАЕ телекомуникационен оператор e& купи 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Словакия, Сърбия и Унгария. Стойността на сделката е 2,15 млрд. евро.

Къде отива United Group

В същото време – освен към Yettel – e& проявява интерес и към покупката на United Group според източници на Bloomberg. Сред компаниите, които биха искали да придобият собственика на Vivacom, e и Telekom Austria AG, която притежава А1. Така на практика два от големите телекоми у нас може да се окажат в една и съща група.

Това обаче не са единствените кандидати – твърди се, че в списъка под някаква форма са още Apax и Warburg Pincus, саудитският телеком stc Group, Iliad и Orange.

Накратко от света

Ябълка с изкуствен интелект 

Apple най-после влиза в играта с генеративния AI. На своята Световна конференция за разработчици WWDC24 от компанията обявиха партньорство с OpenAI, което включва интеграция на ChatGPT в Siri. Асистентът на Apple ще може да влиза в по-активен диалог и да бъде по-ефективен в предложенията, които дава на потребителя. 

Това е част от новата система Apple Intelligence, която обединява всички AI интеграции в устройствата на технологичния гигант. Apple ще опита да настигне конкурентите си, които вече разработиха и внедриха възможности, свързани с AI, в основните си продукти. 

Главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук. Снимка: Apple

Докато едни приветстваха скока на компанията, други не са особено доволни. Илън Мъск, който е сред основателите на OpenAI и има собствен AI проект, предупреди, че може да забрани на служителите си да използват устройства на Apple с изкуствен интелект. 

Акциите на Apple достигнаха рекордни нива и успя да си върне първото място като най-ценната публична компания в САЩ, макар и не толкова устойчиво. През последните седмици Apple, Microsoft и Nvidia са в топ 3, но променят позициите помежду си. 

Cisco поглежда към AI стартъпите

Американският технологичен гигант създава фонд за 1 млрд. долара, които ще вложи в стартъпи, ангажирани с изкуствен интелект. От Cisco посочват, че инвестицията е в изпълнение на стратегията за „свързване и защита на AI ерата“. 

Сред бенефициентите са компаниите Cohere, Mistral AI и Scale AI. 

SAP купува израелска компания 

Германският софтуерен гигант, който има офис и у нас, купува SaaS компанията WalkMe. SAP ще плати 14 щатски долара за всяка акция, с което приблизителната сума за сделката е 1,5 млрд. долара. Трансакцията е изцяло в брой. 

Снимка: iStock

WalkMe е т.нар. digital adoption platform. Акциите ѝ се търгуват на NASDAQ от 2021 г., когато оценката ѝ достигна близо 3 млрд. долара, но в рамките на година падна до около 600 млн. долара. Компанията има офиси в Лондон, Париж, Сан Франциско, Сидни, Сингапур и Токио. 

Има ли нещо, което смятате, че може да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.