+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

110-8 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Христо Христов вдига завесата на екипа за back-end програмиране в myPOS

*Текстът е предоставен от myPOS


Христо Христов е част от екипа на myPOS от самото създаване на продукта. Има повече от 16 години опит в програмирането, изцяло фокусиран в света на финансовите технологии.

Запознай ни със себе си?

Завършил съм Специализирано училище за компютърни системи и технологии „Джон Атанасов“ в Стара Загора. Нещата, които учихме там, обичайно се учат до 3-ти курс в техническите университети. За това и реших да продължа образованието си в специалност „Информатика“ в Икономическия университет във Варна. Започнах да работя редовно още от 2-ри курс и истинската ми школовка дойде от практиката.

Приключението ми в myPOS започна с написването на първия софтуер за първите терминали на компанията. Писал съм, както за самия софтуер на пос устройствата, така и за сървъра отзад, който обработва заявките. Започнах като начинаещ програмист, след което минах през средното ниво, а в последните 7 години съм старши програмист, като водя и екипа back-end програмиране на компанията.

Разкажи ни повече за екипа ви?

Нашият back-end development екип се състои от 7 човека към момента, като половината от тях са част от myPOS от неговото създаване. Повечето са средно към експертно ниво, но имаме и двама по-начинаещи. Активно търсим хора, защото растем със сериозни темпове, развиваме нови продукти, непрекъснато усъвършенстваме и старите, и имаме нужда от още попълнения.

Основните технологии, които използваме са C++ и бази данни MS SQL и PostgreSQL, като малка част от работата ни е свързана и с .NET. В последно време използваме и Kafka, което е много интересно и ново за нас. Използваме го основно за мониторинг, анализ и оценка към картовите процесори.

По какви проекти работи екипа?
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Системите, с които нашият екип се занимава, са страшно много и няма как да разкажа за всички тях, но едно от ключовите неща е основната функционалност на myPOS – плащанията. Те, разбира се, са различни видове – пос трансакции, e-commerce трансакции, банкови трансфери, SEPA instant, издаването на карти и още много. Тази система трябва да работи 24/7 и да издържа на големи натоварвания, като обработва информацията бързо и безпроблемно. Освен тях, обаче, на нашия сървър са и много от back office системите ни, като системата за управление на дистрибуторите, системата за верификации на клиенти, тази за идентификации, тази за управление на карти и много други. На практика екипът ни има досег до всички вътрешни и външни системи на компанията.

Какви са възможностите за развитие?

Развитието в екипа ни е пряко свързано с научаването на продуктите и системите ни. Те са толкова специфични и необятни, че колкото и един човек да е специалист в езика за програмиране и базите данни, това съвсем не му е достатъчно, за да може да работи с тях. Когато пишем нови неща, ние не се възползваме толкова от езика за програмиране, колкото ползваме бизнес логика. Поредица от данни трябва да бъде манипулирана по такъв начин, че да отговори на различни бизнес нужди.

Какви хора търсите за екипа си и какво очаквате от тях?

Търсим хора на всякакво ниво. От експертите очаквам да видя професионално отношение към работата. Понякога е трудно да работиш с по-опитни хора, защото те идват научени да работят по определен начин и по-трудно се приспособяват към нашия. От средното ниво специалисти очаквам да знаят добре как работи програмният език и да не се налага ние да им показваме, както бихме го правили за по-начинаещите колеги, например. Напредналите трябва да ги учим как работи продуктът, каква ни е структурата на базите, какъв ни е начинът на работа и т.н. А за начинаещите, от тях очаквам да имат желание да работят и да се учат. Когато това желание го има, всичко останало се научава.

Ако говорим за личностни качества, за мен са важни лоялността, отговорността, екипността и приспособимостта. Екипът ни е свикнал да работи много добре в синхрон и хората постоянно си помагат един на друг. Това е причината да търся точно тези личностни характеристики.