+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

97+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какви промени настъпиха със заплатите в IT сектора през 2022 г. и какви промени планират компаниите в следващите 12 месеца?

*Автор: Ванеса Златанова, IT Recruitment Consultant в Manpower България.

Изпратихме една много динамична 2022 година – с много неочаквани бързо променящи се условия, с рекордно висока инфлация в целия свят, но особено силна тя беше на територията на Източна Европа. Цените на стоките и услугите нараснаха с близо 19% на територията на Република България, с около 15% в Сърбия, около 10% в Словения, близо 17% в Босна и Херцеговина и почти 14% в Хърватия.

Доведоха ли тези инфлационни проценти до аналогично високи промени във възнагражденията и промени в социалния пакет в различните сектори? Дали бизнесът успя да отреагира на бързо променящите се условия? На този въпрос отговаря най-новото проучване на Manpower България – SATR H1/2023.

Накратко отговорът на въпроса би бил – частично. Общата статистика показва, че около 32% от работодателите са увеличили възнагражденията поне веднъж, а по-голямата част дори 2 пъти през изминалата година, като процентът увеличение е средно около 10-12%.

Интересен резултат от проучването е, че в доста нископлатени до този момент икономически сектори има драстично увеличение на месечната заплата за разлика от бързоразвиващите се индустрии. При тях, разбира се, също се наблюдава повишение, но в по-малки мащаби.

Разглеждайки Информационните Технологии като един от най-бързо развиващите се сектори, дори тук се наблюдава забавена реакция при повишаване на месечното възнаграждение – при голяма част от компаниите увеличенията са били далеч под инфлационния процент.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Данните от анкетата дават поглед и над бъдещите планове на работодателите за първото полугодие на 2023г. На въпроса „Какви промени планирате в основните месечни възнаграждения на работещите във вашата компания в началото на 2023г.?“ вече 27.8% отговарят, че промени във възнагражденията не се планират, в сравнение с 5.6% за 2022 г. Забелязваме, че плановете на приблизително 50% от компаниите са да предприемат увеличение между 6-10% още в първата половина на годината.

Източник: Manpower България – Проучване „Заплати, допълнителни придобивки и бонуси – тенденции H1/2023

Основната тенденция спрямо възнагражденията и социалните придобивки е да бъдат подобрявани максимално спрямо възможностите на всяка компания, като това се наблюдава във всички сектори като нагласа. През 2023г. главна цел на компаниите е да задържат своите таланти, а повишаването на възнаграждения или социални придобивки се разглежда като основен инструмент в тази посока.