+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-7 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Защо е време да спрем да мислим за IT като за отделен сектор в индустрията?

*Текстът е предоставен от Manpower

На прага на 2023 година следва да си кажем една истина, която често не получава достатъчно гласност. IT не е просто сектор, отделна индустрия, капсолован бранш. Информационните технологии и всестранните им приложения и плюсове не бива да се разглеждат като основа само на софтуерния бизнес, защото в днешно време всеки бизнес разчита на различни технологични инфраструктури за успешното си функциониране. Ако преди 20 години това е изглеждало по различен начин и пощальонът например е работил изцяло аналогово, днес вече не е така, за щастие.

С разгръщането на различните IT възможности и приложения виждаме как използването на роботизираната хирургическата система “Да Винчи“ улеснява хирургията, като използва минимално инвазивен подход и се контролира от хирург и конзола, или електронни учебници предлагат интерактивно съдържание като видеа, игри, задачи, тестове, които подобряват резултатите на учениците.

Какво значи това за бизнеса? Как се адаптират например семейни компании с 30+ годишен опит на пазара към тази нова дигитална среда? Или корпорации в сектори с нисък афинитет към промени?

Както е казал Дарвин „Не оцелява най-силният от вида, нито най-интелигентният, а този, които е най-адаптивен към промяна“. Дали става дума за металургия, наторяване, разработване на нови лекарства, или по-ефективно обслужване на крайни клиенти, успехът на всички бизнес операции днес зависи от това дали компаниите ефективно интегрират технологии в дейността си.

И докато някои компании имат лукса да са стартирали развитието си с идеята как технологията може да реши даден проблем или да извърши определена дейност по-добре, то на други им се налага да пречупят разбрирането си за света през тази нова перспектива – как технологиите могат да направят компанията ми по-успешна, кои процеси могат да автоматизират?

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

С това идват и редица други въпроси за мениджмънта, които иска да добави IT кадри към екипа си – „Какво е нивото на възнаграждения при IT специалистите?“, „Къде търся IT кадри и как се прави успешен подбор на подобен тип специалисти?“, „Как да позиционирам компанията си като предпочитано място за работа за тях?“, са само началните. Затова и все по-често наблюдаваме тенденцията компании да се обръщат към нас с подобни питания в търсене на IT екипи или специалисти за конкретно формулирани проекти.

Осъзнали нуждата, бизнесите търсят правилната формула за себе си – екип вътре в компанията, хора на проектна база или нещо друго, което отговаря на нуждите. С опита и експертизата, натрупани през годините, в Manpower България консултираме своите партньори в различните направления в областта на човешките ресурси и им помагаме да навигират тази нова ситуация с широк набор от проучвания на заплати и допълнителни придобивки, организиране на академии и обучения на младши специалисти, или подбор на опитни кадри на различна база. Така успяваме да им предоставим базата, на която да разгърнат своите IT планове и да намерят или обучат необходимите попъления в екипа си.

С началото на COVID-19 паднемията отдалечената работа се превърна в стандарт, като това отвори глобалните пазари за компаниите, давайки им възможност да наемат хора извън границите на своята държава. За да направим този процес по-лесен и достъпен за фирмите на българския пазар, в Manpower България, заедно с останалите страни от клъстъра Manpower SEE, изградихме своя цялостна база данни с проверени кандидати от европейския регион. Това позволява на партньорите ни по-кратки процеси по подбор и съответно по-бързи назначения на нови кадри в тези трудни и конкуретни времена.

Какво означава всичко това за IT специалистите – повече избор, било то в кой бранш да се ангажират, или с проекти на какви теми да поемат. А за компаниите от различни сектори – реална възможност да предоставят желаната работна среда за така силно необходимите им бъдещи IT колеги.