+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

101+53 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през май?

Новостите в IT сектора от изминалия месец, за които DEV.BG научи. 

Инвестиции и придобивания  

Questers става Pwrteams

Questers завършва процеса по интегриране в Pwrteams, част от групата Nortal. Обединението укрепва новия бранд Pwrteams на българския пазар с ново лого, визуална и бранд идентичност, който се очаква да подобри и разшири бизнес услугите за клиентите си. Основателят на Questers, Александър Дрангажов, се оттегля от поста си на управляващ директор, а управлението поема Карел Саурвалт, който преди интеграцията е начело на Pwrteams. Компанията ще предлага и новата услуга „Екип като услуга“ (TaaS) в отговор на търсенето на пазара на проектно-базирани екипи. 

Бианор Холдинг, Prime Holding и Digital Lights се обединяват в Wiser Technology

Бианор Холдинг, Prime Holding и Digital Lights се обединяват в Wiser Technology, като Бианор Холдинг АД придобива 100% от Digital Lights и 51% от Prime Holding, с опция да придобие останалите 49%. Под новия бранд Wiser Technology обединението на групата се позиционира като компания за разработка на високотехнологични софтуерни решения, с фокус в телекомуникационната, отбранителната, автомобилната и финансовата индустрии, а екипът им надвишава 500 програмисти, учени и консултанти. Всички дружества в групата ще продължат дейността си с досегашната структура и екип, а дейности като маркетинг и продажби ще бъдат централизирани и ще обслужват компаниите в групата. Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на Бианор Холдинг, ще остане изпълнителен директор и член на борда на директорите на Wiser Technology, а Димитър Димитров, изпълнителен директор на Digital Lights, и Георги Соколов, изпълнителен директор на Prime Holding, ще бъдат номинирани за членове на Съвета на директорите на Wiser Technology. Сред клиентите на групата са Airbus, Leonardo, Indra, UniCredit, ProCredit, EMAAR, Nokia, DirecTV, Bosch, Legrand, AT&T, а Wiser Technology си партнира и с IBM, Amazon, Google, Microsoft, IAV, SAP, McKinsey Digital и E&Y Digital. Обединението се извършва с помощта на фонда за капиталово финансиране BlackPeak Capital. 

Google ще отпусне $1 млн. за стипендии на млади учени в INSAIT 

Google ще отпусне $1 млн. за стипендии на млади учени в INSAIT (българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“), като това е втора финансова подкрепа от Google, а приетите докторанти ще работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Google Research. Финансирането засилва фокуса на българския Институт в области на изкуствения интелект като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език, машинно обучение и други. Google ще предостави и ексклузивен и свободен достъп до свои изчислителни мощности (тензорни процесори от последно поколение) на INSAIT, а това се равнява на приблизително 1 млн. долара. Решението на Google е взето след разглеждане на резултатите на INSAIT за последните 2 години. 

28 млн. лева инвестиции в Национален STEM център в София Тех Парк

28 млн. лева инвестиции за изграждане на Национален STEM център в София Тех Парк ще бъдат осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост, а срокът за изпълнение на инвестицията е до 31 май 2026 г. STEM центърът ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, “Роботика и кибер-физични системи”, “Дизайн и 3D прототипиране”, “Математика и информатика” и „Природни науки“. Предвижда се създаване и на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио визуално изкуство, зали за обучения, семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). Предстои да бъдат създадени и три изнесени бази за обучение към регионалните STEM центрове. 

inHeart набра 11 млн. долара

inHeart, френска компания, основана през 2017г, с председател и главен изпълнителен директор Тодор Желязков, набра инвестиции в размер на 11 млн. долара. Финансирането е водено от Vesalius Biocapital IV и съвместно управлявано от Elaia Partners с участие на NACO, Sagana, CWR Funds, както и българските Sofia Angel Ventures и Webit Investment Network. Софтуерното решение на inHeart е базирано на AI и представлява създаване на персонален дигитален двойник на сърце, като то вече се ползва от големи болници по целия свят като Mayo Clinic Hospital, Bordeaux Hospital, PENN Hospital, Northwell Hospital, John Hopkins и други. Набраните средства ще се използват освен за търговски растеж на компанията, и за създаване на нови софтуерни модели за прогнозиране на внезапна сърдечна смърт и кардиоемболичен инсулт, както и терапевтично софтуерно решение, в помощ при лекуване на пациенти със сърдечна недостатъчност.

Paysera България планира първично публично предлагане на ВЕАМ пазара

Paysera България, компанията за дигитални платежни услуги, планира първично публично предлагане на ВЕАМ пазара на БФБ, а целта е да увеличи капитала си с 2млн. лв. за покриване на капиталовите изисквания за лицензиране на дружеството от местния регулатор и за разширяване на дейността на компанията. Стъпката ще позволи и предлагане на по-добри дигитални платежни услуги на пазара в България и Румъния и достигане до повече клиенти. Първичното публично предлагане ще е на 12 юни 2024. Клиентите на Paysera в България и Румъния са 70 000 физически и юридически лица, а в офисите в София и Букурещ работят над 50 души.

ClearWare подкрепи Med Guide с 50хил. лв.

IT компанията ClearWare подкрепи Med Guide с 50хил. лв. след участието на медицинския стартъп на Demo Day #5 в пети сезон на преакселераторската програма, организирана от Beyond. Med Guide помага на фармацевтични компании за по-ефективна организация на клинични изпитвания, включвайки лични лекари и лекари специалисти, а целта е повече хора да имат достъп до иновативни лекарства. Сумата ще бъде използвана за разработване на първоначална версия на софтуера от ClearWare. 

eLando обяви стратегическо партньорство с Fimple

eLando, българска IT компания, обяви стратегическо партньорство с Fimple (един от големите турски доставчици на банкови и финансови решения). Сътрудничеството ще съчетава технологичната експертиза на eLando с банковите решения на Fimple, за установяване на нови стандарти във fintech сектора и по-достъпни финансови услуги в Африка, Азия и Южна Америка. Целта е подобряване на цифровите банкови платформи и интегриране на облачното основно банкиране на Fimple във финансовите институции на тези развиващи се пазари. В началото на 2024г eLando получи инвестиция в размер на 750 хил. евро, а компанията има 50 служители в офиси в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

SPG с инвестиция в ORBIS Digital Services

SPG, компания за софтуерни услуги, прави стратегическа инвестиция в ORBIS Digital Services, IT компания доставчик на софтуерни решения. Целта на сътрудничеството е увеличаване на клиентите и мащаба на проектите, а общият екип, който компаниите ще управляват се състои от над 80 професионалисти в 3 локации в България. 

От DEV.BG

100 000 кандидатури от началото на годината в DEV.BG!

Знаеш ли, че от началото на годината до месец май бяха изпратени повече от 100 000 кандидатури към нашия job board! Това постижение подчертава нарастващото доверие на хората търсещи работа, както и на IT работодателите, които избраха нашата платформа. Нашият №1 приоритет остава да бъде свързването на  талантливи IT хора с най-добрите възможности за кариерно развитие. Благодарим ти, че си част от нашия успех! А ако все още си търсиш работа, разгледай всички отворени позиции тук.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Програми и обучения

Hitachi Solutions Bulgaria с второ издание на SPACE

Hitachi Solutions Bulgaria стартира второ издание на обучителната си програма SPACE, а тази година тя ще бъде допълнена и с нова дисциплина – Data & Analytics. В програмата ще се обучават младши разработчици, студенти с технически профил, 3-ти или 4-ти курс, наскоро завършили и/или магистри от специалности като компютърни науки, софтуерно инженерство или близки до тях, с интерес в областта на IT и Microsoft технологиите, облачни пространства, програмиране и анализ на данни. За новата дисциплина Data & Analytics се изискват академични знания, свързани с Data & Science, Mathematics, Analytics и др. Програмата не е стажантска, предоставя се заплащане. Селектираните след интервю и техническа задача кандидати, ще бъдат поканени на т.нар. Assessment Centre – център за оценка на знанията и уменията, който ще се проведе в средата на месец юни, в рамките на който ще бъде проведено интервю с представители на висшия мениджмънт на компанията. Кандидатите с най-добро представяне ще получат предложение за работа и ще подпишат трудов договор до края на юни. Стартът на програмата е в средата на месец юли, с продължителност 4 месеца, в присъствен формат и програма по модули с теоретични лекции и практически задачи.

Телерик Академия стартира Upskill Team Leadership

Телерик Академия стартира нова програма Upskill Team Leadership, насочена към специалисти, преминаващи или наскоро преминали през мениджърска роля в технологичния сектор. Програмата ще бъде водена от специалисти с богат опит в български и международни IT компании като Telerik, Apple, Uber, Dext, Roblox, BrightCap Ventures и Skyscanner. В тримесечната програма са застъпени теми като управление на екипи, ефективна комуникация, стратегия за развитие на професионалисти, стратегии за планиране и изпълнение, метрики за отчитане на резултати, взимане на решения, управление на конфликти, делегиране и други. Водещите лектори, с които участниците ще могат да обменят опит и добри практики, са с опит на лидерски позиции – Александър Попов, член на борда на директорите на Appolica, Серж Ованесян, вицепрезидент по инженеринг в Dext, Димитър Димитров – Director of Infrastructure, Dext, Цветан Цветанов – Director of Engineering, Roblox с опит като член на екипа на Apple, Георги Митов – Managing Partner, BrightCap Ventures, Хараламби Хараламбиев – Team Coach, Tochka 2. Приемът за програмата е отворен до 12 август, чрез онлайн форма за кандидатстване през сайта на Академията и тест. Обучението започва на 16 септември, с онлайн лекции два пъти седмично. 

Институт GATE обяви прием за лятна стажантска програма

Институт GATE обяви прием за лятна стажантска програма, насочена към хора с интерес в областта на Big Data и AI, в направления ”Градове на бъдещето” и “Интелигентно правителство”, която ще се проведе в Центъра за върхови постижения в сферата на големите данни и изкуствения интелект (автономна структура на Софийския университет). Тримесечната програма, която започва през юли, ще включва обучение, изследвания и иновации, възможност за работа по интердисциплинарни изследователски проекти с водещи експерти. Подходящите кандидати са студенти или завършили STEM специалност, с опит в програмирането (Python, Java, C++ или други), интереси в области анализ, управление, визуализация и инженеринг на данни. За областта „Градове на бъдещето” – умения в машинно обучение, задълбочено обучение, компютърно зрение, Game Engines (Unity, Unreal), 3D визуализация на градски данни, моделиране на данни, бази данни, XML, JSON, Postgres – моделиране на градски данни и разработка на мобилни приложения.  За „Интелигентно правителство” – технически и аналитични умения или опит в области като антропология, социология, политически науки или комуникационни науки, влияние на дезинформацията. Краен срок за кандидатстване е 21 юни 2024 г. 

Explore more

Виж
Next.js обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
TestNG обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SIEM обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Zabbix обявите
Събрани на едно място
Right Arrow

Uber затваря софтуерния си офис в България

Uber затваря софтуерния си офис в България, разработващ продукт за обработка на финансови документи, през септември. Служителите в България към края на месец март са 77. Дейността ще бъде извършвана от индийския офис на компанията.  

Законодателство

ЕС окончателно прие Закона за изкуствения интелект

ЕС финализира и окончателно прие Закона за изкуствения интелект, първи в света, регулиращ използването на изкуствен интелект и установяващ „всеобхватни пpaвилa“ зa тexнoлoгиитe нa изĸycтвeния интeлeĸт, с oцeнĸa нa pиcĸa oт пpилaгaнeтo им в aвтoнoмния тpaнcпopт, мeдицинcĸитe издeлия, финaнcoвитe ycлyги и oбpaзoвaниeтo. Напълно забранени са т.нар.cиcтeми зa „coциaлнo ĸлacиpaнe“, ĸoитo ĸлacиpaт гpaждaнитe според aнaлиз нa тexнитe дaнни; пpoгнoзнo мoдeлиpaнe зa нyждитe нa пoлициятa и изпoлзвaнe нa eмoциoнaлнo paзпoзнaвaнe нa paбoтнoтo мяcтo и в yчилищaтa. Системи с изкуствен интелект, класифицирани като високорискови – aвтoнoмни aвтoмoбили, мeдицинcĸи ycтpoйcтвa, финaнcoви и oбpaзoвaтeлни ycлyги, щe бъдaт oцeнявaни зa зaплaxи зa здpaвeтo, бeзoпacнocттa и пpaвaтa нa гpaждaнитe. Законът ще наложи cтpoги oгpaничeния въpxy гeнepaтивни cиcтeми c изкуствен интелект, като СhаtGРТ, които ще трябва да отговарят на изиcĸвaния зa cпaзвaнe нa зaĸoнитe зa aвтopcĸoтo пpaвo, paзĸpивaнe нa oбyчeниeтo нa мoдeлитe, peдoвнo тecтвaнe зa ĸибepcигypнocт. Законът ще е с глобален обхват, а на cъщecтвyвaщитe cиcтeми ĸaтo СhаtGРТ, Gеmіnі и Соріlоt щe бъдe дaдeн 36-мeceчeн пpexoдeн пepиод за съобразяване с разпоредбите. 

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.