+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

112-40 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през февруари?

В DEV.BG следим за всичко ново около IT индустрията в България и ви представяме накратко най-важните новини за изминалия месец. Това са новините, които ни заинтригуваха през февруари:

Dronamics, българският стартъп, създал първия безпилотен товарен дрон, набра финансиране в размер на 40млн. долара от фондове за рисков капитал и бизнес ангели от 12 държави, сред които Fоundеrѕ Fасtоrу, Ѕрееdіnvеѕt, Еlеvеn Саріtаl и Ѕtrаtеgіс Dеvеlорmеnt Fund (ЅDF), инвecтициoннoтo звeнo нa Таwаzun Соunсіl, ОАЕ. Компанията е първата в света с лиценз за полети в Европа на тoвapни бeзпилoтни дpoнoвe. Инвестицията за SDF е в посока създаване на съвместно предприятие в ОАЕ за разрастване на компанията и установяване на оперативна дейност в ОАЕ като център за регион Близък изток и Северна Африка. Dronamics получи и безвъзмездни cpeдcтвa в paзмep нa 2,5 млн. eвpo oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия по пpoгpaмaтa зa ycĸopявaнe нa Eвpoпeйcĸия cъвeт зa инoвaции (ЕІС). До юни се очаква набиране на финансиране в рунд от Серия А, като EIC ще участва с още 12.5 млн евро.

Българската софтуерна компания Tiger Technology получи 2 млн евро финансиране в междинен рунд, от съществуващи инвеститори от MFG Invest и Любомир Минчев – основател и главен изпълнителен директор на Telelink Holdings. Основаната от Александър Лефтеров компания за разработване на система за управление на данни и работни процеси и споделено ползване на облачни услуги, ще използва инвестицията за разрастване на бизнеса и развиване на своя продукт Tiger Bridge. Сред клиентите на компанията са NBC Universal, Financial Times, Kodak, HP, Amazon Web Services, IBM и Microsoft, а към края на 2022г в компанията работят 40 души. Целта на компанията е до края на годината да привлече още между 5 и 10 млн. евро.

DEV.BG стана на 7! През годините срещнахме много подкрепа и приятели. Заедно проведохме над 1000 IT събития, създадохме специализиран Job Board за IT общността, през който вече са преминали 200 000 кандидатствания, и научихме много. Благодарим ви, че растем заедно!

Американската компания LivePerson, разработваща продукти в сферата на AI (Conversational artificial intelligence), ще изгради R&D център в България, като целта е да привлече 130 служители до края на 2023г. Изпълнителен директор за LivePerson България е Александър Райчев, на когото са поверени изграждане на екипите и бизнес процесите, подбор и създаване на българския офис. Remote first компанията е създадена през 1995г, а към момента има над 1400 служители в локации на 5 континента, и над 18 000 клиента.

Iris.ai – българско-норвежкия AI стартъп, съоснован от Виктор Ботев (CTO на компанията), получи 2.5млн. евро грант от Брюксел, а Европейската инвестиционна банка планира да вложи още до 12 млн. евро. Изкуственият интелект на Iris вече е в помощ на учени и изследователи за провеждане на научни изследвания, като ускорява достъпа до информация, картографира и обобщава данни от различни научни документи. Продуктът се използва в световен мащаб, а инвестицията ще бъде използвана за разширяване на екипа и за допълнително разработване на търсачката за научни статии. През януари Iris.ai получи инвестиция от 14,4 млн. евро от фонда на Европейския съвет по иновации (EIC).

INSAIT (Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии) организира поредица от събития „INSAIT Series on Trends in AI & Computing“. 7 световни учени от Stanford, Oxford, MIT, UT Austin, Technion, ЕTH Zurich и EPFL, и създатели на едни от най-актуалните технологии, ще представят в София теми в областта на изкуствения интелект, кибер сигурност, като Neuro-symbolic AI, Generative AI и други. Входът за събитията е безплатен, мястото е ректоратът на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, необходима е единствено предварителна регистрация. Събитията започнаха през февруари и ще продължат в март, април и май, а пълна програма и линк за регистрация може да видите тук: https://techseries.insait.ai/.

Вторият сезон на PARA Robotics Incubator (инкубатор за проекти в сферата на роботиката и иновациите, създаден от ПАРА – Професионална асоциация по роботика и автоматизация) обяви одобрените 10 проекта. Инкубаторът подпомага проекти в 2 направления: учебни проекти и стартъп проекти, а участниците е необходимо да създадат и развият решение в сферите: роботика, автоматизация, дронове, IoT, машинно зрение, AI или умни устройства. Всички одобрени проекти тук.

Мeждyнapoднoтo cъбитиe „ВЅіdеѕ Ѕоfіа” се провежда за втора поредна година нa 18 и 19 мapт в УHCC. Форумът за специалистите по кибер сигурност, организиран от платформата „BSides Sofia“, ще обхване теми като eтичнo xaĸepcтвo, aнaлиз нa зaплaxи и нoви тeндeнции в злoвpeдния coфтyep. В два дни посетителите ще имат достъп до лекции, демонстрационни сесии и работни семинари. Ще се представят специалисти от Бългapия, Pyмъния, Изpaeл, Гъpция. В състезанието „Сарturе Тhе Flаg“ желаещите ще тестват своите умения по етично хакерство в специално подготвена среда. „ВЅіdеѕ Ѕоfіа 2023“ щe е и пъpви ĸвaлифиĸaциoнeн ĸpъг за cфopмиpaнeтo нa бългapcĸи oтбopи зa ЕURОРЕАN СYВЕR ЅЕСURІТY СНАLLЕNGЕ (в гpyпитe oт 14 дo 20 гoдини, и oт 21 дo 25 гoдини), c пoдĸpeпaта нa Mинистерството на електронното управление и СЕRТ.ВG. За регистрация или записване за участие, пълна програма и включване в CTF състезанието – https://securitybsides.bg/.

БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании) ще направи поредица от срещи с технологични училища в България, проучвайки в детайли моделите им на работа и възможностите за скалиране на тези модели. Според БАСКОМ IT секторът и икономиката се нуждаят от поне 10 технологични училища в България, като средство за основна промяна в образованието и подготовка на таланти за сектора. Представители на Управителния съвет на БАСКОМ и на компаниите-членове направиха среща с АЗТУЕС (Асоциацията на завършилите ТУЕС) за представяне на дейността на училището, създадено в края на 80-те по модел на подобни училища в Япония, САЩ, Индия и Китай. БАСКОМ изразяват готовност да бъдат двигател в комуникацията между институциите и обсъждането на ниво МОН, местна власт и университети, за изграждане на нови технологични училища.

А1 стартира академия за SAP консултанти в партньорство с Data Solutions. Записването вече тече, а курсовете от програмата ще стартират на 16 март изцяло онлайн на платформата IT metamorphosis. Не се изисква технически опит. Успешно завършилите пълната програма могат да получат директно предложение за работа от А1 или Data Solutions.

PokerStars стартира своята първа DevOps Academy в София през март. 12-седмичният курс ще бъде безплатен и ръководен от вътрешни експерти на Flutter International (част от чиято международна дивизия е PokerStars). Кандидатстването е отворено, академията започва през март, а при успешно завършване има и възможност за присъединяване към един от DevOps екипите на PokerStars.

Luxoft получи сертификат Great Place to Work® от Great Place To Work® Institute, Inc., след проведено проучване сред служителите на компанията за тяхната удовлетвореност от работата в компанията. Някои от ключовите направления, за които е взета обратна връзка, са доверие в управляващия екип, възможности за иновации и индивидуално развитие, работна среда, етика и ценности.

Amadeus Sofia е отличена като Top Employer за България от Top Employers Institute, независима глобална организация, изследваща най-добрите практики в управлението на човешките ресурси в 20 области, сред които стратегия за управление на хора, работна среда, привличане на таланти, обучение и развитие, благосъстояние и други. Amadeus Sofia е една от двете технологични компании, получили това отличие, като в България до момента са сертифицирани само 12 компании.

Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН ще изгради две квантови трасета през следващите 30 месеца, в рамките на европейската инициатива EuroQCI (European Quantum Communication Infrastructure). Инициативата е стартирана през 2020г от Европейската комисия и има за цел да изгради квантово-комуникационна мрежа на територията на ЕС, като включва всички държави-членки, и всяка страна изпълнява предварително одобрен от Брюксел Национален план за изграждане на своята квантово-комуникационна мрежа. Обединените мрежи ще защитават чувствителни данни и комуникационни инфраструктури чрез интегриране на квантово-базирани системи, за да се гарантира кибер сигурността на Европа след зачестилите хибридни атаки. Едното квантово трасе ще подсигурява информацията на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на транспорта и Столична община, а другото ще свързва София и Гърция до ГКПП Кулата. Квантови устройства ще се поставят в оптичните мрежи на телеком оператори и доставчици на интернет и комуникационни услуги, изграждайки допълнителна кибер отбрана на принципа на квантовата криптография.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2022 бяха обявени на 23 февруари, а сред номинираните бяха 22 проекта, сред които такива за умно земеделие, дигитални двойници, софтуерно решение за съхранение, проекти в полза на българската икономика. Наградите получиха: MYX с „Дигитални Двойници“ (категория „Успешен български ИКТ продукт/услуга”); ПРО ПЛАНТС ЕООД за система ГРАС за автоматизация на оранжерия на база метеорологичните условия в реално време (категория “ИКТ проект в полза на българската икономика”); FoodObox за приложението FoodObox, свързващо потребители с 400 заведения, магазини и хранителни обекти, в които може да се закупи с отстъпка останала нереализирана храна (категория “Startup”); Георги Караманев с “Дигитални истории“ (категория „Журналистически принос“). Тонислав Троев, студент в ШУ „Епископ Константин Преславски“ получи награда за проекта си „Платформа за автоматизирани тестове“ – софтуерна разработка, подобряваща цялостния процес на автоматизирано тестване на софтуерни продукти и вече интегрирана в частни проекти в България и чужбина (категория „Младежка награда“). Награда за специален принос беше определена чрез вътрешни номинации и връчена на проф. Мартин Вечев, „Архитект“ на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), професор по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich). Всички победители тук.

Спартак Кабакчиев е новият главен оперативен директор на Бианор Холдинг. С над 20-годишен опит в IT сектора, в областта на стратегическото управление и бизнес развитие, той ще е ангажиран с подпомагане на дъщерните компании в направления като продажби, партньорства, изпълнение на стратегически цели, придобивания.

Transmetrics набра 2.5 млн. евро инвестиция, като 1.2 млн. евро са от Европейския съвет по иновациите (EIC), 1.2 млн. евро – от бизнес ангели, а останалите 100 хил. евро – от българския фонд Impetus Capital. Българската компания разработва AI софтуер за оптимизиране на логистиката на транспортни компании. В предишен рунд през 2019 г, EIC вече инвестира 3.25 млн. лв в компанията.

Платформата TouchMenu привлече 370хил. евро инвестиция от бизнес ангели и водещият рунда фонд за дялов капитал NV3. Основана през 2020г, компанията предлага дигитален консиерж за посетители в хотели и възможност за извършване на поръчки, плащания и резервации през мобилно устройство. Инвестицията ще бъде използвана за разработване на нови функционалности, разрастване на нови пазари и достигане до нови клиенти.

Evrotrust, българският доставчик на удостоверителни услуги, набра финансиране в размер на 2.5 млн. евро от Българската банка за развитие (ББР) чрез Фондът за Капиталови Инвестиции, част от групата на ББР. Компанията, предлагаща технологично решение за дистанционна проверка на самоличността и електронен подпис, ще използва инвестицията за развитие на продукта си и растеж на глобално ниво.

В началото на годината Cognyte продаде звеното си за видеонаблюдение на канадската компания Volaris Group и се преименува на Intellicene. Компанията ще продължи да развива интелигентната платформа Symphia VMS, заедно с българския си партньор Lirex.

LAUNCHub Ventures инвестира 2.8млн долара в стартъпа Kubeark, създаващ платформа за управление на облачна инфраструктура. Румънската компания със седалище в Ню Йорк, съоснована от Богдан Неделков и Теофил Харапкеа в началото на 2022 г. отговаря на нуждите на доставчици на софтуер да намалят разходите при управление и мащабиране на приложения в различни среди. Предварителният рунд на финансиране е воден от Credo Ventures, в партньорство със Seedcamp, LAUNCHub Ventures, 500 Emerging Europe и други. Инвестицията ще бъде използвана за ускоряване на развитието на платформата и създаване на силна партньорска мрежа, използваща технологията.

Sofia Angels Ventures, коинвестиционен фонд, опериращ с ресурс от ЕИФ, инвестира 300 хил. евро в чешкия стартъп Good Vision, използващ изкуствен интелект за анализ на трафика и оптимизиране на пътуването в градовете. SAV придобива 3.54% дял срещу инвестицията си. Основаната през 2017г компания, базирана в Лондон, привлича общо 3.7млн евро външни инвестиции дотук. Капиталът ще бъде използван за разширяване на дистрибуционните партньорства на Good Vision в Дания, Холандия, Нова Зеландия, САЩ, Чили, Филипините, Австралия и Южна Африка, както и за наемане на повече служители.

LAUNCHub Ventures се включи в инвестиционен рунд от 5 млн. долара за финансиране на Colossyan, заедно с досегашните инвеститори Day One Capital, Oktogon Ventures, APX и базираната в Лондон Emerge Education. Унгарският AI стартъп ще използва средствата за развиване на продукта Colossyan Creator (превръщащ текст във видео и превеждащ автоматично на над 30 езика, чрез използване на Generative AI и съкращаване на времето за видео продукция и превод от 2-3 седмици до под 30 минути), както и за разширяване на екипа, като компанията планира да отвори и офиси в Лондон и Ню Йорк. Доминик Ковач, Кристоф Сабо и Золтан Ковач основават Colossyan през 2020г, а Colossyan Creator излиза на пазара през май 2022. В момента Colossyan обслужва около 400 клиента в 46 държави.

„Витоша Венчърс Партнърс“ инвестира 950 хил. евро в 5 стартъпа в сектори FoodTech, AgriTech, Marketing, SааS, спортни стоки. Това са: Dynamic Pricing (софтуер за електронна търговия за автоматично управление на цени и промоции – 400хил. евро за растеж, разширяване на клиентска база и развитие на продукта); Agriniser (дигитален пазар за купувачи и продавачи на зърно – 200хил. евро за увеличаване на екипа, подобрение на продукта и навлизане на нови пазари); youBhappy (платформа за маркетинг кампании; 50хил. евро за развиване на платформата и разширяване на екипа); Fly The Earth (иновативни продукти, осигуряващи по-добра безопасност и удовлетвореност за професионални спортисти и любители на въздушни спортове – 50хил. евро за разработване и производство, маркетинг и продажби); Brain Foods (веган марка за здравословни продукти, без добавена захар и глутен – 250хил. евро за разработване на нови продукти, масово производство и достигане до нови пазари).

LAUNCHub Ventures инвестира в румънския AI стартъп Veridion в кръг на финансиране за 6 милиона долара. Компанията е специализирана във фирмографски данни и ще вложи инвестицията в разработване на собствена AI технология за събиране и обработка на фирмографски данни.

Ето и избрана част от темите от международния поток, без да целим изчерпателност:

Фондът на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) инвестира 331 млн. евро в компании, чиято дейност е в областта на дълбоките технологии. 42 са взетите инвестиционни решения, като с 13 компании вече са подписани инвестиционни споразумения. Сферите на дейност на тези организации включват космически технологии, съхраняване на енергия, хирургия, подобрено производство на храни, квантови компоненти, туморни биомаркери и др. Подпомагането е за компании, чиято дейност съдържа значителен риск, но е напредък за Европа в стратегически технологични области. От септември 2022 фондът на ЕСИ има външен управител – AlterDomus Management Company S.A., който взима инвестиционните решения след проучване и от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Стартъп компании и малки и средни предприятия могат да кандидатстват за финансиране към т.нар. „Ускорител“ на ЕСИ чрез платформата на фонда. Наличното финансиране за 2023г. е в размер на 1,13 млрд. евро (2,5 млн. евро под формата на безвъзмездно финансиране; между 500 000 и 15 млн. евро – под формата на дялово участие).

ЕС обмисля въвеждане на международни стандарти и разпоредби за разработването, внедряването и използването на изкуствен интелект. Провокирано от скоростното развитие на ChatGPT, в Брюксел се обсъжда закон за изкуствения интелект, свързан с намаляване на рискове, злоупотреби, плагиатство, пристрастна или неточна информация, нарушени авторски права и измами при използване на различни AI модели. Съществуват опасения, че приемането на подобен закон ще забави развитието на индустрията, но според европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон обществеността трябва да бъде запозната с потенциалните рискове от навлизането на AI в различни сфери на човешката дейност.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.