+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

105+22 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през януари?

В DEV.BG имаме желание да ви информираме за новостите от IT сектора в България, като събираме най-важните новини от индустрията и ви ги поднасяме накратко веднъж в месеца. Ето кои новини привлякоха вниманието ни през януари:

Сателитът Рlаtfоrm-2, coбcтвeнocт нa бългapcĸaтa ĸoмпaния зa ĸocмичecĸи тexнoлoгии ЕndurоЅаt, беше изпратен в космоса с първия полет за 2023г на Space-X. Той е част от споделена услуга на EnduroSat за едновременно изстрелване на полезни товари за различни компании, както и тестване на няколко от тях. Мисията извежда в орбита 114 мaлĸи caтeлитa с устройства на клиенти от 24 cтpaни.

Българската продуктова компания AMPECO привлече обща инвестиция на стойност 16 млн. долара. Сегашният рунд е на стойност 13 млн. долара и е воден от BMW i Ventures, като в него се включват Launchub Ventures, Cavalry 2 Ventures, и няколко ангел инвеститора. Компанията, разработваща white-label платформа за управление на зарядни станции, ще използва средствата за ускоряване на експанзията си в Северна Америка, както и за да разшири екипа си за инженеринг и продуктови иновации. AMPECO работи с над 120 клиента на повече от 45 пазара, а увеличението на приходите на компанията на годишна база е 4 пъти.

MentorMate придобива парагвайската софтуерна компания Software Natura и разширява операциите си в Латинска Америка, а офисът в столицата Асунсион ще бъде главният технологичен център на MentorMate в Латинска Америка.

DEV.BG Job Board с най-силните си резултати до момента – през платформата са минали над 13 000 кандидатствания за януари. Подготвихме и първото издание на .NETworking confеrence, която ще се проведе през април. Виж повече на .NETworking Conference | 2023 (dev.bg)

FindMeCure, базираният в София healtech стартъп в помощ на пациенти за намиране и включване в клинични изпитвания и иновативни терапии, набира второ финансиране в сийд рунд от американския фонд TechStars и бизнес ангели. Инвестицията ще бъде използвана за набиране на нови специалисти маркетинг и продажби, както и софтуерни инженери, за утвърждаване на компанията на американския пазар и развиване на вътрешно разработваните ML и NLP технологии.

Progress придобива MarkLogic, част от портфолиото на Vector Capital, в сделка на стойност 355 милиона долара. С придобиването на американската компания за управление на сложни данни и метаданни MarkLogic, Progress ще разшири портфолиото си от софтуерни продукти като добави платформа за извличане на бизнес стойност от натрупани данни.

Трето място на най-престижния форум за изследвания на студенти ACM POPL SRC беше спечелено от Христо Венев. Проведеният в Бостън в средата на януари форум отличи българинът, докторант в INSAIT с научен ръководител проф. Мартин Вечев, за работата му по създаване на първия в света компилатор за квантови програмни езици на високо ниво. Очаква се този проект да спомогне за повече достъпност на квантовото програмиране.

Нов хъб за разработване на автомобилен софтуер за водещ европейски производител на автомобили открива Luxoft в София. Компанията очаква да наеме над 200 специалисти (предимно C++/ C/ Embedded, Python специалисти) в рамките на следващите 2 години, а на фокус в разработването ще са информационно-развлекателни системи за автономни автомобили.

Бяха приети промени в Закона на трудовата миграция и трудовата мобилност за улеснен достъп до пазара на труда в България на граждани на страни извън Европейския съюз и за издаване на „синя карта“. Съкратен е срокът на процедурата за прием, става възможно кандидатстване по електронен път, 5 години става срокът на валидност на „синята карта“. Улеснява се и процесът за смяна на длъжност или работодател, като притежателите на „синя карта“ ще се осигуряват в НЗОК като български служители. С промените, между 3000 и 5000 души се очаква да влязат на трудовия пазар.

Офисите на компанията Nexo бяха претърсени и са повдигнати обвинения към четирима души, свързани с компанията, за пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и банкова дейност без лиценз. Nexo постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ за изплащане на глоби в размер на 46.5 млн. долара, заедно със забрана да работи като оператор на ценни книжа в щата Ню Йорк за 5 години, поради несъответствие с изискванията на закона за предлагане на ценни книжа. Санкциите са от административен характер и няма обвинения към компанията относно търговските ѝ практики. Компанията ще изпълни плана си за напускане на американския пазар. Nexo обяви, че ще съди България за 1 млрд. лева за нанесените ѝ щети, а ръководството на компанията направи няколко медийни изяви, в които защити позициите си и опроверга тезите на прокуратурата.

Българската компания Allterco, специализирана в разработването на хардуер и софтуер за IoT сектора, придобива 60% от словенската IoT компания GOAP. GOAP предоставя решения за домашна автоматизация, производство на умни домашни устройства, а придобиването ще позволи на Allterco да разшири технологичното си портфолио за разработването на продукти за автоматизация.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Green Innovation, българска компания, разработваща технологии за производство на водород, получи финансиране от 2 млн евро. С реализирани 82 проекта в 3 държави, компанията ще използва финансирането за разширяване на производствения си капацитет и наемане на нови специалисти. Водородът е с нулев въглероден отпечатък и е заместител на другите горива, като се предвижда нарастването от 4 до 7 пъти на световното производство на водород.

Payhawk откри официално своя нов офис в България и планира да наеме 65 души. Това е част от планът на компанията да разшири дейността си, като на глобално ниво ще бъдат наети 120 души. В новия български офис ще работят над 300 специалисти в областта на IT, финанси, право и др.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) взима миноритарен дял в Ontotext (17.51% от акциите), срещу 6.96 млн. евро. През 2022г фондът Integral и още два фонда (Carpathian Partners и PortfoLion Capital Partners) придобиха мажоритарния дял в Ontotext от „Сирма груп холдинг”. В тазгодишната сделка ЕБВР е пряк инвеститор, а другият инвеститор е дъщерно дружество на PortfoLion Capital Partners. Атанас Киряков, основателят на Ontotext, е третият купувач (с дял от 1.26% срещу 500 хил. евро), като той остава в компанията в мениджърска роля. Развиването на бизнеса на Ontotext чрез разработка на нови продукти е целта на инвеститорите. Очаква се общото събрание на акционерите на „Сирма груп холдинг“ да одобри сделката на 15 февруари.

Витоша Венчър Партнърс, компания за рисково финансиране, стартира 2023 с инвестиции в 3 стартъпа. Pleggi (платформа за подбор на кадри, използваща психометрични онлайн игри за предварително профилиране) получи 50 000 евро за разработване на продукти, продажби и маркетинг. Fight Scout (платформа за бойни спортове) ще използва същия размер инвестиция за развитие, поддръжка и маркетинг. А Relaxify App (приложение за подобряване на продуктивност и психично здраве чрез геймификация) ще използва инвестиция от 25 000 евро за разрастване на потребителска база и iOS приложение.

Bosch.IO и IT звеното на Група Бош се обединяват в Bosch Digital. Чрез съвместно управление и обединена IT и софтуерна експертиза на двете звена, компанията ще ускори дигиталната си трансформация и бизнес свързаност. В софийския офис работят над 250 специалисти.

Quadra Group, компания за стартъп инвестиране, основана от финансовия предприемач Филип Прокопиев, придоби мажоритарен дял от Trackerbot, e-commerce automation софтуер за продавачи в eBay и Amazon, присъстващ в САЩ, Европа, Израел, Пакистан, Тайланд и използван от над 8000 потребители. Не се съобщават финансовите параметри на сделката. Trackerbot ще продължи да оперира под това име, като част от Quadra Group, и ще разшири присъствието си на пазара, като продължи да развива продуктовата си линия.

Научни екипи от Италия, Испания, Германия, Нидерландия и Франция вече работят с българския суперкомпютър Discoverer и вече е запълнен лимитът за европейски клиенти. Това каза за Bloomberg TV Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, като допълва, че лимитът за български клиенти не е достигнат. Започва и специална магистърска програма в Софийския университет, която ще обучава специалисти за високопроизводителни изчисления.

Ето и избрана част от темите от международния поток, без да целим изчерпателност:

Японски изследователи планират да свържат Fugaku – един от най-мощните суперкомпютри в света, с квантова система, чийто прототип се планира да бъде създаден до март 2023г. Fugaku e съвместна разработка на Fujitsu и Института за физични и химични изследвания RIKEN, а последният ще събере екип за разработка, изучаващ изчислителни методи и инструменти, с цел улесняване на прехвърлянето на данни между Fugaku и квантовия компютър. Хибридната изчислителна система ще позволи по-бързо навлизане на квантовата система в различни сфери на приложение.

Twitter отказа да плати откуп на хакери и данни на 200млн потребители изтекоха в Интернет. Данните не включват пароли или адреси на потребители, а информация за влизания, псевдоними, дати на създаване, брой абонати и имейл адреси. Без възможност за хакване на акаунти, но данните могат да бъдат обект на социално инженерство и спам.

Нова платформа в AI областта – „Изкуствен интелект по заявка“, ще бъде създадена чрез сътрудничество между европейски изследователи и промишлеността, и ще бъде финансирана от Европейската комисия с 20 милиона евро през следващите 3 години. Проектът ще обедини 79 научноизследователски институти, както и малки, средни и големи компании от 21 държави, и ще бъде ръководен от френската компания THALES. Целта е изграждане на единен достъп до AI ресурси и експертиза за разработка и внедряване на иновации в областта и е в рамките на проекта на ЕС, AI4EU, стартирал на 1 януари.

През месец януари продължи вълната от съкращения в технологичния сектор в чужбина. Няколко компании обявиха съкращения на служителите си в глобален план – някои от най-големите от тях бяха в Amazon, които съкратиха 18 000 длъжности, Microsoft – 10 000 служители, а компанията- майка на Google – Alphabet, съкрати около 12 000 работни места. IBM се разделят с 3900 служители, SAP – с 3000 човека.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва през февруари.