+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

IT компаниите в България в 5 графики

Есента на 2023г. дойде със сериозни промени в обществения живот и равносметка за динамиката на IT индустрията у нас, която в DEV.BG следим отблизо. Споделяме 5 красноречиви графики, които илюстрират основните данни в сектора. Анализираме данни от нашия Job Board към 31.10.2023, където над 1300 компании имат свой кариерен профил.

Българските или чуждестранните компании преобладават в IT сектора?

В нашия Job Board определяме като български компаниите, чиято централа се намира в България, а като чуждестранни – компаниите с централен офис в чужбина.

По данни към 31.10.2023г. българските компании убедително водят с почти 60% от родния IT сектор.

Кои градове са най-популярните IT дестинации у нас?

В графиката наблюдаваме процентното разпределение на броя клонове на IT компаниите у нас по градове.

Една и съща компания с разкрити офиси в няколко града, участва в графиката за всеки от градовете, в които присъства.

Не е изненадващо, че най-голям брой разкрити офиси има в София – почти 64% от общия брой клонове на IТ компаниите у нас. Варна дава много силна заявка за второто място – изостава от Пловдив само с 6 процентни пункта. Любителите на морската ни столица могат да се запознаят подробно с IT конюнктурата в града от нашия материал по темата тук или да разберат какво се случва в Пловдив тук.

Бургас, Русе и Велико Търново също се радват на интерес при разкриването на нови офиси от страна на IT компаниите в страната. В сегмента “Други” присъстват по-малък брой клонове на компании в градове като например Плевен, Габрово, Благоевград, Перник, Стара Загора, Казанлък, Троян, Шумен и др.

Големина на IT компаниите в България

В DEV.BG класифицираме компаниите на микро (по-малко от 10 IT експерти), малки (10-30 IT специалисти), средни (31-70 IT специалисти) и големи (повече от 70 IT експерти) според броя IT служители в отделите им, а не спрямо постигнатия годишен оборот.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Reward Gateway

QA Engineer

A pin iconПловдив
Salary icon4 500лв. – 5 300лв.

Микро и малките компании водят в класацията с по над 30% присъствие за сметка на големите и средните компании, които се движат около 15% за всяка категория. В тази класация влизат всички компании от Job Board-a на DEV.BG с IT отдели, като това включва и банки, телекоми, и др.

Основна дейност на IT компаниите в България

В Job Board-a на DEV.BG компаниите се причисляват към една, две или няколко от следните дейности: продуктови, service, внедряване на софтуерни системи и IT консултиране.

Това е и причината общият брой на компаниите в тази графика значително да надхвърля 1300 (общият брой участници в анализа на сектора).

От посочените 896 продуктови компании, 69% са изцяло продуктови, а останалите 31% имат и друга дейност. При service компаниите (378 на брой) – 26% са концентрирани само в тази дейност, докато останалите 74% се реализират в повече от едно направление.

61% от всички участници в графиката за основна дейност на IT компаниите, са фокусирани само в една от четирите сфери. 39% от компаниите изпълняват повече от една дейност, а 12% са заети в три от посочените направления. Съществуват и компании, които се развиват във всяка от четирите дейности и те за периода съставляват 3% от всички компании в Job Board-a на DEV.BG.

В колко компании IT професионалистите в българските офиси са поне 50% от екипа?

След като разгледахме общата информация за технологичния пазар у нас за края на месец октомври, е време да се фокусираме върху IT отделите.

В екипите на над две трети от компаниите в DEV.BG Job Board, IT професионалистите са повече от 50% от всички служители, докато в останалите близо 30% от компаниите, IT специалистите представляват по-малка част от екипа – до 50%.

Петте графики илюстрират състоянието на българската IT индустрия и представляват обобщени данни към дата 31.10.2023г. В Job Board-а на DEV.BG можете да се запознаете подробно с всички данни за над 1300 компании и отворените им работни позиции.