+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Златните възможности на IT сектора във Варна


До болка познатото клише „София не е България“ важи с пълна сила и за IT сектора. От години технологични компании отварят офиси и в други градове в страната, за да се възползват от местните таланти и други благоприятни фактори. Един от тези градове е морската ни столица Варна, където не спират да се търсят специалисти с различни технически умения и опит — само в job board-а на DEV.BG има близо 180 актуални обяви от 165 български и чуждестранни работодатели. Но те са много повече.

Според картата на индустриите на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия през 2020 г. ICT секторът във Варна включва 540 компании, а броят им продължава да расте. Причините са много и част от тях ги намираме в последния доклад на Института за пазарна икономика: Варна (заедно с Девня) е вторият център с най-висока производителност на труда в страната; безработицата в него е ниска (3,2%), а заетостта е висока (65,5%); заплатите във водещите отрасли в региона, от които ICT секторът представлява 6%, са силно конкурентни. Освен това Варна е третият най-населен български град с 430 847 души и един от малкото с положителен естествен прираст на населението.

Не на последно място Варна се нарежда сред най-популярните туристически дестинации в България и е люлка на най-древната европейска цивилизация, където се намира най-старото златно съкровище в света. И докато туристите го (пре)откриват всяко лято, все повече компании (пре)откриват друго съкровище в града — това на местния технологичен сектор.

Какво още прави Варна привлекателна IT дестинация (и какво може да подобри)?

Момчил Зарев, Изпълнителен директор, Sirma Solutions

Българската софтуерна компания Sirma е една от първите, която забелязва златните възможности на града и открива офис там през 2007 г.: „Беше една от най-силните години не само за IT сектора, но и за цялата икономика на България. Отваряха се нови IT компании, а програмистите в София не бяха толкова много. Започнахме да мислим за алтернативни варианти спрямо локациите на реномираните университети и така дойде идеята за Варна. Към онзи момент в града имаше четири университета, в които се подготвяха IT кадри,“ разказва Момчил Зарев, изпълнителен директор на Sirma Solutions.

Днес Варна може да похвали със седем висши учебни заведения, като в шест от тях (ВСУ „Черноризец Храбър“, ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, Висше училище по мениджмънт, Икономически университет-Варна, Технически университет–Варна и департамента за продължаващо образование към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“) се изучават информатика, математика и компютърни науки, а градът се нарежда втори след София с най-висок дял на висшистите (30,7%).

Наличието на квалифицирани кадри е една от причините и американската компания EPAM да отвори офис в града през 2021 г.: „Варна е изключителен град с много специалисти и добре образовани и квалифицирани кадри особено в сектори като IT, инженерство и науки. Наличието на реномирани университети и образователни институции допринася за богатия набор от талантливи професионалисти. Това гарантира и успеха на компаниите там,“ споделя Владимир Начев, Country Head на EPAM България.

Николай Петров, CTO, Cyris

Тези компании включват и създадения във Варна финтех CYRIS, който в рамките на една година от създаването си през 2022 г. отваря офис и в столицата, а вече оперира и на международни пазари. Николай Петров, CTO, коментира: „Основните предимства за нас като бързоразвиваща се софтуерна компания са големият брой специалисти, които всяка година се дипломират от университетите, и сравнително по–малкият брой големи работодатели.“

Високото ниво на абсолвентите е естествено продължение на качественото средно образование — тази година учениците от Варна изкараха най-високите оценки на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. „Варна е ключов бизнес, социален и културен център, който събира хора от цяла Североизточна България. Тук са едни от най-реномираните училища и университети в региона. Възпитаниците на математическата гимназия, продължаващи образованието си в ТУ–Варна, са изключително умни и способни млади надежди, които горят от ентусиазъм и мотивация да се докажат,“ казва Стефан Стефанов, CTO на Sprintax и Taxback, част от групата CluneTech.

Освен Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, където се преподават софтуерни и хардуерни науки, AI и системно програмиране, в града има три профилирани езикови гимназии с английски, немски и френски, както и шест професионални гимназии с изучаване на компютърни и близки до тях науки — търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”, ПГИ „Д-р Иван Богоров”, ПГ по компютърно моделиране и компютърни системи, Професионална техническа гимназия, ПГ по електротехника и ВМГ „Св. Н. Чудотворец”. Не на последно място има и четири средни училища („Найден Геров“, „Димчо Дебелянов“, „П. Кр. Яворов“ и „Неофит Бозвели“), в които се провеждат часове по софтуерни и хардуерни науки.

Гергана Георгиева, Employer Branding & Recruitment Specialist, REWE Digital

Наличието на все повече технологични компании в комбинация с търсените и добре подготвени кадри оформя Варна като стабилен IT хъб за нови инвестиции. Такава прави немската продуктова компания REWE Digital, като отваря офис в града в средата на миналата година: „Знаем, че във Варна има опитни професионалисти и поради тази причина решихме да потърсим нови колеги именно там. Освен по проектите на REWE digital екипът се включи и в други проекти на групата като Paymenttools и Der Touristik Online. Градът предлага благоприятна среда за развитие на IT сектора с разнообразие от таланти,“ споделя Гергана Георгиева, Employer Branding & Recruitment Specialist.

Софтуерната аутсорсинг компания Strypes също отваря офис в града миналата година заради обещаващото развитие на IT сектора: „Варна има дългогодишна история на IT хъб с десетки компании, които я избират не само за една от офис локациите си, но дори за основна. Допреди няколко години беше безспорно най-развитата в това отношение след София. Макар вече и други градове в България да успяха да развият много активно своята IT екосистема, във Варна продължаваме да се радваме на разнообразие от софтуерни компании и най-вече на отлични специалисти,“ споделя Йоанна Самоходова, technical recruiter, и добавя, че пандемията е дала възможност на местните таланти да работят за компании, до които не биха имали достъп, освен ако не се релокират в София.

Ивайло Христов, HR мениджър, DataArt

Повече компании означава и повече специализирани събития и възможности за обмен и надграждане на знанията. „Варна е град с огромен потенциал, който тепърва се развива като IT дестинация и софтуерният бранш набира скорост. Освен наличието на добри университети във Варна се развиват различни технологични общности и се организират IT събития. Именно затова, когато екипът ни започна да се разраства, проучихме възможностите за отваряне на офис в града. Войната в Украйна ускори процеса, защото много от колегите ни, които работеха в офисите ни там и в Русия, се преместиха във Варна, търсейки по-сигурно място за себе си и за семействата си,“ споделя Ивайло Христов, HR мениджър на варненския офис на американската компания DataArt, която откри развоен център в града през юли миналата година.

Говорейки за специализирани събития, VarnaLab е един от най-разпознаваемите организатори. Общността е създадена през 2011 г. от съмишленици с интереси в сферата на компютрите, технологиите, науката и цифровите изкуства и редовно организира целеви обучения, работилници, лекции, събития и игри. Друг ключов двигател за развитието на местната IT екосистема е ИКТ Клъстер Варна, който обединява близо 100 компании, университети, училища и неправителствени организации, както и центърът Advance Academy, който от 2017 г. предлага специализирани IT обучения за начинаещи и напреднали.

Компаниите дават и други аргументи в полза на Варна като добро място за правене на бизнес и изграждане на професионална кариера. Сред тях се нареждат стратегическото местоположение на града, добре изградената инфраструктура (вкл. достъп до летище), активният социален и културен живот и не на последно място спокойната и уредена среда за (семеен) живот — както казва Ивайло Христов, „тук ходим на плаж, а не на море“. Но не липсват и препоръки. „Варна е изключително добро място за живеене. Това, което все още липсва, е диалогът между бизнеса и властта. На практика местната администрация не предлага програми за колаборация или облекчения за високотехнологичните компании, което вероятно ограничава интереса им към града,“ казва Момчил Зарев, Sirma. Друг „препъникамък“ за индустрията във Варна е недобре развитият офис пазар: „Това, което бих отчел като минус към момента, е фактът, че все още по-големите офис пространства на добри локации са недостатъчни, особено в сравнение със София,“ споделя Ивайло Христов, DataArt.

Морски шах с IT таланти и как се играе
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Борба за подготвени технически кадри има навсякъде в страната, но на места като София е особено жестока. Каква е положението във Варна? Мненията са разнопосочни.

„Едно от големите предизвикателства е, че технологии като Python, C и C++ не са толкова популярни тук и на нивото, на което се изисква за нашите проекти, така че се борим за малка група от истински добри специалисти,” казва Йоанна Самоходова от Strypes. „Но конкуренцията не са само местните компании, а всички, които предоставят remote позиции.”

Николай Петров от CYRIS е на същото мнение: „Конкуренцията за добри IT кадри във Варна е голяма, но сравнена със София е по-малка. Работодателите от Варна са напълно конкурентоспособни, имайки предвид remote работните бизнес модели. Малкото големи работодатели в сходни на нас сфери се равняват и на малкото кадри с конкретен опит.“

Наблюденията на Момчил Зарев от Sirma показват, че динамиката на пазара на труда и търсенето на специфични познания и умения води до силна конкуренция във всички градове, в които компанията има офиси: „Това говори добре за състоянието на сектора, а ние я разглеждаме положително и мотивиращо за развитието ни като желан работодател предвид възможностите за кариерно и личностно развитие, сигурността на компанията и интересните международни проекти, по които работим.”

Според Ивайло Христов от DataArt конкуренцията за софтуерни специалисти във Варна все още не е толкова голяма, колкото е в столицата: „От друга страна, тенденцията в града е хората, които се чувстват добре на настоящото си работно място, да не търсят активно нова работа и поради тази причина динамиката при наемането не е толкова голяма, а people first политиката ни ни помага от гледна точка на конкуренцията.”

Владимир Начев, Country Head, EPAM България

Владимир Начев от EPAM смята, че конкуренция няма: „Нарастващата репутация на Варна като център за иновации и сътрудничество привлича бизнеса и това увеличава търсенето за IT таланти. Не смятам обаче, че има конкуренция. Всички компании заедно изграждаме пазара, както във всеки град, така и във Варна. Заедно съставяме една стабилна IT екосистема и смятаме, че можем да подпомогнем развитието на града.”

Каквото и да е усещането за конкуренция, едно е сигурно — че качествените кандидати винаги са с неограничени възможности. Kакто казва Стефан Стефанов от CluneTech, те не се привличат със заплащане, което могат да получат навсякъде, а с комбинация от допълнителни социални придобивки, позитивна среда за развитие и интересни проекти. И с инициативи, чрез които работодателите да „конвертират“ потенциалните таланти в настоящи служители. Например миналата година компанията организира безплатна IT академия за програмиране, която покрива необходимата база за един junior програмист, а Стефан Стефанов участва в семинари на тема „Как да напишем нашето първо CV и да кандидатстваме в IT сферата“, на които помага на кандидатите да са успешни в този висококонкурентен сектор.

Strypes водят програми и обучават стажанти от Математическата гимназия и ТУ-Варна, участват в обучения, организирани от Икономическия университет, както и в събития на местни организации. Sirma, от своя страна, съдейства за разработването на техническите образователни програми на два университета в града, провежда семинари и лекции в тях и спонсорира местни състезания по програмиране в допълнение на платената си стажантска програма Sirma Trainee Lab и техническата Sirma Academy за подготовка на IT специалисти без опит, но с желание за кариерно преориентиране.

DataArt също си сътрудничат с местните общности: подкрепят осъществяването на VarnaConf — едно от най-големите IT събития в града, част са от организацията на IT Quiz в Switch co-working space, насочен към хора с по-малко опит в индустрията, партнират си с VarnaLab, където например представят ретро джаджи като част от глобалния им проект „IT Музей”. REWE Digital, от друга страна, спонсорира младежките отбори на Олимпиадите по информатика и организира REWE digital Academy, в рамките на която студенти от IT специалности могат да започнат своята кариера в компанията и да вземат участие в различни обучения и конференции. EPAM също организира много събития в града, като най-очакваната е ежегодната IT конференция Drive-in-Conf, където професионалисти от сферата имат възможност да обменят опит и да научат нещо ново от лекторите на компанията.

Всички тези усилия говорят недвусмислено за едно:

IT екипите във Варна ще растат, броят на чуждестранните колеги — също
Йоанна Самоходова, Technical recruiter, Strypes

Една от горещите теми през последните години е как бизнесът в страната да върне българите от чужбина и какви алтернативи има, за да запълни празните работни места. Статистики по темата не липсват, но личните наблюдения винаги са най-меродавни. „Завръщане определено има, но в регулярен ритъм. Повечето българи рано или късно се прибират у дома, а предвид remote и хибридните възможности те могат да го направят в родните си градове, което да не е за сметка на развитието им,“ споделя Йоанна Самоходова и допълва, че един от най-опитните тех лийдове в Strypes е избрал офиса на компанията във Варна след дълги години работа в чужбина. Паралелно с това се среща и с много опитни кандидати от Украйна и Русия, които „доста раздвижиха пазара и безспорно се превърнаха в здравословна конкуренция за местните.“ Може би някои от тях ще се присъединят към екипа им от 35 IT специалисти предвид плановете им за растеж и активното търсене на Python, C, C++, VxWorks и таланти за други позиции.

Към момента във варненския офис на Sirma работят 43 тех експерти, а плановете на компанията е да достигнат близо 55 Java, .NET, JavaScript, DevOps и mobile програмисти. Момчил Зарев също потвърждава, че има тенденция на завръщане на българи от чужбина: „Тя се дължи на бързото развитие на технологичния сектор у нас и разнообразните възможности за професионален растеж в родната им страна. За много от тях връщането в България представлява работа в иновативни компании с високи възнаграждения, кариерно развитие и възможност да бъдат част от разрастващата се IT общност. Добрата ни репутация на водещ IT хъб на Балканите засилва международния интерес към нас и все повече експерти от цял свят избират България за кариерна реализация.” Добавя, че в екипите им също се наблюдава прираст на чуждестранни кадри.

IT екипът на DataArt във Варна, който в момента се състои от 25 експерти, планира плавно разрастване, съобразено с икономическата и геополитическа ситуация, като в момента компанията търси софтуерни специалисти, бизнес анализатори и проектни мениджъри. За Ивайло Христов тенденцията за завръщане на български специалисти от чужбина не е толкова осезаема, но вследствие на войната в Украйна наблюдава повишен ръст на руски и украински специалисти: „ Те предпочитат града заради достъпа до морето и вече са формирали своя общност, което помага за интеграцията им.” И REWE Digital планират да увеличат варненския си екип от над 10 IT експерти, а скоро им предстои да отворят и нов офис в Пловдив. Николай Петров споделя, че CYRIS, където работят 20 специалисти, също ще се разрастват със C# (.NET) програмисти и бизнес анализатори, но не смята, че има особено голям наплив на кандидати с руски или украински произход.

Към днешна дата във варненския офис на EPAM работят 30 експерти, като броят им ще се увеличи като част от глобалните им планове за разрастване. Тези експерти включват и много чуждестранни колеги, които избират да продължат кариерното си развитие във Варна: „Културното многообразие на града може да бъде предимство за бизнеса. То осигурява среда, в която професионалисти с различен опит могат да си сътрудничат ефективно, насърчавайки иновациите и творчеството. Тези тенденции могат само да обогатят града и неговия потенциал за развитие в технологично направление,“ казва Владимир Начев.

Стефан Стефанов, CTO Sprintax и Taxback, част от групата CluneTech

Стефан Стефанов от CluneTech споделя, че IT отделът във Варна е изграден от около 40 души и от няколко години го обогатяват, като в момента търсят PHP, .NET, SalesForce и други експерти. Допълва, че рядко среща специалисти, които се завръщат от чужбина, за да кандидатстват за работа в базирани в страната кампании. В същото време: „Украински и руски кандидати има много и сме готови да дадем шанс на всеки, но статистиката показва, че българите са на много по-високо ниво. Също така езиковата бариера е голям проблем, защото повечето украинци и руснаци в града не знаят нито български, нито английски.”

Е, не може всичко да върви по вода дори в една морска столица. Но едно е сигурно — Варна продължава да предоставя златни възможности за развитие както на местни и чуждестранни бизнеси, така и на желаещите да разгърнат спокойно потенциала си, вървейки по Алеята на Възраждането или наслаждавайки се на гостоприемното слънце на Централния плаж.