+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през октомври?

DEV.BG споделя наблюденията си върху значими събития и новини от IT сектора през месец октомври.

Инвестиции

Imagga получи 2.1 млн.евро финансиране
Imagga получи 2.1 млн.евро финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от ЕК. Грантът ще се използва за развиване на технологии, насочени към модериране на неподходящо съдържание в Интернет – проект, базиран на AI, за създаване на платформа за модериране на съдържание.

OfficeRnD обяви партньорство с Blue Star Innovation Partners
OfficeRnD обяви стратегическо партньорство с Blue Star Innovation Partners (BSIP), инвестиционна компания за капиталов растеж, фокусирана върху скалиране на софтуерен бизнес. Партньорството и инвестицията ще допринесат за дългосрочната стратегия на OfficeRnD за експанзия, развитие на продуктите OfficeRnD Flex и OfficeRnD Hybrid, и навлизане на пазара в Северна Америка. Компанията вече има над 1000 компании клиенти в 70 държави.

CloudCart стартира нов инвестиционен рунд
CloudCart, българската e-commerce компания, стартира нов инвестиционен рунд, Pre-series A, а първи инвеститор е създателят на Shopify плъгина Checkout Х и успешен предприемач Руслан Летейски. Инвестиционната кампания цели да привлече 3 милиона евро в този предварителен кръг. Набраните средства ще се използват за ускоряване на растежа на CloudCart в Румъния, Гърция и други пазари. През 2022 година компанията има над 2000 активни онлайн търговци в 7 държави, с поръчки за над 300 млн. евро.

Fabrico набра 1.3 млн.лв. финансиране
Fabrico, българска технологична компания, отделила се от Childish, и развиваща дейност в управлението на производствени машини, набра 1.3 млн.лв. финансиране в рунд с водещ инвеститор Vitosha Venture Partners, в който участват и Sofia Angels Ventures, Innovation Capital и бизнес ангели. Средствата ще се използват за развиване на дейността на компанията на нови пазари извън България, а в момента компанията оперира с търговски представители в Белгия, Великобритания, Норвегия и Полша. Екипът на компанията е от 10 души. Fabrico е основана от Благовеста Пугьова, Андрей Нончев и Веселин Пеев и в началото се развива като продукт в консултантската компания Childish, която притежава малко под 10% от Fabrico.

NOLD набра 1 млн. евро финансиране
NOLD, българска технологична компания за препродаване на модни артикули, набра финнансиране от 1 млн. евро от Tilia Impact Ventures, стратегически инвеститори и бизнес ангели. Компанията, създадена през 2020 г. от Боряна Узунова и Ана Кременлиева, има за цел да намали отпечатъка от модния бранш върху планетата, като развива продукт-платформа за препродажба на устойчива, премиум и луксозна мода. NOLD вече си партнира с над 85 бранда, а привлечената инвестиция ще се използва за доразвиване на технологията и увеличаване на екипа. Платформата ще бъде пусната през януари, а цел за 2024г е развиване на английския пазар с фокус Лондон.

От DEV.BG

DEV.BG Job Board стана на 3 години
През октомври DEV.BG Job Board стана на 3 години! За този период сме спомогнали за 333 000 кандидатури. В началото обработвахме под 1000 кандидатствания на месец. Сега през платформата минават над 20 000 кандидатствания месечно. Благодарим ви за доверието!

DEV.BG публикува данни за нивата на възнаграждение в IT бранша
DEV.BG публикува агрегирани данни за нивата на възнаграждение в IT бранша, изчислени на база обявените със заплата работни позиции в платформата. Проучването цитира диапазони на заплащане за mid и senior роли, заплати за junior професионалисти и специалисти без натрупан опит, както и минимални и максимални стойности на IT заплатите.

Разрастване

CleverPine и Lufthansa Technik създават ViTech
ViTech, дружество, създадено между българската компания CleverPine и международната група Lufthansa Technik, за дигитализация в авиационната индустрия, започва набиране на над 85 софтуерни инженери, за позиции като Engineering Manager, Software Engineer, както и Scrum Master, UX дизайнер, Data Scientist и Product Owner. Централата на новосъздаденото дружество ще бъде в София, а целта му е да ускори дигиталната трансформация на бизнес сегментите на Lufthansa Technik.

Infopulse отвори офис в София
Infopulse отвори офис в София, втори за компанията в България. Част от скандинавската компания за дигитални услуги Tietoevry, Infopulse е доставчик на услуги за МСП и компании от Fortune 100, в секторите банкиране, финансови услуги, застраховане и телекомуникация, с клиенти в повече от 40 държави. През следващите години сред основните цели на компанията са привличане на нови клиенти и разширяване на екипа, като в момента приоритетно е търсенето на Java инженери и DevOps специалисти.

Hitachi Solutions Bulgaria откри нов офис в София
Hitachi Solutions Bulgaria откри нов офис в София в сградата на Business Balkan Centre (BBC), с площ над 1200 кв.м. и повече от 100 работни места. В компанията работят 125 експерти по хибриден модел на работа, като се развива и Център за споделени услуги, с отдели като Финанси, Администриране на проекти, Управление на проектни ресурси, ИТ поддръжка, Маркетинг и Човешки Ресурси, работещи за и с всички клонове на Hitachi Solutions Europe – Великобритания, Франция, Германия, Португалия, България.

Milestone Systems с нов офис в София
Milestone Sofia Collaboration Lab е новото офис пространство на Milestone Systems в София с капацитет за около 70 души. Тази година компанията отбелязва 25 години от създаването си в Дания, а в българския офис, втори по големина след този в Копенхаген, работят 120 софтуерни инженери.

Festo откри Лаборатория за изпитване и калибриране (ЛИК) към Техническия инженерен център
Festo откри Лаборатория за изпитване и калибриране (ЛИК) към Техническия инженерен център, намираща се в сградата на Интер Експо Център, с площ от 943 м2 и зони за провеждане на различни видове тестове (електромеханични, механични, температурни, климатични, високоволтови), с изградена и нова система за сгъстен въздух. Немският концерн Festo е инвестирал в лабораторията в София над 500 000 лв., а в нея работят 17 служители, правещи изпитвания на високотехнологични продукти за различни клонове на индустрията – Electric Automation, Pneumatic Supply, Pneumatic Controls, Life Tech, Electromagnetic compatibility. Лабораторията е създадена още през 2000г, като оттогава дейността ѝ е непрекъснато разширявана, и е тясно свързана с Техническия инженерен център на „Фесто производство“. През първото тримесечие на 2024 г. се планира и отваряне на нов офис на Festo в Габрово.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

CloudCart и MOKKA сключиха стратегическо партньорство
CloudCart и финтех компанията MOKKA сключиха стратегическо партньорство за съвместно предлагане на търговците на бърза и достъпна интеграция на метода за разплащане „купи сега, плати после“. Този модел на пазаруване, с отлагане на плащането за малки и големи покупки за период от 30 дни до 24 месеца, набира популярност, а търговците могат да я предложат както в онлайн магазин, така и във физически.

Събития

PlovDev 2023 през ноември
Plovdev 2023, най-голямата IT конференция с благотворителна кауза, ще се проведе на живо на 25 ноември (събота) в Пловдив, в залата на кино Арена IMAX, мол „Марково тепе”. Организаторите Proxiad SEE подготвят разнообразни теми, свързани с технологиите, новостите в езиците за програмиране, добри практики, блокчейн технологията, телемедицината, киберсигурността, ролята на AI и други. Събитието е целодневно и включва 7 лекции и един дискусионен панел, разпределени в сутрешен и следобеден блок. 11-ото издание е под надслов Back to the Roots, а тази година конференцията ще набере средства за каузата на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), насочено към образованието в областта на технологиите и математиката. Програмата и лекторите предстои да бъдат обявени, а безплатен или дарителски билет може да се заяви на страницата на събитието – plovdev.com.

„Наградите на БАИТ” за 2023 г са отворени за регистрации
13-тото издание на конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г е отворено за регистрации до 15 декември. Регистрацията е безплатна, а възможност за участие имат компании, регистрирани в България по българското законодателство, организации, институции, екипи и лица, работещи за тях. Категориите са: Образователна награда, Младежка награда, Журналистически принос, Публична администрация, StartUp Компания, Успешен български ИКТ продукт/услуга, Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика и Награда за специален принос. В първите 7 категории може да се включат ученици, студенти, журналисти, компании, стартъпи, образователни институции и публични администрации (общински и държавни). За категорията „Награда за специален принос“ не се подават кандидатури, тя се връчва чрез вътрешни номинации по решение на жури, и ще се връчи от Христо Борисов, съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог. Номинираните могат да се представят с кратко видео по време на церемонията за връчване на наградите през февруари 2024г.

SEE ITS Awards отличи 10 компании за иновации, високи технологии и бизнес услуги
SEE ITS Awards отличи 10 компании за иновации, високи технологии и бизнес услуги на официална церемония в София. Събитието SEE INNOVATION, TECHNOLOGY AND SOURCING SUMMIT премина под мотото „Югоизточна Европа – двигател на растежа“ и се организира от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската предприемаческа асоциация (BESCO), Министерството на електронното управление и Софийска община в партньорство с Инвест София. На него присъстват близо 300 бизнес лидери на технологични компании и стартъпи в България и Югоизточна Европа. 9-членно международно жури определи отличията – „IT продукт на годината“ взе Experian България (решение за предотвратяване на цифрови измами); EPAM – първо място в категориите „Най-добър доставчик на бизнес услуги“ и „Най-добро партньорство между бизнеса и образователните институции“ (за съвместни проекти с Община Бургас – eKids и CodingKids); Paysafe – „Бизнес трансформация на годината“ (за непрекъснато подобрение на фирмените процеси); DIGITALL – „Иновация на годината“ (за разработване на център за киберсигурност); Scalefocus – „Работодател на годината“ (за добри работодателски практики и устойчива HR политика за развитие на служители); SoftServe – „Най-добър проект за устойчивост“ (за бърза адаптация към глобална кризисна ситуация); DXC Technology – „Най-социално отговорна компания“ (за дейности с положителен ефект върху обществото); CleverPine – „Стартъп на годината“ (за бизнес модел); Accenture България – ESG лидер (за цялостна политика за устойчиво развитие).


Проф. Мартин Вечев дари 60 000 лв. на Ученическия институт по математика и информатика към Институт по математика и информатика – БАН
Проф. Мартин Вечев, създател на института INSAIT, дари 60 000 лв. на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към Институт по математика и информатика – БАН (ИМИ-БАН). Личното дарение ще се използва за подготвяне на деца за национални и международни научни конкурси и олимпиади, както и за да подпомогне провеждането и на дейности на Института – Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа. Според проф. Вечев такива инициативи се припокриват с мисията на INSAIT да развива българските таланти и да ги задържа в България.

Новия български суперкомпютър Хемус
Новия български суперкомпютър Хемус бе представен при откриване на нов инфраструктурен комплекс. Комплексът включва система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация, лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ, и е изграден от Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 чрез Европейския фонд за регионално развитие. Суперкомпютърът Хемус, част от комплекса, е с близо 100 000 ядра и производителност над 3 PetaFlops (със скорост над 3 х 1015 операции с плаваща запетая в секунда), а чрез него могат да се извършват научни изследвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, химия, лекарствен дизайн, високопроизводителен анализ на големи данни и др.

От света

Първи екза мащабен компютър в Европа, Германия
Най-мощният суперкомпютър, ЮПИТЕР (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research (JUPITER)), ще бъде създаден в Германия и разположен в Jülich Supercomputing Center (JSC), в Западна Германия, след договор за доставка между Съвместното предприятие за високопроизводителни компютри (EuroHPC JU) и консорциум, включващ Eviden и ParTec. Операциите на суперкомпютъра ще бъдат достъпни за стартиращи компании, използващи AI, за обучаване на модели. Други приложения включват симулации за разработване на материали, създаване на цифрови близнаци на човешкото сърце или мозък за медицински цели, симулации на климат. ЮПИТЕР ще изпълнява над един милиард милиарда изчисления в секунда и ще се захранва изцяло от зелено електричество. Инсталирането на суперкомпютъра се очаква през 2024.

Има ли нещо, което смятате, че можем да добавим? Пишете на [email protected]. Информирайте ни и за всичко интересно, което се случва в IT индустрията в България.