+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

101+58 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Над $230 млн. инвестиции в български IT компании през 2023 г.

Трудният икономически и геополитически климат през изминалата година не спряха развитието на родната IT екосистема според наблюденията на job board-а на DEV.BG. Технологични компании, създадени в България или с български корени, привлякоха повече от $235 млн. през 2023 г. (сумите за някои сделки не бяха обявени). Въпреки че тази цифра е по-малка в сравнение с преди две години, страната ни продължава да провокира сериозен инвеститорски интерес.

Годишният доклад за 2023 г. на компанията за рисков капитал Atomico например показва, че България се нарежда на 24-то място в Европа според обема направени инвестиции в стартъпи, които не включват вторични трансакции, дългове, кредити и грантове, а според ежегодния доклад на StartupBlink: Global Startup Ecosystem Index 2023 страната ни заема първото място в стартъп екосистемите на Балканите.

През 2023 г. безспорните лидери, привлекли внушително финансиране, включват LucidLink ($75 млн.), Dronamics ($40 млн.), Plan A ($27 млн.), Iris.ai ($18.4 млн.), AMPECO ($13 млн.) и Endurosat ($10 млн.).

Cloud Tech = $79 млн.

В края на м.г. българо-американският cloud стартъп LucidLink привлече $75 млн. Компанията осигурява достъп до данни и сътрудничество в реално време, а клиентите ѝ включват имена като Adobe, A&E Networks, Whirlpool, Shopify, Buzzfeed, Spotify, Paramount Pictures и др. LucidLink ще вложи свежия капитал в продуктови и инженерни актуализации, разширяване на клиентското портфолио и навлизане в нови вертикали и географски терирории.

Румънският стартъп Kubeark, съоснован от Богдан Неделков и Теофил Харапкеа през 2022 г., привлече $2.8 млн. Компанията разработва платформа за управление на облачна инфраструктура, която намалява разходите на софтуерните доставчици, и ще използва инвестицията, за да ускори развитието ѝ и да създаде партньорска мрежа на глобално ниво.

Fabrico — облачна система, която организира всички процеси по управлението на производствени машини, получи финансиране от $1.06 млн. В началото Fabrico се развива като продукт на консултантската компания Childish, след което се отделя от нея, а привлечените средства ще се използват за развиване на дейността на компанията в Европа и САЩ.

Deep Tech = $55+ млн.

Създалите на първия безпилотен товарен дрон в света Dronamics набраха финансиране в размер на $40 млн., които ще им помогнат да започнат дейност в ОАЕ. Инвестицията се случи три месеца, след като Dronamics получи €2.5 млн. oт EК по пpoгpaмaтa зa ycĸopявaнe нa Eвpoпeйcĸия cъвeт зa инoвaции ЕІС. Компанията завърши успешно първия полет на своя товарен дрон Black Swan през май 2023 г. и започна търговски операции в края на годината с гръцките пощи Hellenic Post, като заедно с това изгражда и мрежа от летища за дронове.

EnduroSat, която оперира в сферата на нано сателитните технологии и услуги, набра $10 млн. Компанията ще използва инвестицията, за да увеличи пазарния си дял, както и да разшири екипа си, който към момента наброява 150 души в офисите в София, Люксембург, Тулуза, Неапол, Делауеър и Берлин. Основната си R&D дейност EnduroSat извършва в България, където откри космически център — офис площи и лаборатории за космически тестове, сглобяване и квалификация.

Компанията Transmetrics, която разработва AI софтуер за оптимизиране на разходите в карго индустрията, привлече $2.7 млн. От създаването си през 2013 г. Transmetrics е привлякла близо €7.5 млн., а последната инвестиция ще бъде използвана за оптимизиране на функционалности, стратегически партньорства, търговски растеж, стъпване на нови пазари и R&D дейности.

Първият deeptech стартъп на INSAIT MLC (The Martian Lawyers Club) привлече инвестиции в размер на $2.2 млн. Компанията за изкуствен интелект е създадена от Камен Брестнички и Ливай Фъсел и създава продукт, който позволява на разработчици да персонализират игрите си чрез генеративен AI с цел по-добро потребителско изживяване.

Стартъп компанията D Aerospace, която специализира в проектирането и производството на индустриални дронове, получи финансиране в размер на $55 хил., с които да разработи и валидира първите си търговски бройки.

Sensika Technologies, която използва AI инструменти, за да събира, обработва и анализира огромни обеми от медийно съдържание, също привлече инвестиции. Точната сума не беше разкрита. Sensika планира да използва свежия капитал за предварителни IPO дейности.

Green Tech = $29.3 млн.

Немската компания Plan A, основана от Любомила Йорданова и специализирала в сферата на въглеродното счетоводство, декарбонизацията и ESG отчетността, привлече $27 млн. Средствата ще бъдат използвани за увеличаване на екипа до 240 служители, разширяване на пазарното присъствие в Европа с фокус Франция, Великобритания и Скандинавските държави, както и увеличаване на функционалностите на платформата.

Hydrogenera (преди Green Innovation), която разработва технологии за производство на водород с нулев въглероден отпечатък, получи финансиране от $2.2 млн. Компанията вече има реализирани 82 проекта в три държави и ще използва финансирането за разширяване на производствения си капацитет и наемане на нови специалисти.

В края на лятото още два greentech стартъпа привлякоха финансиране: AIOT Cloud ($109 хил.) — решение за мониторинг и управление на енергия в реално време, и Vodoraslo ($33 хил.) — първият биологичен пречиствател за въздух в България, използващ микроводорасли и фотосинтеза.

AI = $22.2 млн.

Българско-норвежкият AI стартъп Iris.ai привлече инвестиции в размер на $18.4 млн. Изкуственият интелект на Iris помага на учени и изследователи да провеждат научни изследвания, като ускорява достъпа до информация, картографира и обобщава данни от различни научни документи, а инвестицията ще бъде използвана за разширяване на екипа и допълнителни разработки на търсачката за научни статии.

Компанията за разпознаване и анотиране на визуално съдържание Imagga получи $2.3 млн. финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа. Грантът ще се използва за създаване на AI базирана платформа за модериране на неподходящо съдържание в интернет.

Eilla AI набра $1.5 млн. финансиране, като ще използва инвестицията за увеличаване на екипа и развиване на дейността, която подпомага професионалистите, занимаващи се със сливания и придобивания, рисков капитал и дялови инвестиции, автоматизирайки процесите, анализите и вземането на решения. Продуктът се използва от над 50 банки и фондове за рисков капитал.

Mobility Tech = $13 млн.

В началото на 2023 г. AMPECO привлече инвестиция на стойност $13 млн. Компанията, която разработва white-label платформа за управление на зарядни станции, ще използва средствата за ускоряване на експанзията си в САЩ, както и за да разшири екипа си за инженеринг и продуктови иновации. AMPECO работи с над 120 клиента на повече от 45 пазара, а увеличението на приходите на компанията на годишна база е четири пъти.

Tech решения и услуги = $10 млн.

През лятото Бианор Холдинг, който обединява няколко софтуерни компании, набра 8 млн. лв. ($4.5 млн.) от Българската фондова борса. Увеличението на капитала подпомогна разрастването на групата чрез придобивания (Databreathe, ITIDO) и растеж, а клиентите ѝ включват водещи компании от отбранителната, телекомуникационната, технологичната и медийната индустрия.

Българската SaaS платформа TokWise набра $3.3 млн. Тя предоставя AI-базирано решение, което свързва физически активи с пазарите на електроенергия, обслужвайки производители на възобновяема енергия, доставчици на зелена енергия, търговци и промишлени потребители. TokWise ще използва средствата, за да стъпи на нови европейски пазари.

UPASS привлече $1.3 млн. от Фонда за капиталови инвестиции на Българската банка за развитие. Компанията предлага SaaS решението URBO Studio за управление, продажба и контрол за секторите на туризма, събитията и развлеченията, а средствата ще се използват за експанзията на UPASS в ЦИЕ и Близкия изток, както и за разширяване на екипа.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Icanpreneur, първият Accelerator–as-a-Software, получи инвестиция от $910 хил., които ще използва за подсилване на своя растеж и развиване на продукта. Софтуерната система на компанията, която е оценена на €5 млн., помага на основатели на технологични стартъпи да започнат от начална идея, да преминат през пазарно валидиране и да достигнат до пазарно успешен продукт (product/market fit).

Twisted Technology, основана в края на 2022 г., привлече $33 хил. Компанията разработва мобилна и уеб платформа, която свързва физически лица с проверени сервизи за техника в страната.

E-commerce = $9.8 млн.

През 2023 г. българско-британската компания за диаманти Taylor & Hart привлече общо $4.6 млн. Компанията ще използват свежия капитал за допълнителни разработки на базираното на блокчейн решение за проследяване на скъпоценни камъни, засилване на позицията си на пазара на персонализирани поръчки, както и международна експанзия.

Базираната в България e-commerce компания Badu привлече $2.8 млн., които ще използва за технологично развитие на онлайн магазина си, включително анализ на данни, динамично ценообразуване, продуктови препоръки и др. Badu е основана през 2015 г. и оперира в България, Гърция, Кипър и Румъния, като планира разширяване към девет нови пазара.

NOLD — технологична компания за препродаване на модни артикули, набра финансиране в размер на $1.09 млн. Компанията намалява отпечатъка на модния бранш върху околната среда чрез платформа за препродажба на устойчива, премиум и луксозна мода. Привлечената инвестиция ще се използва за доразвиване на технологията и увеличаване на екипа, а самата платформа се очаква да бъде пусната през първото тримесечие на 2024 г.

SaaS компанията за автоматично управление на цени и промоции Dynamic Pricing привлече $657 хил. AI решението на компанията помага на търговци и брандове да увеличат продажбите и приходите си, както и да оптимизират ценовата си политика. Dynamic Pricing ще използва инвестицията да разшири екипа си, да развие продукта и да увеличи клиентската си база.

Тruе Іnѕіghtѕ привлече $328 хил., за да развие компанията и своето SaaS решение в помощ на онлайн брандовете и магазините да анализират качеството на продуктовите си страници, да проследяват и сравняват продуктите на конкурентите и да получават съвети за подобрение на съдържанието. Продуктът използва собствен AI алгоритъм, за да открие конкретни елементи и техните променливи.

Платформата за управление на електронни магазини NEXT BASKET получи $219 хил., които ще използва за допълнителни софтуерни разработки. Платформата е в етап на пазарна валидация на пълната си функционалност, а компанията е в процес на набиране на €1 млн., които да вложи в международна експанзия.

Nakantara — онлайн платформа за купуване и продажба на движими имоти и автомобили чрез търгове, привлече $109 хил., а системата за анализиране на потребителско поведение за онлайн търговци Chat Halla получи инвестиция от $55 хил.

Data & Cybersecurity = $8.5 млн.

Evrotrust, които предлагат решение за дистанционна проверка на самоличността и електронен подпис, набра финансиране в размер на $2.7 млн. от Българската банка за развитие чрез Фонда за капиталови инвестиции. Инвестицията ще помогне на компанията да засили позициите си в сектора на удостоверителните услуги в Европа, да навлезе на нови международни пазари и да разшири екипа си с 30%.

Английският стартъп с български корени OutDID привлече $2.5 млн. Компанията разработва решение за верификация на идентичността без централизиран достъп, както и обработка и съхраняване на лична информация. Средствата ще се използват за развиване на продукта и персонализирането му за всички сектори, които изискват проверка на документи за самоличност.

Tiger Technology получи $2.2 млн. финансиране. Стартъпът разработва система за управление на данни, работни процеси и споделено ползване на облачни услуги и ще инвестира средствата в разрастване на бизнеса и развиване на своя продукт Tiger Bridge, който се използва от клиенти като NBC Universal, Financial Times, Kodak, HP, Amazon Web Services, IBM, Microsoft и др.

Компанията за киберсигурност продукти Kikimora.io с дъщерно дружество SoCyber привлече $1.09 млн. Инвестицията ще се използва за подобрение на решението за управление на уязвимости, привличане на нови IT специалисти и маркетингови активности.

PropTech = $3+ млн.

Българо-френската компания Native Spaces получи инвестиция от $2.19 млн. Платформата за наем на пространства на Френската Ривиера свързва собственици на над 1 000 обекта с юридически и физически лица, които търсят място за своите събития. Средствата ще бъдат използвани за технологични подобрения и разширяване на пазара на Native Spaces.

FlаtАwаy — платформа за резервации на жилища за хора, които пътуват по работа или са дигитални номади, привлече инвестиции в размер на $875 хил. Средствата ще бъдат вложени в разширяване на мрежата от управляващите имотите франчайзи в ЦИЕ и Близкия изток, технологично подобряване на платформата и разработване на нови функционалности.

Не на последно място българският стартъп в сферата на технологиите за недвижими имоти OfficeRnD, който има клиенти в 70 държави по света, също привлече стратегическа инвестиция. Размерът ѝ не беше обявен.

FinTech = $77 хил.

CashLend — white-label решение за кредитни институции, което им позволява да набират капитал директно от индивидуални инвеститори чрез собствена peer-to peer lending платформа, привлече $77 хил., с които ще развие продукта си.

Health Tech = $27+ хил.

Българо-английската компания за дигитално здравеопазване FindMeCure, която разработва платформите за клинични изследвания FindMeCure и TrialHub, направи първата стартъп сделка за 2023 г. Сумата не стана ясна. Компанията ще я използва, за да затвърди позициите си на американския пазар, както и да разшири техническите си и търговски екипи.

Приложението за подобряване на продуктивността и психичното здраве чрез геймификация Relaxify App получи финансиране от $27 хил.

Други Tech инвестиции = $5.5 млн.

Biotech компанията Nasekomo получи грант по Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС, в размер на $2.7 млн. Компанията ще го използва за първата фаза на създаване на международна мрежа от фабрики за биоконверсия.

Пловдивският foodtech стартъп Cupffee, който произвежда биоразградими и ядливи чаши, привлече $1.9 млн. Компанията ще вложи средствата в разрастване на бизнеса си по света.

Платформата TouchMenu получи инвестиция в размер на $405 хил. Тя предлага дигитален консиерж за посетители в хотели и извършване на поръчки, плащания и резервации през мобилно устройство, а средствата ще бъдат използвани за разработка на допълнителни функционалности и разрастване на нови пазари.

Други български tech стартъпи, който привлякоха финансиране през 2023 г., включват: Agriniser — дигитален пазар за купувачи и продавачи на зърно, $219 хил.; Pleggi — платформа за подбор на кадри, използваща психометрични онлайн игри за профилиране, $55 хил.; Fight Scout — приложение за бойни спортове, $55 хил.; youBhappy — платформа за маркетинг кампании, $55 хил.; PetStay — платформа за грижа на домашни любимци, $42 хил.; и Diplom.Id — платформа за електронно издаване и верифициране на образователни дипломи и сертификати, $38 хил.