+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

3 полезни съвета към жените, занимаващи се с IT Project мениджмънт

© Текстът е предоставен от DataArt

Автор: Ели Славчева, Project мениджър в глобалната софтуерна компания DataArt

Ели Славчева е IT специалист с 10-годишен опит в ръководенето на международни инфраструктурни и софтуерни проекти. Има опит в управлението на различни трансформационни инициативи вследствие на сливания и придобивания.

Водила e обучения и е била говорител на редица форуми за информационна сигурност, управление на риска и организационните ресурси в САЩ, Канада, Израел и Обединеното кралство. Активно участва и като ментор в програмите на Women4Cyb.

На 12 март Ели ще бъде лектор в IT PM потребителската група на DEV.BG, като темата на лекцията ѝ е “Внедряване: изграждане на Scrum екип в традиционно non-Agile сектори и организации”. Можете да се регистрирате за събитието ТУК.

Ако си мислите, че това ще е поредната феминистка статия, посветена на неравенството на жените и мъжете на работното място, грешите. Всъщност, българският пазар на труда, по мое наблюдение, се оказва доста либерален в това отношение, особено на фона на много други държави.

Това, на което ще наблегна в следващите редове, са нещата, които самата аз бих искала да имаше кой да ми каже в началото на моята кариера. И макар да съм твърдо убедена, че има още много други професионалисти, които са се сблъсквали с тези предизвикателства и са ги преодолели, то със сигурност на всяка една от нас ѝ се е искало да е имало с кого да си свери часовника, за да се увери, че е на прав път.

Аз съм твърд привърженик на идеята, че е по-важно как ние възприемаме извънредните ситуации, които ни поднася животът и как реагираме на тях, отколкото „съдържанието“ на тези извънредни ситуации. Ето защо, съветите към дамите, на които ще наблегна, са свързани преди всичко с култивирането на личностни качества и прилагането на подходящи компетенции, за да бъдем по-успешни и щастливи на работното си място.

1. Подобрете техническите си познания и умения

Въпреки че живеем във време, в което жените-мениджъри в технологичния бранш са все повече, на много места все още е налице известна психологическа бариера и понякога за една жена са необходими повече усилия, за да се докаже като лидер.

По дефиниция мениджърът на IT проекти е отговорен за планирането и ефективното управление на ресурсите, в това число времето, хората, материалната база, крайния продукт и комуникацията с клиента. Когато ние, дамите, сме отговорни за всичко това, е важно да бъдем изключително добре запознати с цялостния процес, особено в началото, когато екипът ни гледа „под лупа“.

Макар и да не е необходимо да бъдем инженери или архитекти, за да управляваме ефективно поверените ни IT проекти, смятам, че е абсолютно наложително да подобрим възможно най-бързо разбирането ни за логиката и взаимосвързаността при разработката и доставката на продукта или услугата, които са ни поверени. Да очаквате, че опитът ви в управлението на IT инфраструктура е достатъчен, за да осигурите успех в софтуерната разработка, е все едно да очаквате строителите на къщата ви да се справят с озеленяването на двора – може и да стане, но крайният резултат далеч няма да отговаря на изискванията.

А дори и да успеете да „минете метър“, повярвайте ми, екипът бързо ще се погрижи да осъзнаете нуждата си от наваксване. Необходимостта от намирането на правилните аргументи на точното място, така че идеите ви да бъдат приети и приложени, ще е една чудесна мотивация бързо да подобрите техническите си познания.

2. Не се страхувайте да заложите на свой собствен управленски стил

Мениджърът на проекти е преди всичко лидер на своя отбор и задвижващо колело във веригата на доставка или разработка. Това правило е валидно, независимо от пола, но при дамите е от още по-голямо значение, особено ако трябва да се докажат и наложат пред екип, състоящ се предимно от мъже.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Ние сме отговорни „да зададем тона“, под който ще „танцува“ екипът, затова е нужно да отделим време за изграждането на свой собствен мениджърски стил, който да отговаря не просто на компетенциите ни, но и на характера ни.

Моето виждане е, че универсална стратегия за управление няма и колкото по-бързо разберем, че не всяка организация е подходяща за нас, толкова по-добре. Има екипи, които оперират най-ефективно под стрес, както и такива, които са най-продуктивни, когато хората в тях са в конкуренция.

Ако сте дама, чийто мениджърски стил е по-скоро насочен към това да окуражава и да търси консенсус, а не сблъсък, но работната култура в екипа насърчава конкуренцията, а не сътрудничеството, то лесно можете да бъдете възприета като прекалено мека и слаба и трудно ще успеете да се утвърдите като лидер.

И обратният сценарий – ако ръководите екип, в който се насърчава сътрудничеството и екипната работа, но вашият стил на управление е твърде авторитарен и субординиран, то отново ще срещнете трудност със заемането на лидерската позиция, но този път с разбирането, че сте прекалено агресивна и настъпателна. И това няма нищо общо с предразсъдъците или дискриминацията, а е просто резултат от несъвместимост между мениджърския стил и нуждите на екипа, формата на проекта и корпоративната култура.

Моят съвет е да не позволявате на определения като „слаба“, „агресивна“, „недостатъчно авторитетна“ и други подобни да разколебаят увереността ви в собствената ви компетентност. Вместо това приемете, че това е признак за несъвместимост, който изисква адаптиране и нова посока в кариерния път, която да съответства на вашия стил и цели.

3. Открийте своята PM роля

Без значение дали започвате първия си проект като PM или сто и първия, трябва да знаете, че едно от най-големите предизвикателства, пред които ще ви изправи пазарът на труда днес е да намерите подходящата PM роля, която пасва най-добре на стила ви. И това важи не само за дамите, но и за всички, решили да се занимават с Project мениджмънт в IT сферата.

В лабиринта от методологии и подходи при управлението на проекти, налагащи различни роли, вместо длъжности, експертът вече не може да разчита на клишето, наречено „длъжностна характеристика“, което да го изведе на правилния път в бизнеса.

Дори при бърз преглед на различните обяви за работа, е лесно да се види как в една компания PM-а се очаква да може да бъде бизнес анализатор и продуктов мениджър, докато в друга това са отделни роли. В трета PM-а може да се нарича Scrum Master, а в четвърта – Tribe Leader.

Доста често в организации, които се наричат Agile, има и PM, въпреки че това не е роля, характерна за тази методология. Това налага необходимостта при кандидатстване за съответната позиция да се гледа на интервюто като на двупосочна улица, където интервюиращият и интервюираният взаимно оценяват доколко са подходящи за съвместно сътрудничество.

Explore more

Виж
Airflow обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Cypress обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
SpecFlow обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Ajax обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Финални думи

Ако сте се насочили към управлението на IT проекти, но все още не се чувствате достатъчно уверени, това не бива да ви отказва. Представите, че разделението на половете в бизнеса имат важна роля, по мое мнение са отживелица, особено в IT сферата. Вероятно все още има и такива компании, в които бихте се сблъскали с неразбиране и предразсъдъци, но тогава просто трябва да намерите вашето място, където подобни неща да не са фактор. Приносът на дамите в сферата на информационните технологии става все по-голям и това е така не защото жените са по-добри от мъжете или обратното. По-скоро нашата специфична женска перспектива ни позволява да видим нещата от различен ъгъл, да търсим решения чрез различни комуникационни подходи и да сме по-гъвкави по отношение на стресовите ситуации и промените. Що се отнася до уменията и техническите познания, то те трябва да бъдат развивани непрекъснато от всеки професионалист, независимо от пола, независимо от сферата на дейност и независимо от годините натрупан опит.