+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

96-14 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Иновативното лятно училище за тийнейджъри на Coherent Solutions преминава на глобално ниво

Coherent Solutions е международна организация с изградени традиции в IT сектора. Сред тях една любопитна такава е лятното Java училище за тийнейджъри. Тази новаторска инициатива е предназначена за децата на работещите в компанията експерти и има за цел да насърчава откриването на млади таланти с афинитет към IT науките. Училището отразява не само отдадеността на Coherent Solutions да подкрепя следващото поколение технологични ентусиасти, но също така демонстрира новаторския дух на компанията в създаването на възможности, които се простират далеч отвъд корпоративния пейзаж.

Повече по темата говори Александър Лазаров, Java Departament Manager в компанията и специалист с над 12 години опит в индустрията, както и двама от основните ментори в училището – Oleg Fridlyand, Training Center Manager, и Igor Waraxe, Java trainer.

Възникване и идея

Самата идея за лятното училище възниква преди 7 години на локално ниво в Беларус и идва от служители на компанията, които задават един естествен въпрос – не може ли Coherent Solutions да подпомогне техните деца? Тоест да ги въведе в IT индустрията и да ги запознае повече с това какво е да бъдеш програмист, как минава денят на един такъв специалист и какви са ценностите на една технологична организация. Първоначално се организира лятно училище за технологии като .NET, Front-end и Java. Тази година по-интересното е, че начинанието вече ще е глобално и за първи път ще има деца от повече от една държави.

Oleg Fridlyand, Training Center Manager

“Тъй като компанията стана глобална, беше взето решение инициативата да се разшири на други места. Тази година обявихме началото на Global Java School за тийнейджъри. Следващата година може да изберем друга тема въз основа на търсенето и световните тенденции“, споделя ни Oleg.

Що се отнася до самите специалисти на Coherent Solutions, те показват изключително голям интерес към лятното училище, което се приема много добре от тях и техните деца. Отделно, всяка година се изпращат запитвания към родителите за техните впечатления от обучението на децата им с цел усъвършенстване на програмата и начина на преподаване.

„Правим анкета след завършване на всяко издание на училището. Обратната връзка, която събираме от родители и деца, ни помага да продължим да развиваме тази инициатива. Броят на участниците расте всяка година, което е много обнадеждаващо”, разказва още Oleg.

Основна цел

Курсовете са предвидени за тийнейджъри от 14 до 17 години, като основната цел е да се запознаят от по-ранна възраст с това какво представлява самата професия на един програмист. Да се запознаят с индустрията, с това какво работят техните родители, а в дългосрочен план дори да стартират кариера в Coherent Solutions като стажанти или младши разработчици.

Igor Waraxe, Java trainer

“Започвайки с индивидуални задачи, ние постепенно се впускаме в екипни проекти. Като се има предвид разнообразното географско разпространение на нашите студенти, това им предлага уникално изживяване посредством съвместно писане на код. Те научават не само техническите нюанси, но и същността на работата в екип, комуникацията и ефективното използване на системите за контрол на версиите в един глобално свързан свят. Нашата цел е да ги оборудваме с цялостно разбиране относно професията на програмиста и да ги подготвим за взаимосвързания технологичен пейзаж на бъдещето“, разкрива Igor.

В допълнение към това, кариерното ориентиране на децата и създаването на взаимно разбиране са сред основните приоритети на лятното училище. В дългосрочен план целите са популяризиране на IT индустрията и насърчаване на ново поколение от технологични специалисти. Според Александър, всичко това води пряко или косвено до едно по-устойчиво развитие на Coherent Solutions.

Теми и лекции
Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Gamito

Senior QA

An icon depicting a house and an office buildingFully Remote
Salary icon4 000лв. – 7 000лв.
Александър Лазаров, Java Departament Manager

Темите в лятното училища са 12, а занятията са два пъти седмично и се провеждат от средата на август до края на септември. Самият курс е основополагащ и по-голямата част от материала е лесен за усвояване, но има и по-сложни теми. Започва се от основи на програмирането – какво е това програмиране, условни оператори, оператори за цикъл, основи на обектно ориентираното програмиране, разработка на графичен интерфейс, работа с бази данни и многонишково програмиране.

“Още от третата лекция започва разработването на елементарни игри. Първо се прави куиз, без графичен интерфейс, след това се разработва морски шах, който вече е с графичен интерфейс. Отделно занятията са разделени на две – теоретична част (лекции), и упражнения (които в началото са индивидуални, а впоследствие стават групови). По този начин всеки ученик може да види какво е да работи в международна среда”, добавя още Александър.

Какви основни умения се усвояват

С успешното приключване на лятното Java училище на Coherent Solutions, децата усвояват основите на програмирането, както и работата с бази данни, Java и други технологии. Не на последно място са уменията за работа в екип и успешната работна комуникация в международна среда. За Александър най-ефективният подход за ангажиране на вниманието на децата е чрез геймификация на лекциите и упражненията. Отделно от това, в 3-та, 5-та и 9-та лекция се разработват три отделни игри с покачваща се сложност. Накрая се преминава и един проект, който е за управление на студентски данни (седма лекция се започва с локална база данни, а в 11-та лекция се надгражда с отдалечена база данни).

„До края на курса студентите усвояват основно разбиране на Java и възможностите на тази технология. Студентите не само научават теоретични аспекти, но също така умеят да прилагат тези концепции в практически ситуации, благодарение на проектите, включени в курса”, споделя Igor.

Бъдещето е глобално

Бъдещето на тази инициатива се нарича “Global Summer School”, и вече ще се разширява с още повече технологии и програмни езици. Планират се издания, свързани с .NET, Front-end, бази данни, алгоритми и други. Всяка година фокусът ще е различен, а обученията ще се провеждат както на английски, така и на руски език.

„През следващите години планираме да продължим с тази инициатива и да стартираме подобни училища в различни области. От съществено значение е да се даде възможност на младите хора да изпробват различни езици за програмиране и свързани технологии. За нас е от стратегическа важност да поддържаме интереса на младото поколение към учене и развитие”, завършва Oleg.

Стани част от технологичното семейство на Coherent Solutions, разгледай отворените позиции на компанията в Job Board-a на DEV.BG.