+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

79+8 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Най-актуалните .NET тенденции в IT сектора през погледа на експертите от Coherent Solutions

В непрекъснато променящия се свят на софтуерните разработки и технологии, следването на най-новите тенденции и практики е от решаващо значение за развитието на IT компаниите. В последно време промените в .NET сферата предлагат вълнуващи възможности за подобряване на скалируемостта, гъвкавостта и надеждността на приложенията, като същевременно рационализират процесите на разработка и внедряване.

От Coherent Solutions вярват, че именно с развитието на тези нови тенденции и успешното им прилагане на практика, ще продължат да предоставят най-добрите бизнес решения на своите клиенти. Повече за най-актуалните новости от света на .NET ще ни разкажат специалистите от Coherent Solutions – Милан Джокич, .NET Department Manager и Костадин Спиридонов, .NET Engineer.

В крак с най-новите тенденции от .NET света

Костадин е в Coherent Solutions вече над две години, като неговата работа е свързана главно с .NET и производните му технологии. Той синтезира новите технологични тенденции, влияещи на .NET сферата в три основни направления: MAUI, Microsoft PowerPlatform и OpenAI.

Microsoft MAUI е една от най-нашумяващите в момента технологии от .NET stack-a. Наричана още “наследникът на Xamarin”, тази технология предоставя възможност за създаване на мобилни и десктоп приложения чрез преизползване на голяма част от програмния код.

“Имаме проекти, които са писани на Xamarin, и вече забелязваме такива тенденции при нашите клиенти, които се ориентират и правят планове за стартиране на миграция към .NET MAUI”, споделя още Костадин.

Според него това в момента е една платформа, имаща потенциал за голяма популярност в идните години. Съответно Coherent Solutions се насочва към насърчаване на квалификация и умения у своите експерти именно в тази сфера. Така компанията може да подкрепя и съветва клиентите си, що се отнася до миграции и разработки, свързани с .NET MAUI.

Костадин Спиридонов, .NET Engineer, Coherent Solutions

PowerPlatform e друга много популярна част от технологичното семейство на Microsoft на пазара в момента, с тенденция към увеличаване на интереса към нея. Тази технология представлява платформа за създаване на софтуерни приложения с минимална употреба на програмен код.

“Специфичното при този тип иновации е това, че те поставят фокуса върху бизнес проблемите, а не върху самата техническа имплементация. Освен ускоряване процесите по разработка, те изискват не толкова дълбоки технически познания, което позволява по-лесното създаване на ниско комплексни апликации. В същото време голяма част от възможностите за надграждане и конфигуриране на тази платформа става с помощта на .NET”, пояснява Костадин.

Може да се каже, че PowerPlatform е една чудесна технология, подходяща за развитие на всеки един .NET специалист, който иска да създава софтуерни решения с помощта на готови инструменти и минимално писане на код.

Когато говорим за технологичен напредък, няма как да пропуснем да споменем и OpenAI. Това е организация, фокусираща се основно върху разработката на изкуствен интелект (AI), който от своя страна се превърна в една незаменима част от мащабните и модерни приложения, разработвани в момента. Все повече софтуерни продукти имат нужда от интегрирането на AI, за да постигнат поставените пред тях бизнес цели.

“През последната година популярността на изкуствения интелект се е увеличила с около 2000% и се очаква този ръст да става все по-голям. Виждаме голяма част от софтуерните корпорации да инвестират много усилия, свързани с развитието на техния бизнес с помощта на ChatGPT”, добавя Костадин.

За него това е един ясен признак, че изкуственият интелект ще е неизменна част от бъдещето на всяка IT компания. Все по-голяма част от софтуерните продукти, написани на .NET, започват да интегрират AI решения. Съответно познания в тази област на всеки един специалист ще стават все по-ценени на пазара.

Приложение на .NET в работните процеси

В момента фокусът на Coherent Solutions е да предоставя висококачествени софтуерни услуги на своите клиенти с помощта на цялостни решения и модерни технологии. Висококвалифицираните инженери на компанията намират най-оптималния и балансиран начин да създадат тези услуги и продукти, като си служат с инструменти като MAUI и PowerPlatform.

“Стараем се заедно с нашите клиенти да изготвим анализ на добавената стойност и преимуществата, които те биха получили, ако решат да мигрират своите продукти към новите технологии чрез наша помощ,” разказва още Костадин.

Като част от визията за бъдещето си, компанията се стреми да развие техническите умения на своите експерти, за да може да предостави най-добрите продукти и услуги на бизнес партньорите си. В същото време по този начин се подобряват и вътрешните работни процеси и цялостната организация на корпоративно ниво. Пример за това са няколко инициативи за изучаването както на Power Platform, така и на MAUI, както и изготвянето на вътрешни материали и курсове със силна насоченост към новостите в .NET развитието.

“Опитваме се да въведем иновации в Coherent Solutions по отношение на прогресивното улесняване и намаляване на ръчната работа. По този начин, освен че улесняваме вътрешните процеси, предоставяме и една чудесна среда за развитие и обучение на нашите софтуерни инженери,” добавя в заключение Костадин.

Различните технологии се възприемат различно
Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
Милан Джокич, .NET Department Manager, Coherent Solutions

Милан Джокич ни разкрива няколко фактора, които влияят на клиентите в тяхното решение дали да преминат бързо към нова технология. Първият и най-основен фактор е техният бизнес модел, следван веднага от ресурсите, с които компаниите разполагат. На трето място, голяма роля играе експертизата, с която те разполагат, за да реализират това преминаване. Съответно някои от бизнес партньорите на Coherent Solutions са готови веднага да мигрират към нова технология, тъй като за техния бизнес е изключително важно да бъдат максимално адаптивни и в крачка с новостите от .NET света. Разбира се, има и по-предпазливи клиенти, които биха изчакали известен период от време, за да са сигурни в стабилното състояние на даден софтуер, преди да направят промените.

“.NET технологиите бързо се променят, развиват и разрастват. Нови функционалности се пускат постоянно, така че е голямо предизвикателство и за самите клиенти да вървят в крачка с новостите. Естествено, повечето от тях се опитват да се възползват от всички тези нови подобрения, за да предоставят по-качествен продукт на крайните си потребители”, разказва ни Милан.

Според него основно влияние има и бюджетът на компаниите – да се пренапише едно софтуерно решение за новите версии на технологичните платформи е скъпо начинание. Един от клиентите на Coherent Solutions (мобилно приложение за фитнес, което допълнително ангажира крайните си потребители, когато не са във фитнеса) избира да мигрира продукта си към .NET MAUI. Съответно този процес е много успешен и дава възможност за cross-platform достъпност на софтуерното решение (например, едновременно за мобилни и desktop операционни системи).

Друг голям бизнес партньор на компанията е платформа за управление на здравни планове – от създаването и предлагането им чрез работодателите, до сключването на договори с потребители, плащания по тях, заявяване на претенции и изплащането им. Тук софтуерното решение съществува над 20 години и предоставя услуги към крайни клиенти, но в същото време експертите на Coherent Solutions осъществяват съвсем ефективна паралелна миграция към .NET microservice архитектура.

Новите предизвикателства

Естествено, да се поддържа адекватно работно ниво с новите технологии е едновременно предизвикателство и нужда за всеки един IT специалист, който се стреми да бъде конкурентен в сектора. Експертите на Coherent Solutions са свикнали на чести промени и подобрения, така че за тях да следват най-новите тенденции е част от ежедневието.

“Нужно е винаги да следим новите промени и да поддържаме своите собствени умения актуални. Все пак едни от най-модерните технологии са все по-изискващи към експертите, а и самите ни клиенти се стремят да се придържат към навлизащите технологични инструменти,” добавя още Милан.

Технологичната съвместимост е друг елемент от предизвикателството на бързо развиващите се нови технологии. Милан и неговите колеги трябва постоянно да са в течение с новите ъпдейти на .NET, за да могат да успешно да правят миграции към тях с минимални рискове.

“Преминаването към нова версия на софтуера може да звучи лесно, но не е точно така – за да смениш версията на .NET или която и да е било от новите технологии, трябва да има пълна съвместимост със собствените продукти и услуги на компанията. Все пак старите платформи трябва до някаква степен да се поддържат и да са съвместими с новите формати на софтуерните тенденции, за да могат да си комуникират успешно и бизнесът да не спира”, пояснява Милан.

Настоящи и бъдещи .NET инициативи

Непрекъснатото усъвършенстване е едно от ключовите умения в IT средите. Компания от ранга на Coherent Solutions винаги се старае да предоставя up-to-date трейнинг програми за всички свои служители, независимо от нивото на техния опит.

“Имаме разработени курсове за Azure, работим и по такива за .NET MAUI, за PowerPlatform и всички останали тепърва навлизащи технологии. При нас всеки един служител има възможността да посещава тези курсове, които се провеждат вътрешно в компанията,” добавя Милан.

Осигурява се и безплатен достъп до обучителни платформи като Pluralsight и Udemy. В зависимост от допълнителните желания на специалистите в Coherent Solutions, се организират и специални семинари, където всеки може свободно да обмени и сподели знания със своите колеги. Всеки служител в компанията има свой Group Manager. Той изготвя индивидуална кариерна програма и подпомага пътя на професионално израстване както на начинаещите, така и по-старши служители.

“Окуражаваме нашите колеги да посещават и всички най-престижни конференции в региона. Coherent Solutions подпомага хората, които искат да се сертифицират в различни програми за допълнителна техническа квалификация”, завършва Милан.

Разгледай всички отворени позиции в Coherent Solutions в Job Board-a на DEV.BG и започни своето собствено кариерно развитие с най-новите технологии от IT сектора.