+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+31 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как се постига успешна фирмена култура на иновации – Alex Drobyshevsky от Coherent Solutions за създадения от него Innovation Sandbox инкубатор

С нашумелия термин “стартъп инкубатор” се описва място, в което са създадени условия за генерирането на нови и свежи идеи, тестване на хипотези за създаване на нови продукти или услуги, както и получаването на подкрепа от стартъп общността. В контекста на IT индустрията, още преди няколко години Coherent Solutions създават своя собствена инициатива за насърчаване на стартъпи, наречена Innovation Sandbox. Нейната цел е една – да се постигне висока култура на иновации за служителите на компанията. Така те ще могат по-ефективно да се научат да трансформират своите собствени проекти в успешни бизнес решения.

Повече за Innovation Sandbox ще ни разкаже неговият създател – Alex Drobyshevsky, който е Innovations Director в Coherent Solutions. Той ръководи инкубатора от създаването му през 2018 година. Alex е опитен мениджър в разработването на стартиращи компании, маркетинга и продажбите, с доказан професионализъм в различни области – софтуерна индустрия, медийни компании, търговия на дребно и производство.

Как се ражда един инкубатор за идеи

Coherent Solutions има дълга традиция на индивидуални фирмени инициативи и съвместни събития за своите служители – от обща “банка за идеи” до организирането на вътрешни хакатони. За да формализира този процес и да се възползва от бума на стартъпи преди няколко години, ръководството на компанията взима стратегическото решение да създаде вътрешен инкубатор за новостартиращи компании. За целта се следват добри и ясни пазарни практики от този бранш, за да се осигури успешен проект в името на една по-добра среда за бизнес иновации.

“Ядрото и същността на Innovation Sandbox са нашите служители, които могат да трансформират идеите си и да получат подкрепа за създаване на прототип или софтуерно решение,” разкрива Drobyshevsky. Съответно резултатът не закъснява – хората, работещи в Coherent Solutions, започват да развиват работна култура на иновации, която имплементират на всички нива. Според Alex Drobyshevsky именно такъв тип инкубатори за новостартиращи компании са ключът към успешното вътрешно развитие на една голяма организация като Coherent Solutions.

Неговата собствена роля в проекта е да мотивира и наставлява участниците в техния път към овладяване и изграждане на успешен бизнес модел. Той разработва и провежда маркетингов курс за хора без никакви знания по темата, както и създава методологията на маркетинговия процес и умения за постигане на конкурентни предимства. Не на последно място, Alex наставлява и финансовото и бизнес моделиране, както и презентационните умения на участниците. “Освен всичко това организирам и нашия демонстрационен ден, който обикновено се провежда онлайн поради различните часови зони на участващите екипи,” добавя още той.

Едно от големите предизвикателства за него е да мотивира колегите си да участват, както и да се справят успешно с цялостния процес на обучение. За най-предизвикателни се считат задачите по маркетинг, работата с числа и ръководенето на екип от колеги. “Хората трябва да разберат, че се опитваме да създадем необходимите условия за постигане на нови умения. Благодарение на това, нашите колеги могат да кандидатстват за външна програма за финансиране, като по този начин се срещат с реалния бизнес. Последното може понякога да бъде плашещо и предизвикателно, но те са готови да го направят,” разказва още Drobyshevsky.

Основни цели и предимства на Innovation Sandbox
Alex Drobyshevsky, Innovations Director

Innovation Sandbox има за цел да развие предприемаческа инициатива в участниците, като ги насърчава да създават проекти, които биха могли да бъдат от полза за цялостната дейност на организацията. Всеки един от служителите в Coherent Solutions има уникалната възможност да развие своите собствени идеи. По този начин компанията цели да подобри ангажираността сред служителите си. Инкубаторът постига и друга важна цел – да демонстрира силен фокус към иновациите пред своите настоящи и бъдещи бизнес партньори.

Няма ограничения за участие в Innovation Sandbox, като основен критерий е личното желание на човек да бъде част от програмата. Тя е отворена за всички служители на Coherent Solutions, независимо от тяхното местоположение, като в допълнение те могат да участват толкова пъти, колкото пожелаят. Съществува и опция за покана на приятели извън компанията, които да станат част от състезаващите се екипи. Опитът на Alex показва, че от четвъртия или петия опит в инкубатора се постигна най-голям успех.

“Към момента имаме от 3 до 5 стартъп проекта, които са на различни етапи от развитието си. Имаме и един, който премина успешно през 10-месечна програма за подпомагане на бизнес развитието в Берлин, както и такива, които вече работят активно на световния пазар,” споделя Alex.

Усвояване на специфични умения

20-седмична програма на Innovation Sandbox инициативата се състои от три основни модула: бизнес развитие, продуктов дизайн и създаване на продукти. По време на първия модул се провежда обучение и практически задачи по анализ на пазарни тенденции, сегментиране, целеви аудитории, продуктова диференциация и конкурентно предимство. Създава се и цялостен бизнес и финансов модел, a накрая се подготвя окончателно представяне на проект. Частта по продуктов дизайн предлага използването на дизайн методологията за креативно мислене, с чиято помощ да се създаде бъдещо ефективно решение. На финала е самата разработка, когато участниците и техните екипи подготвят прототип на своите идеи.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Усвояват се фундаментални умения по бизнес анализ, софтуерна разработка, тестване и други. “Създавайки собствени проекти от нулата, нашите служители имат възможност да се почувстват като предприемачи. Това ги кара да покажат своите организационни качества, да ръководят екипи, да поставят и менажират задачи, да провеждат анкети и да развиват работещ маркетингов модел”, разкрива Alex. Според него всички тези практики са особено полезни за Coherent Solutions, тъй като позволяват на участниците да прилагат новоразвитите си умения в реални клиентски проекти.

Естествено, в процеса на провеждане на Innovation Sandbox се осигурява и менторска подкрепа по време на всеки един етап от обучението. Ролята на самия Drobyshevsky като ментор е да ръководи и мотивира отборите през всяка стъпка от тяхната работа. Освен това на екипите се осигурява и достъп до консултанти относно системната архитектура и UX, както и всякакви необходими софтуерни лицензи.

Оценка на положените усилия

За да се оценят ефективно стартъп проектите в Innovation Sandbox, жури от специалисти на Coherent Solutions използва стандартен набор от показатели. Те могат да включват неща като преценка на целевия пазар и аудитория, качеството, както и ефективността и уникалността на предложеното решение. Други такива са екипната работа, релевантни познания от индустрията, лидерски умения и изграждането на добри взаимоотношения с клиентите.

За всеки един от тези показатели се използва формуляр с точкова система от 1 до 5. В последното, осмо по ред издание на Innovation Sandbox, седемчленно жури оценява всички проекти, след което предоставя събраните точки на Alex. Той от своя страна ги изчислява, за да определи първите три успешни отбора.

Лоренцо Еленков, Front-end trainee

Като примерен високооценен проект е софтуерната апликация за гледане на домашни любимци при отсъствие на техния собственик. Тя е дело на Лоренцо Еленков, Front-end trainee, който описва цялостното си участие в Innovation Sandbox като изключително полезно: “Инкубаторът наистина ме накара да се замисля за всички процеси от бизнес подготовката, с които трябва да се съобразя, преди дори да се опитам да потвърдя съответната идея или продукт. Това, че моят проект спечели първо място в надпреварата, ме направи още по-уверен в способността ми да създавам нови софтуерни решения, които наистина да бъдат възможни за изпълнение и да са работещи.”

Бъдещето на една ефективна среда за мини стартъпи

Drobyshevsky смята, че има реална възможност създадената от него инициатива тепърва да започне да си партнира с външни програми за подпомагане на стартъпи. По този начин той се надява да ускори и улесни тестването на пилотни продукти на негови колеги, както и да осигури сериозно финансиране за най-обещаващите от тях.

За много от служителите на компанията, Innovation Sandbox е чудесен начин да научат основите на това как се изгражда успешен бизнес. Цялостната програма предоставя ценна възможност за придобиване на реален опит в стартирането и управлението на работещи мини компании. А когато една иновативна концепция се съчетае с правилните познания и подготовка, нейният създател може уверено да потърси реализация чрез различни програми за подпомагане.

Alex Drobyshevsky обобщава цялостното преживяване за участниците в Innovation Sandbox по един вдъхновяващ начин: “След финалната презентация в деня за демонстриране на проектите, всички се чувстват като алпинисти, оцелели след трудно изкачване на планина. Изчерпали са цялата си енергия, но въпреки това, след една седмица, те са напълно готови да повторят целия процес отново!“

Ако и ти искаш да провериш дали имаш необходимите способности за бъдещ предприемач в Innovation Sandbox инкубатора на Coherent Solutions, посети Job Board-a на DEV.BG за всички активни позиции в компанията.