Минко Гечев ще бъде един от лекторите на предстоящата “Cyber Protection Developers Conference“, която ще се състои на 30-ти януари в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.  Преди това, той ни сподели за началото на своя професионален път и за предизвикателствата, с които се е сблъсквал.

Би ли ни казал повече за себе си? Откъде си и с какво се занимаваш?

Роден съм в Троян, където премина детството ми. Учих в паралелка с профил математика и информатика в СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Троян. По-късно завърших бакалавърска и магистърска степен във ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“. В София работех, като софтуерен инженер в няколко компании преди да стана консултант на свободна практика. Няколко години след това, се преместих в Силициевата долина и се присъединих към Венчър Кепитъл фонда Learn Capital, където консултирах компании от тяхното портфолио. Там имах възможността да се запозная с много интересни и умни хора. По-късно, заедно с основателя на Learn Capital и един от предприемачите в портфолио компания основахме Rhyme.com, платформа с фокус онлайн обучение. 

През всички тези години, след като се преместих в София, работих активно по проекти с отворен код и често правих лекции по JavaScript, Angular и по-общи теми, свързани с компютърните науки и софтуерното инженерство. Някои от проектите ми придобиха популярност и така лекциите се увеличиха. Пътувах за конференции до Лас Вегас, Мелбърн, Лондон, Берлин и други. Google също забелязаха проектите ми и получих награда от тях, както и признанието Google Developer Expert. По-късно, заради проектите ми с отворен код, в конкурса „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, бях отличен в две категории.

Така открих, че истинската ми страст е разработка на инструменти за програмисти. Реших да напусна Rhyme.com и да започна нова кариера в Google, като част от Angular екипа. След като се присъединих, за моя приятна изненада, някои от проектите ми вече бяха в употреба вътрешно.

Защо обичаш да програмираш?

Обичам да програмирам, заради две основни причини:

  • Програмирането ми позволява да решавам проблеми от реалния живот, с минимално количество ресурси. Всичко, което ми трябва е компютър и евентуално Интернет.
  • Програмирането е най-достъпният начин да приложа модерни научни идеи, с които в рамките на часове да направя промяна

Всичко необходимо за решаването на проблем от реалния живот, посредством програмирането е компютър. От тук нататък, можем да създадем висококачествена система, с която да направим нещо значително и всичко е в наши ръце. Също така, програмирането има много сериозни теоретични основи. Знам, че математиката не звучи много вълнуваща, заради опита ни от училище, но тя реално съдържа най-истинското и концентрирано знание, което имаме за света. Наистина е невероятно, как програмирането се преплита с различни клонове на математиката.

Как реши да започнеш да се занимаваш с програмиране?

В гимназията се интересувах от астрофизика и софтуерно инженерство. Тогава за мен не беше лесен избор по кой път да тръгна, защото бях много заинтригуван от астрономия. Изкарах много нощи, наблюдавайки галактики и планети с телескопа си, правих различни доклади и изчисления. В същото време, участвах в училищни състезания по софтуерно инженерство, където трябваше да разработим система и да я представим пред жури от ФМИ към СУ. Журито от специалисти оценяваше работата на всички и избираше лауреатите в състезанията. След като изясним изискванията за системата, с моя класен ръководител Свилен Димитров, изкарвах часове наред пред компютъра докато не я имплементирам. Още си спомням колко горд се чувствах от себе си, след като разработя някой сложен модул. Продължавам да изпитвам същия прилив на допамин, когато приключа предизвикателен проект.

Как навлезе в общността на софтуерните инженери?

Смятам, че комуникацията с други програмисти и взаимопомощта може да допринесе на много различни фронтове. Има различни начини за това:

  • Работа по проекти с отворен код
  • Писане на статии на теми, които ни интересуват
  • Организация на събития
  • Менторство
  • И други

Работата по проекти с отворен код е вероятно най-доброто нещо, с което софтуерен инженер, технописец или дизайнер може да помогне. Проектите с отворен код съдържат огромна концентрация знание. Например, четейки и помагайки с кода на AngularJS и по-късно Angular, научих много за шаблоните за дизайн, алгоритми, саморегулиращи се изчисления, и други! От горе на това, работейки по проект с отворен код имаме шанса да си взаимодействаме с едни от най-добрите софтуерни инженери в света – например, шансовете са, че Linus Torvalds ще направи ревю на кода ви, ако оправите бъг в Linux. Ако ви допадат повече езици за програмиране – Go е страхотен старт. По Go работи Кент Томпсън – един от хората създали Unix. Отгоре на всичко, няма значение къде се намирате физически стига да имате достъп до Интернет и компютър и желание да учите можете да работите с най-добрите. Друг страхотен начин да допринесем е писането на статии или книги с техническо съдържание. Милиони програмисти търсят решения на проблеми непрекъснато. Ако срещнете проблем и намерите елегантно решение – напишете статия и я споделете. Това може да помогне на хиляди!

Можем да се срещнем с интересни хора, чрез организацията на събития. Ако в града, в който се намирате има инженери с подобни интереси – това е страхотна възможност да се запознаете и да споделите опит. Разпитайте в компанията си дали можете да организирате среща с лекции и пица и ако това е възможно опитайте! Направете събитие в социалните мрежи и го разпространете. Така бихте помогнали на много хора да завържат полезни контакти и да си изкарат добре.

С какво се занимаваш в свободното си време?

В свободното си време обичам да се занимавам с бойни спортове, чета статии за теоретични компютърни науки, пътувам, разхождам се в красивия Сан Франциско и в София, в зависимост от това къде съм. Когато пътувам за конференция винаги отделям няколко дни, за да успея да усетя местната атмосфера.

 

Share This