+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

74-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Гостуваме на SiteGround в един (не)обикновен петъчен работен ден

От години си плакнем очите със снимки на офиси на американските тех гиганти и тихо въздишаме. Не че липсват такива и в job board-а на DEV.BG, напротив. Но с настъпването на back-to-office вълната се запитахме каква част от снимковия материал в профилите на компаниите в платформата е реалност, и каква — Photoshop. Затова решихме да проверим сами и първата спирка от нашата QA обиколка е ул. „Олимпийска“ №6.

Тук от 2020 г. „диша, работи, живее и кодове пише, тъй както умее“ по-голямата част от екипа на SiteGround — българската IT компания, която от два апартамента в София израства до глобален уебсайт хостинг играч с пазарна капитализация от $1.1 млрд. в края на същата година. Междувременно достигна над 500 специалисти, отвори офиси в Пловдив и Стара Загора и инвестира в свой собствен дом именно на ул. „Олимпийска“.

8:30 ч.: Първи впечатления

Качваме се на колата с лека неохота, защото ул. „Олимпийска“ реално се намира на „Околовръстното“, което за нас е другият край на София. Но въпреки натоварения трафик стигаме доста бързо до адреса. По-скоро адресището, защото колкото повече приближаваме, толкова повече расте сградата, докато накрая не се заковава на едни 10 000 m², обгърнати от зеленината на Витоша — рядък лукс за белите дробове на живущите в столицата. А вероятно и много удобно за служителите на SiteGround, които преди и след работа могат да се качат в планината за кратка разходка или да покарат ски и сноуборд. Освен това имат какви ли не търговски обекти само на една крачка разстояние.

Влизаме в подземния паркинг и решаваме да си потърсим местенце на второто ниво: „Дано да има такова — много хора са, а сутрин знаем как е“. Това също се случва бързо и безболезнено, защото паркирането се менажира от AI система за контрол и достъп, а ние спираме до едно от 18-те паркоместа за електромобили със зарядни станции. Подминаваме зарядните станции и за е-велосипеди и се качваме на първия етаж. В този момент пред входа на сградата спира бусче с логото на SiteGround (електрическо, разбира се) и от него слизат няколко души. „?“, веднага питаме. Оказва се, че много служители предпочитат да ходят на работа с метро, но тъй като спирката е от другата страна на шосето, предвидливо са им осигурили транспорт.

8:45 ч.: Енергизираща закуска с кафе

Докато се качваме нагоре, нечий корем започва да надига вой („Пак не закусихме в бързината!“). Затова минаваме през ресторанта на SiteGround и грабваме един току-що изпечен кроасан с масло. Не сядаме, защото имаме още много да вървим, но е пълно със служители, които се наслаждават на най-важното хранене за деня. Стигаме до кафенето и усмихнат бариста ни приканва да си изберем с какво кафе да ни събуди.

Нищо чудно, че ароматният уют на кафенето и ресторанта редовно се огласява от събития по най-различни поводи, които служителите сами си организират — Pancake Day с всякакви палачинки за закуска, SysAdmin Day със сладолед през целия ден, 1-ви април с тематични „вътрешнозаводски“ шеги, Easter Bakery & Charity Bazaar, Halloween, кино прожекции и какво ли още не, а любимо време е и следобедното кафе, което е идеален момент за „малки разговори“ и обсъждане на хрумки.

9:00 ч.: Време е за работа

Започнахме да се чудим дали и кога работят тези хора при толкова екстри, но 1) още нищо не бяхме видели, и 2) определено работят („Откъде иначе тази пазарна оценка!“). Така че се качваме на следващото ниво.

Четири от шестте етажа са open space пространства с кабинети за служителите. Стилът е преобладаващо индустриален — дърво, стомана и стъкло. Бетонните тавани и колони небрежно се сливат с геометричните дъбови панели по стените, а вместо по мокет имаме чувството, че ходим по килим от дървесни лишеи в зелено, охра и бледосиньо. Има избор между обикновени и stand-up бюра, като видимо е оставено достатъчно място между тях, за да се осигури уединение и фокус. Голяма част от open space пространствата са обгърнати от пищно озеленени градини и тераси, а естественият зелен мъх на всеки етаж допълнително облекчава натоварените от компютъра очи.

В SiteGround също има опция за хибриден начин на работа, като доста служители предпочитат да творят само в офиса, а близо 80% от тях са тук поне три-четири пъти седмично. Не ги питаме защо, вече ни е ясно.

11:00 ч.: Team meetings на живо

Спокойно можем да наречем третия етаж Царството на бизнес срещите, защото тук има зали единствено за тази цел — малки, големи и още по-големи (например има зала с над 80 места). Това е основното му предназначение през деня, но след работно време по идея на самите служители се превръща в място за тех, образователни и други събития. Стела, експерт по социалните медии, споделя:

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
В офиса има перфектен баланс между професионализма на корпоративния свят и динамиката на стартъп културата — атмосфера на креативност, споделяне на истории и изграждане на приятелства.

Явно хората на SiteGround постоянно си търсят поводи да бъдат по-често заедно.

12:00 ч.: Обратно в ресторанта

Неусетно става време за обяд. Този път задължително сядаме, предвид че SiteGround си имат и собствен екип от седем фантастични готвачи, които приготвят храната в ресторанта на място и с продукти от избрани доставчици. Днес изборът е супа, две салати, две ястия с месо (редуват ги с риба) и две вегетариански блюда, включително вегански. За тези, които спортуват и следят енергийния баланс на храната си, дори изчисляват основните хранителни стойности на здравословните вкусотии. Всичко това е напълно безплатно за служителите и („О, да!“) за гостите на SiteGround.

12:45 ч.: Почивка след почивката

След питателния обяд не отказваме поканата да посетим една от зоните за почивка (има такава на всеки етаж) не защото сме се изморили, а за да видим как служителите на SiteGround се борят със стреса и прегряването. Има билярд, конзоли, аркадни и бордови игри, джаги и други занимания, които изискват да си намериш „другарче“, ако наистина ти се играе. Хитро, защото това деликатно ги предразполага към повече неформални моменти заедно, а те — към опознаване, сприятеляване, екипност, генериране на идеи, по-лек работен ден, по-високи нива на серотонин… . Пускаме се за 15 минути на джагите и се връщаме „в офиса“.

13:00 ч.: Време за още (малко) работа

Управлението на над 3 млн. домейна на три континента изисква не малко, а къртовска работа. Но доколко щадяща е тя и за служителите, и за природата? Оглеждаме се и веднага намираме отговора. Освен че цялата сграда е покрита с френски прозорци, през които щедро се вливат и естествена светлина, и зеленината на Витоша, системата за отопление, вентилация и климатизация явно е от най-висок клас, защото не чуваме никакво съскане или свистене. Разбираме, че в началото на пандемията компанията е направила сериозни инвестиции в модернизирането на цялата климатична система и е една от първите в света, която използва йонна система за пречистване на въздуха в комбинация с най-добрите HEPA филтри. Също така отпадната енергия на термопомпите осигурява постоянен резерв от 2 000 л топла вода за вътрешни нужди. И…телефонът ни иззвънява, затова се шмугваме в една от шумоизолираните пагоди от дърво и стъкло на етажа, за да си проведем спокойно разговора.

Explore more

Виж
Quarkus обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Azure DevOps обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Unity обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Redis обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
15:00 ч.: Call It a Week!

Искат, не искат, в петък служителите във всички офиси на SiteGround приключват работа в три следобед, а отделите „Софтуерна техническа поддръжка“ и „Връзка с клиенти“ имат по една смяна по-малко всеки месец. Това е официалната политика и точка.

Веднага включваме невронния калкулатор и започваме да смятаме. Първите имат 18, а вторите 12 допълнителни почивни дни; стандартният платен годишен отпуск е 20 дни, но в компанията достига 30 според годините стаж; всички получават още два дни платен отпуск за доброволчество; добавяме и 11-те официални неработни празници. Теглим чертата и излиза, че хората на SiteGround се радват на минимум 51 дни платен годишен отпуск, което си е истински мини sabbatical! Нищо чудно, че 51% от тях имат между 5 и 10 години стаж в компанията, през 2023 г. ангажираността им достига 91%, а преди броени дни SiteGround беше обявен за „Работодател на 2024“ от Forbes Business Awards.

15:10 ч.: Малко спорт за зареждане

Аха да си тръгнем, но стигаме до фитнеса на SiteGround, който е над половин декар. Тъй като е огромен, ще сме кратки. Първо ниво, 350 m²: силова зона за функционални тренировки с фитнес оборудване от TechnoGym (несъмнено най-добрите!). Второ ниво, 200 m²: кардио зона, PRAMA зала с интерактивно оборудване, зала за тенис на маса с инструктор и робот за тренировки, мултифункционална зала — йога, спининг, пилатес.

През делничните дни тренировките се провеждат под наблюдението на професионален инструктор, който помага на всеки колега с индивидуален тренировъчен и хранителен план“, допълват нашите домакини. Вероятно защото фитнесът гледа към улицата, едно момиче влиза да попита колко струва месечната карта: „Съжаляваме, но е само за служители на SiteGround“. Дори ние като гости се почувствахме premium след този отговор.

Излишно е да казваме, че фитнес центърът също е напълно безплатен, включително през почивните дни, а за служителите, които работят в офисите в Пловдив и в Стара Загора или дистанционно, има безплатни месечни карти за спорт.

16:30 ч.: Довиждане и до нови срещи!

Тръгваме си. Отново с неохота, защото нямаме време да минем през модерното студио за красота за едно бързо подстригване и маникюр, нито да си направим масаж, за да разтоварим пълноценно след работния ден. Те не са безплатни, но със сигурност биха ни спестили поне един час, който да инвестираме в петъчната среща с приятели.

На изпроводяк Мая, Office Operations Manager & EA, споделя: „Тук чувството е като да си в петзвезден хотел с фитнес и уелнес процедури. Втори дом, изпълнен със сигурност, красота и вдъхновение“. Кимаме енергично — какво да добавим след всичко видяно и преживяно? Единствено, че в SiteGround все още има място за нови колеги, които предпочитат да приключват работната седмица по-свежи, отколкото я започват.