+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-42 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Любомир Грозданов, OpenTag: От самоук програмист до Tech Lead. Предизвикателствата без край.

*Текстът е предоставен от OpenTag

OpenTag разработва платформа за betting оператори. Тя е изградена от нулата, както и съществуващите екипи, които я разработват и поддържат.

Платформата е базирана на микросървисна архитектура, като ключови функционалности, които се имплементират от екипите в България, са интеграция с различни видове онлайн разплащания, казино игри, спортни доставчици, както и разработване на програми за лоялност, дълбока персонализация на потребителското изживяване и система за менажиране на платформата от операторите.

Един от основните езици, на който е написана платформата на OpenTag е PHP, като използваният framework e Symfony.

Днес искаме да Ви запознаем с Любомир Грозданов – Technical Lead в Payment Integrations екипа.

Здравей, Любомир! Преди да започнеш да се занимаваш професионално с програмиране си бил футболист и си работел в киноиндустрията. Как направи кариерния завой към програмирането?

Привет! От дете играех футбол, като 10 години бях в Славия и имах мечтата да стана футболист, но дойде моментът, в който трябваше да реша как да продължи животът ми и реших, че тази детска мечта е неосъществима за мен. След това започнах работа в една компания занимаваща се с услуги в сферата на киноиндустрията.

Няколко години работих там, като през това време изучавах Макроикономика в УНСС, но чувствах, че това не е моето нещо. Имах голям интерес да разбера как работят системите в тогавашната ми компания и започнах да се интересувам живо от програмиране. Стартирах с гледането на Youtube клипове, като започнах с уроците на Иван Ванков – Гатака и последствие лека полека с много часове практика направих потребителска система за калкулации на дължими суми.

Това се оцени много високо в тогавашната ми компания и ми даде самочувствието, че всъщност може и да ме бива в тази работа.
Така започна моят професионален път като програмист.

Интересна история. Знаем обаче, че след като си се почувствал като младия Стив Джобс директно си отворил своя собствена IT компания, без да имаш опит в това. Какво се случи?

Да, има нещо такова. Напуснах работа и стартирах мой стартъп, заедно с брат ми, който нямаше нищо общо с програмирането и бизнеса. Направихме платформа за благотворителност в помощ на хора, имащи нужда от финанси за свои нужди, били те здравословни или материални. Като идеята ни беше да се финансираме, получавайки малка част от набраните средства. За съжаление не бяхме калкулирали разходите по изграждането на платформата, не ни биваше особено и в рекламата и бързо фалирахме.

Все пак това бе един ценен урок за мен и за брат ми, който финансира изграждането на платформата. Веднага след това се наложи да започна работа като програмист в една компания за web development.
Не ми беше никак лесно, но с времето нещата се подредиха, тъй като никога не съм спирал да чета и да пиша код в свободното си време.

Това е чудесно, че си опитал да направиш нещо сам, за съжаление си се провалил, но си научил важни уроци. В момента в OpenTag ти си на позиция Technical Lead, като преди това ти бе Senior PHP Developer. Кое за теб бе най-голямото предизвикателство, когато от developer стана lead?
Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

В момента съм Tech Lead на Payment Integration екипа, към който се присъединих от самото начало, преди година и половина като Senior Developer.

Нашата основна задача е интеграция с външни payment provider-и. За някои това може да не звучи особено предизвикателно на първо четене, но уверявам ви, че това е така. Работата изисква дълбоки познания в нашата система, различни security протоколи, както и в света на payment provider-ите.

В момента ние оперираме на 4 континента и имаме работа с provider-и, които оперират на всички тези места. Всеки един от провайдърите има страшно много специфики, което налага доброто им познаване и екстензивна комуникация, която за наше щастие (на програмистите) се поема от integration екипа.

Най-голямото предизвикателство от преминаването от Senior към Tech Lead е менажирането на хора. Работата с хора понякога може да бъде много трудна, тъй като тя изисква умения, които са различни от тези, които притежава един Senior developer.

В моя екип има както българи, така и украинци. С всеки един от тях трябва да намериш общ език и да имаш индивидуален подход, тъй като хората са различни.

Трябва да можеш да усетиш какъв е капацитетът на различните хора, как да подходиш с тях, така че да могат да покажат най-доброто, на което са способни, да ги мотивираш и да им помогнеш да се развиват. Според мен, за да си успешен мениджър, трябва екипът да е на първо място, а ти да загърбиш егото си и да правиш така, че другите да са успешни и проектите да бъдат завършвани навреме.

Успешното управление на хора изисква много усилия, както всичко останало. Какви са твоите планове за бъдещето ти развитие?

Бих желал да продължа да се развивам като програмист и като Tech Lead. Възможностите в OpenTag за развитие са просторни. Един от другите основни езици, които използваме е Golang и аз имам желание да се занимавам с него.

В момента подобрявам своите знания в този език и се надявам скоро да започна да пиша на него.

Сигурен съм, че това скоро ще се случи. В OpenTag обучавате сами много от своите кадри още от intern/junior позиции. Какво би дал като съвет на хората, които сега започват работа в IT сферата?

Да, OpenTag е едно наистина голямо училище не само за джуниър хората, но и за всички нас. Работата е много динамична и предразполага да се учим и развиваме непрестанно.

Моят съвет към хората, които са се насочили към IT индустрията, е да не се отказват, колкото и да е трудно, да не спират никога да учат и да знаят, че няма невъзможни неща.

Другото, което бих посъветвал абсолютно всеки, който е решил да се занимава с програмиране, е да практикува и тества всяка нова технология, всеки tool, всичко, за което е прочел, да му вдъхне живот и да го изпробва на практика. Практиката е толкова важна, колкото и теорията.