+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

101+53 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Новите компании в българския IT сектор през 2023

В началото на 2024г. правим равносметка за отминалата година и анализираме кои са новите компании за българския IT пазар. Използваните данни са от Job Board-a на DEV.BG към началото на януари 2024, и включват компаниите, които са отворили офис в България през 2023г., пръсъстващи с кариерен профил в DEV.BG.

През нелеката в икономическо и политическо отношение 2023г. в България са навлезли общо 25 нови български и чуждестранни компании. Световните кризисни процеси дават своето отражение и върху българския IT сектор, което е особено видимо при навлизането и създаването на нови играчи – в сравнение с предходни години намалява броят новооткрити компании.

Дейност

Най-голямата част от всички нови компании (52%) са със смесена дейност – продуктова, service, внедряване на софтуерни системи и/или IT консултиране едновременно. 36% са стриктно продуктови компании, 10% са изцяло service, а останалите са посочили само внедряване на софтуерни системи като основна дейност. В сравнение с предходната година, се запазва динамиката на превес на продуктовите компании над тези с друг вид дейност.

Български vs. чуждестранни компании

60% от новите компании за нашия IT сектор са чуждестранни (с централен офис извън България), а останалите 40% са български.

“Най-стара” от новите IT играчи на българския пазар е английската Mach5 Technology, създадена през 1995 г. в Лондон, която през миналата година разкри офис в София. Най-скоро създадени са англичаните Years с основна дейност – революция в храненето на домашни любимци и румънските DreamGF с техния иновативен проект в AI Girlfriend технологиите за генериране на перфектната половинка чрез изкуствен интелект.

Сред най-големите компании в световен мащаб, новодошли у нас за 2023г., са американската RingCentral, която има над 8000 служители във всичките си офиси, и Orion Innovation със 7000 служители в глобален мащаб. Следващите световни гиганти навлезли у нас през годината са SOFTSWISS (Беларус) – компания, специализираща в софтуера за iGaming и първата софтуерна компания за онлайн хазарт, която започва да работи с криптовалути. Не на последно място е и Mach5 Technology (UK) с основна дейност предоставяне на данни, обучения и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнообразни индустрии.

Българските нови играчи също дават заявка за сериозна дейност през следващите години. Съвместното дружество на българската компания CleverPine и международната група Lufthansa Technik – ViTech Development, създадено през 2023г. с офис в София и основна дейност в областта на софтуерни решения за авиацията, разполага и с най-големия IT отдел сред българските нови компании.

Благотворителната Foundation Pavel Andreev с основна дейност създаване на crowdfunding софтуер (SaaS) и организиране на благотворителни кампании, разкри офис във Варна.

Пловдивчаните от WebThree се занимават с разработка и консултации в областта на блокчейн и DLT. Иноваторите от Zimoti дават заявка да превърнат българския пазар на недвижими имоти в едно по-прозрачно и лесно за навигиране място със своята платформа за покупко-продажба и отдаване под наем. Българската DENSHI, развива основна дейност разработка и внедряване на специализиран софтуер за различни икономически сектори.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Reward Gateway

QA Engineer

A pin iconПловдив
Salary icon4 500лв. – 5 300лв.
Разпределение по градове

Най-голям брой новооткрити локации има в София – 18 офиса, а в останалите големи IT дестинации броят на офисите е значително по-малък – в Пловдив са открити 2 офиса, във Варна – 3 и в Бургас – 1. Запазва се тенденцията за концентрация на новооткритите офиси предимно в столицата и големите градове.

Размер на компаниите*

*В Job board-a на DEV.BG разделяме компаниите според броя служители в IT отделите им на: микро (по-малко от 10 IT служители), малки (10-30 IT служители), средни (31-70 IT служители) и големи (70+ IT служители).

Най-многобройни сред новите IT компании у нас са микро компаниите (60%), малките съставляват 32% от всички, а останалите 8% са големите играчи. Този вид разпределение е вече традиционно за българския IT пазар и 2023г. не се различава от предходните 3 години.

Отворени позиции

Новонавлезлите компании у нас през 2023г. имат разкрити общо 37 отворени позиции в Job Board-a на DEV.BG към днешна дата. Първенец по брой отворени позиции в разнообразни направления е RingCentral, която е един от водещите доставчици на облачно-базирани решения за бизнес комуникации в света. IT екипът им у нас наброява около 120 души, а компанията активно търси нови служители. На следващите позиции по брой обяви се нареждат ViTech Development и Mach5 Technology.

Изминалата година не беше лека в икономическо отношение както в световен мащаб, така и у нас. Станахме свидетели на навлизането на световни компании в българската IT сфера, главозамайващи инвестиции в български компании, случиха се сделки, които раздвижиха пластовете на пазара през 2023г., а какво ще донесе 2024 за развитието на сектора и компаниите в него – предстои да проследим.