+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

87+39 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

SAP разработки в автомобилната индустрия: it-economics стартира програма за обучение на завършили студенти

Текстът е предоставен от it-economics

В it-economics вярваме, че създаваме напредък и възможности за всички, а поставянето на хората в центъра на всичко, е начинът да го постигнем. От 15 април десет души стартираха специално разработена програма за завършване на обучение в SAP. Това е програма, която включва 6-месечни вътрешни обучителни модули, базирани на лекции и практика, за инструменти и технологии от областта на SAP от автомобилната индустрия. Тук подготовката не е просто концепция – тя е начин на живот.

Преди да стартираме програмата, разговаряхме с Питер Енгелке, ръководител на отдел „Автомобилна индустрия“, Дани Робин Мелхер, ръководител на проекта, и Елена Попова, ръководител на екипа на SAP, които с удоволствие споделиха подробности за цялостната програма за обучение. С нетърпение очакваме да разкрием наученото и бъдещите перспективи за програмата. Ето какво прави тази инициатива толкова обещаваща.

Как върви подготовката на учебната програма? На каква основа е стъпила?

Когато става въпрос за обучение, организацията е от ключово значение. Старателно сме изготвили учебна програма, допълнена с графици и разписания, като гарантираме, че всеки аспект е обхванат. Вярваме, че правилната подготовка създава предпоставки за успех още от първия ден.

Как планирате да запознаете екипа с програмата? Какво сте подготвили за тях?

Шестмесечният период на обучение е с цел да въведе участниците в културата и процесите на it-economics. Първата допирна точка ще бъде седмицата, в която ще посрещнем нашите програмисти в София. След това те ще посетят нашия офис във Волфсбург. Заедно през юни ще се присъединим към едно огромно фирмено събитие на всички клонове в Хамбург, Германия, за да може всеки да усети мащаба на въздействието, което носи всеки служител.

По време на програмата е планирано да посетим и завода на клиента, където екипът ще види производството на автомобили. Към края на програмата завършилите може би ще дойдат отново за една седмица във Волфсбург, за да участват в проект на клиента. Всеки момент е внимателно подбран, за да се насърчи ангажираността. Комбинацията от лекции, самообучение и проектни задачи в среда, близка до реалната, осигурява добре подготвени личности за предизвикателствата на реалния свят.

Какво мислите за кандидатите и процеса по подбор на персонал?

Процесът ни по подбор на персонал надмина очакванията, като привлече кандидати с разнообразни умения и опит. Ефикасността на процеса на наемане на работа говори много и ние сме развълнувани да посрещнем участниците в програмата и да наблюдаваме техния напредък. За нас беше добър учебен резултат, че в кратък процес на наемане успяхме да намерим толкова страхотни кандидати. Те са много добре подготвени, когато излизат от университета.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Това е отлична възможност именно защото е само за шест месеца. Какво мислите, че ще се случи със студентите, след като завършат програмата?

Въпреки че програмата продължава само шест месеца, нейното въздействие се простира далеч след завършването. Участниците придобиват безценен опит в работата по реални проекти. Със сигурност ще има дълъг път до достигане на ниво на старши програмисти. Но е много вероятно след завършване на програмата да започнат да опознават нашите проекти, клиента, неговите нужди, екипите ни, начина ни на работа и технологиите, които използваме на практика. И смятам, че тези знания ще ги вкарат много по-бързо в проектите и желаното кариерно развитие, с което те вече ще реализират стойност и достигат цели.

Друга идея, която имаме, е, че някои от завършилите първата година потенциално ще станат учители през третата година. Това е великолепна кариерна възможност. За нас създаването на предпоставки за бъдещ успех е свързано с отговорността. С голямо вълнение предлагаме кариера, която включва потенциал за менторство, давайки възможност на хората да развият умения и влечения в лидерска посока.

Как си представяте, че ще се осъществи връзката с клиента? Как ще се насърчи сътрудничеството с клиента?

Партньорствата ни с клиенти допълнително обогатяват програмата, като предоставят възможности за практически проекти, реални приложения и допълнителни стажове. Проведохме преди време програма с различна технология, при която се свързахме с нашите клиенти по отношение на програмата. Няколко клиенти предоставиха на нашите възпитаници проектна работа като пробен период за четири седмици на място при клиента. При финалните презентации и във всички случаи минимум двама от завършилите останаха на този проект. Това е голяма полза за нас, за клиента и най-вече за завършилите.

Explore more

Виж
IBM DOORS обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Lambda обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
Amazon DynamoDB обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Виж
T-SQL обявите
Събрани на едно място
Right Arrow
Каква е визията ви за бъдещето?

Нашият план не е само за краткосрочен период, а стратегическа визия на it-economics за следващите години. Като предлагаме годишни класове и проучваме възможностите за разширяване на дейността в други технологии или отдели, ние оставаме актуални за обществото. С тази инициатива се надяваме на положително бъдеще за нашата компания и за индустрията като цяло. Като преодоляваме пропастта между академичните среди и индустрията, ние също така инвестираме в устойчив растеж, като гарантираме, че току-що завършилите университета са не само добре подготвени, но и активно търсени на пазара на труда.

Елена Попова, ръководител на екип в SAP: „Програмата е чудесна възможност за кариерни перспективи и ние сме много горди, че нашата компания може да я предостави на нашите участници в програмата за разработка на SAP приложения.“

Искрено благодарим на целия екип: Питер Енгелке, ръководител на отдел „Автомобилна промишленост“, Дани Робин Мелхер, ръководител на проекта, Матиас Рикен и Ерика Цанко – нашите SAP експерти, Елена Попова, ръководител на SAP екипа, и на всички, участвали в изпълнението на този проект. И на добър час на нашите дипломанти!

Нека заедно да предефинираме какво означава да обучаваме работната сила на бъдещето. За повече информация относно програмата, моля, посетете тази страница.