+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

113+54 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

QA като възможност за кариерна промяна: истински истории на хора, които поеха по нов професионален път

*Текстът е предоставен от Devexperts

Кариерната промяна не е лесна задача, но не е и нещо невъзможно. Осигуряването на качеството (Quality Assurance) е една от най-гъвкавите области, която може да послужи за основа при преминаване към други професии в областта на Информационните технологии, или за отправна точка, когато човек се преквалифицира от друга област. В това интервю ви представяме двама души, чиито истории илюстрират и двата упоменати по-горе случая.

Първият пример е вдъхновяващата история на Петя Караманова, младши инженер осигуряване на качеството в Devexperts, която се преквалифицира от съвършено различна област.

Петя Караманова, младши инженер осигуряване на качеството
Петя, в каква област беше твоят професионален опит преди да започнеш работа в областта на осигуряване на качеството?

Нямах опит в компютърните науки. В университета учих арабски и интересите ми бяха свързани с литературата и хуманитарните науки. По време на следването си започнах работа в отдел „Обслужване на клиенти“, а след това се преквалифицирах в инженер по осигуряване на качеството в Devexperts.

Какво те мотивира да направиш тази кариерна промяна?

По време на пандемията през 2020 г. имах време да помисля за кариерата си. Дадох си сметка, че не научавам нищо ново в отдел „Обслужване на клиенти“. Един път щом усвоиш основните правила, там няма повече предизвикателства. Това ме накара да потърся начин да променя професионалния си живот.

Мои съученици, с които учехме математика в гимназията, споделиха, че са заинтригувани от динамиката на професиите в областта на Информационните технологии. Така че, когато случайно видях един курс по осигуряване на качеството, веднага се записах и ми се стори много интересно.
Срещна ли някакви трудности, докато намериш първата си работа като инженер осигуряване на качеството?

След като завърших курса, се колебах около година преди да кандидатствам за работа. Чувствах се несигурна и се страхувах да се състезавам с кандидати с по-голям технически опит. Страхът от провал и съмненията в моята собствена компетентност ме възпираха.

Как преодоля този страх?

Реших да опитам, дори това да означаваше първоначално да се проваля. Дадох разрешение сама на себе си да не се представя добре на няколко интервюта, като осъзнавах, че да получа работа в областта би било значително постижение, което ще ми даде възможност за професионално израстване. Струваше си.

Как се почувства, когато получи първата си работа в областта на осигуряването на качеството?

Започването на работа в Devexperts беше изключително вълнуващо преживяване за мен. Не очаквах да получа предложение, защото интервюиращите бяха истински професионалисти, а и аз първоначално не бях уверена в уменията си. Когато започнах работа, имах ментор, който ми помогна да разбера продукта и процесите, особено в сложната област на блокчейн.

Уменията от предишната работа помогнаха ли ти на новата позиция?

Да. Предишната ми позиция беше мениджър Критични инциденти, като работех с корпоративни клиенти, които ползваха продукти на Microsoft. Това включваше комуникация с доста технически лица и различни заинтересовани страни, което се оказа много ценно на новата ми позиция.

Какъв съвет би дала на тези, които обмислят промяна в кариерата си?

Бих ги посъветвала да си дадат шанс да потърсят по-удовлетворяваща кариера. Инвестирайте в курсове и самообучение по нови технологии и продукти. Не се обезкуражавайте от неуспешни интервюта. Всяко едно от тях носи ценен опит. Ако дори понякога се замисляте дали да не смените кариерата си, това означава, че нещо не е съвсем наред с настоящата ви работа. Бъдете смели и опитайте.

Вторият човек, когото интервюирахме – Владислав Михалчук, се преквалифицира от специалист осигуряване на качеството в мениджър управление на проекти. Нека видим как техническият опит му помогна да получи такава ръководна позиция.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Владислав Михалчук, мениджър управление на проекти
Би ли разказал за професионалния си опит преди промяната в кариерата си?

Първата ми диплома е на софтуерен разработчик. Работих на такава позиция известно време, но осъзнах, че не е това, което истински исках. Преквалифицирах се в инженер по осигуряване на качеството. Това беше и първата ми позиция в Devexperts. Работих две години и половина на тази позиция, като допълнително изучавах управление на проекти и бизнес анализ. Успоредно с това работех и почасово в университета, като работата ми там включваше администриране на проекти.

Какво те мотивира да се насочиш към управлението на проекти?

След няколко години в областта на осигуряване на качеството се чувствах готов да поема повече отговорности и затова се прехвърлих. Виждах себе си на тази позиция в дългосрочен план и се реших на промяната.

Какво беше усещането на новата позиция?

Промяната се случи вътре в самата компания, така че беше приятно и вълнуващо. Вече познавах технологиите и екипа, така че усещането беше все едно израствам професионално с подкрепата на добри приятели. До голяма степен се чувствах като част от история от света на любимия ми спорт. Все едно бях футболист, който е станал треньор и се е върнал в същия клуб, в който старите му съотборници все още играят. Приятелствата направиха промяната изключително приятна за мен.

С какви предизвикателства се сблъска по време на този преход?

Преминаването от индивидуални задачи, свързани с тестове, към управлението на проекти си беше предизвикателство. В началото исках сам да се справям със задачите, но трябваше да се науча да ги делегирам на екипа и да се концентрирам върху управлението на проектите. Ефективните преговори със заинтересованите страни и управлението на екипа също си бяха предизвикателство. Трябваше да усъвършенствам уменията си за водене на преговори.

Какво ти помогна в този период на преход?

Използвах познанията си по разработване на софтуер, по гъвкави методологии и общите практики по управление на проекти. Опитът ми в тестването ми позволи да поставя акцент върху качеството при изпълнението на проектите.

Освен това съм изключително благодарен на моя превъзходен ментор, който ме напътстваше в прехода към управлението на проектите. Devexperts разполага с екип отлични професионалисти, които обучават онези, които искат да напреднат в кариерата си и да се преместят на нова позиция. Имах късмета да бъда напътстван от ръководителя на отдел „Управление на проекти“, който ми помогна да систематизирам познанията си и да ги адаптирам към конкретните проекти.

Какви съвети би дал на онези, които искат да направят кариерна промяна?
  1. Запитайте се дали наистина го желаете. Представете си как бихте се чувствали, ако сте на тази позиция.
  2. Потърсете ментори в областта, в която искате да се развивате, и се свържете с хора, които могат да споделят своя опит и съвети.
  3. Проучете изискванията, отговорностите и уменията, които са необходими.
  4. Обсъдете кариерната промяна с членовете на семейството си, за да получите тяхната подкрепа.
  5. Определете кои от уменията, които сте придобили на настоящата си позиция, могат да са от полза на новата.

Не забравяйте, че първата стъпка е най-трудната, но ако отделите достатъчно време и положите достатъчно усилия, можете да се справите.

Историите на Петя и Владислав илюстрират динамичния процес на прехода към нова кариера. Тези истории разкриват, че макар кариерната промяна да е без съмнение трудна задача, тя е преходен процес, който води до усвояване на нови умения, професионална реализация и откриване на собственото място в професионалния свят. Искаш ли и ти да последваш примера на смелите ни герои? Разгледай обявите за работа в Devexperts и дай тласък на професионалната си кариера още днес!