+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+36 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Лъчезар Вълчев, Platform & Delivery Lead: Разнообразието от индустрии, до които Accenture се докосва, ни дава възможност за поглед в бъдещето

Доставянето на 360° стойност е основна мисия за Accenture. Компанията непрестанно инвестира в грижата за своите хора и предлага множество възможности за кариерно развитие и постоянно учене. Какво е да си част от водеща международна компания и лидер в света на технологиите, споделя Лъчезар Вълчев, Senior Manager и Technology Delivery Lead в Accenture. Той има над 20 години опит в IT сферата, като експертизата му обхваща както технологичната част, така бизнес процесите в индустрията. Лъчезар е изминал почти целия кариерен път на IT специалист, което му помага да бъде до своите колеги във всеки един аспект от работата им. Вижте какво ни разказа той:

Здравей, Лъчезар. Разкажи ни повече за твоята работа в Accenture?

В Accenture изпълнявам две ключови роли – Platform Lead и Delivery Lead. От една страна, заедно с колегите ми от мениджмънт екипа работим над стратегическото развитие на компанията. Отделно, отговарям за над 70 IT специалисти в няколко екипа, като една от задачите ми е свързана с това да ги подпомагам в тяхното кариерно развитие. Крайната цел е заедно да ставаме по-добри в това, което правим и да се развиваме, а заедно с нас и Accenture като компания.

Кои са най-силните ти страни, които ти помагат да се справяш с предизвикателствата в работата?

Най-ценното в работата ми е богатият опит, който съм натрупал през последните 20 години. В професионалната си кариера съм преминал през всякакви роли и позиции, което определено ми помага да усещам по-лесно от какво имат нужда моите колеги. Старая се да съм максимално близо до тях, като всекидневно се стремя да разговарям с всеки един човек, доколкото ми е възможно.

Друга моя силна страна е това, че познавам естеството на работа на всички експерти, както и техническите предизвикателства, с които те се сблъскват. За мен е много важно да помагам на хората, с които работя, и да съм човекът, към когото те могат да се обърнат за съвет и подкрепа.

Какви са плюсовете да си част от компания като Accenture?

Accenture е водеща световна компания, която си партнира с големи клиенти от цял свят и разработва технологични решения за над 40 индустрии. Това е един от най-големите плюсове, защото работата за водещи световни компании ни позволява да имаме поглед над бизнес плановете им за развитие с години напред и да разработваме решенията, от които те имат нужда.

Другото, което ме привлече и впечатли, когато се присъединих към компанията, е всъщност колко ориентирана е тя към развитието и грижата за хората. Имаме едни от най-добрите социални придобивки, непрекъснато инвестираме в тяхното подобряване и предлагаме различни възможности на хората ни да учат и да развиват своите умения. Нашите ценности са свързани с това всеки един човек, независимо къде се намира по света, да се чувства равен с всички останали. Тази равнопоставеност и разнообразието от хора и култури ми харесват много, защото ежедневно работя с колеги от цял свят, с които обменяме опит и идеи.

Не на последно място, Accenture допринася много и за развитието на IT сферата у нас. От една страна като налагаме добри практики, които стават benchmark за индустрията по отношение на предлаганите придобивки и възможности за развитие, от друга страна с проекти, които имат пряк ефект върху обществото. Такъв пример е програмата за преквалификация на хора без технологичен опит Jump2IT- проект, с който много се гордея.

Как точно работата с големи компании ви позволява да виждате бъдещото развитие в технологичната индустрия?

Работата с компании от такъв ранг ни дава уникалната възможност точно за „поглед в бъдещето“ – как ще се развива IT сферата, кои са предстоящите нови технологии и какви продукти и услуги ще се търсят. На практика Accenture e компания, която на много ранен етап се ориентира в правилната посока спрямо тенденциите, като до голяма степен тя участва в тяхното налагане. Клиентите ни разработват своите стратегии за бизнес развитие с години напред и имат ясна визия за това какво искат да създадат като продукт или услуга. Именно когато работиш с такива партньори, започваш да добиваш представа какви са тенденциите в даден сектор и какво предстои да се случи в него през следващите няколко години.

Представете си много голям световен бранд, който идва при вас и споделя, че планира след една година да прави проект в сферата на блокчейн. Благодарение на това ние знаем какви ще са бъдещите технологии, които ще е необходимо да развиваме, както и какво търсят различните компании що се отнася до умения и услуги. Това ни помага да се развиваме и да бъдем готови за това, което предстои.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …
Какво прави компанията, за да стимулира развитието на своите служители?

За мен лично, Accenture е уникална с това, че независимо от предишния опит на кандидатите, тя им дава шанс да се учат и да се развиват с помощта на една от най-добрите платформи за обучения в света. Развитието и обучението на хората в компанията е заложено в нашите годишни цели и ние стимулираме този процес по много различни начини. Колегите имат достъп до огромна база с водещи технологични обучения, сертификации, разработване на „зелен софтуер“, меки умения, чужди езици и др., а това, че тези обучения не са обвързани с това от колко време са в компанията или колко време ще бъдат част от нея е сред нещата, които ни отличават.

Имаме щастието да работим с много мотивирани хора, които се развиват и успешно преминават както през различни нива в кариерното израстване, така и през вътрешни преквалификации от едни проекти и технологии към други. За да стимулираме и подпопамагаме този процес, успешно развиваме ролята на т. нар. people lead – негова основна задача е да насочва и съветва своите колеги за потенциални възможности за развитие, подходящи обучения за постигане на кариерни цели и т.н. Това е практика, която не се среща в много компании.

В допълнение, имаме стажантски програми, постоянно организираме академии, с които ангажираме опитните ни колеги в това да подпомагаме и развиваме по-младшите специалисти.

Спомена „зелен софтуер“. Кои са технологиите за устойчиво развитие, които използва Accenture?

Темата „устойчиво развитие“ заляга в почти всеки проект, по който работим в Accenture. Когато говорим за устойчивост, тя не е само концептуална или в края на веригата, тя е цялата верига – от добиването на необходимите ресурси до крайния продукт или услуга. Използването на технологиите има ключова роля за това. Докато софтуерът е в основата и управлява интелигентните решения, компаниите трябва да адаптират начина, по който го проектират, разработват, внедряват и използват, така че въглеродният им отпечатък да бъде сведен до минимум. За мен лично е голяма гордост да съм част от компания, която е на “върха на острието”, що се отнася до разработване на устойчиви технологични решения.

Мога да дам пример с един от големите ни проекти в тази сфера, който е свързан с кръгова икономика и намирането на решения за проблеми в сферата на опаковането, рециклирането и т.н. Съвместно с голям глобален партньор разработваме Responsible Design and Production (RDP) решение за нуждите на най-големите компании в индустрията за пакетирани стоки. То цели премахването на отпадъци и намаляване на замърсяването, циркулирането на продукти и материали и регенериране на природата.

Като компания се стремим да даваме повече гласност и видимост по темата, защото за постигането на устойчиво развитие, трябва да сме постигнали ниво на осъзнатост на проблема сред хората. Затова и служителите на технологичното звено преминават през специални обучения, свързани с т.нар. „зелен софтуер“. Темите обхващат енергийно ефективни и екологични практики в разработването, изпозлване на платформи, езици за програмиране, проектиране на софтуерна архитектура и DevOps, с които да се пести енергия, както и как да се намали софтуерът с висок въглероден отпечатък.

Кои са най-интересните тенденции в сферата на технологиите?

За мен лично това са блокчейн технологията, 5G и Edge разработките. Смятам, че в основата на промените, свързани с цялостното устойчиво развитие в IT сферата ще бъдат именно блокчейн технологиите. Проследимостта на абсолютно цялата верига на доставки, която можеш да постигнеш с тези технологии, заедно с ефективната прозрачност, ще бъдат нещата, които ще променят света. Ето например Machine learning и AI вече променят нашето бъдеще, колкото и клиширано да звучи това. Вярвам, че неминуемо ще има промяна в определени професии или ще са причина за отваряне на съвсем нови такива, но потенциалът е огромен и е налице.

Знаете, че всяка година Accenture публикува специализирани доклади с ключови тенденции в света на бизнеса и технологиите, базирани на мащабни проучвания и опит в сферата. В края на март предстои да излезе новият технологичен рипорт, който ще засегне именно тенденциите и това какво ни очаква през 2023г.

Стани част от усилията на Accenture за постигане на устойчиво развитие като разгледаш обявите за работа в компанията в Job Board-a на DEV.BG.