+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

70-34 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

5 неща, които трябва да знаете за професионалното сертифициране на AWS Solution Architect

*Текстът е предоставен от DataArt

Автор: Андрей Сорокин, Solution Architect в глобалната софтуерна компания DataArt

Придобиването на сертификат за AWS Solution Architect понякога е свързано с доста неясноти и въпроси. Аз съм част от екипа на DataArt и реших да се впусна в това предизвикателство. Solution Architect Professional беше втората ми сертификация за Amazon Web Services (AWS) след ML Specialty. Този изпит не беше най-трудният, но може би най-всеобхватният, на който съм явявал.

Андрей Сорокин, Solution Architect

Първо, наистина се нуждаете от значителен опит в проектирането и внедряването на решения, тъй като трябва да се базирате на проекти от реалния свят в около 80% от темите. Второ, необходима е стабилна подготовка, за да преминете изпита. Лично на мен ми отне три месеца, за да бъда готов.
За разлика от сертифицирането на Azure, изпитът за AWS SAP неофициално изисква кандидатът да бъде поне AWS Solution Architect Associate с две години опит. На теория обаче степен „Associate“ не е задължителна.

Трябва да кажа, че придобиването на сертификата беше процес, изпълнен с предизвикателства, но и с куп възнаграждаващи моменти. В тази статия ще споделя повече за това и ще дам някои съвети, които могат да са ви от полза:

1. Ще ви е необходим допълнителен AWS курс

Първоначално започнах с CloudAcademy и хостваните лаборатории. Въпреки че беше добра отправна точка, бързо осъзнах необходимостта от нещо по-задълбочено.

Тогава открих курсовете на Адриан Кантрил, които предлагаха по-сериозно разбиране на темата. Методологията е създадена от изключително опитен човек, притежаващ всички съществуващи AWS сертификати. Неговите съвети за четене на въпроса, настройка на всичко във вашите AWS организации и правене на някои неприятни неща като конфигуриране на FRR като BGP рутер между VPC бяха безценни.

2. Овладяването на техническите аспекти не е достатъчно

Изпитът за сертифициране постави пред мен сериозни въпроси и трябваше да подобря уменията си за бързо четене. Затова ExamTopics и моя абонамент за A Cloud Guru се оказаха изключително полезни. Последният има стотици въпроси и можете да вземете повече от няколко финални изпита в сравнение с курсовете на CloudAcademy или Адриан Кантрил.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
3. Обърнете внимание на документацията на AWS

Това, което оцених най-много, беше полезността на изпита. Въпросите са базирани на сценарии от реалния свят, предлагайки ценна представа за професионалния живот. Също така доста активно използвах белите книги на AWS, които предоставиха полезни знания. Белите документи, ръководствата за потребителя и сценариите за бизнес казуси на AWS покриват повечето въпроси от изпита, ако имате търпението да ги прочетете.

4. Има начини да спечелите малко време

Моят съвет към тези, които не говорят английски като първи език: кандидатствайте за специално условие, преди да резервирате изпита. Така си добавяте допълнителни 30 минути към продължителността на изпита. Това е от съществено значение, защото имате приблизително 2,5 минути на въпрос, независимо от сложността му.

Аз избрах да се явя на изпита в сертификационен център, защото само в този случай имам възможност да спра изпита на пауза. Освен това съществува риск инструментите за снабдяване на AWS AI/ML да доведат до несправедлива дисквалификация, когато полагате изпита у дома. Въпреки че се случва рядко, аз все пак исках да се застраховам.

5. Използвайте техники за минимизиране на стреса

Дори когато срещнах непознати въпроси, като някои основни детайли на IoT, не изпаднах в паника. В повечето случаи внимателното четене на въпроса помогна да се премахнат поне половината от опциите. Можете да използвайте флагове, за да маркирате въпрос, ако имате някакви съмнения – това ще направи окончателния преглед на вашите отговори лесен.

Заключение

Резултатът беше над очакванията ми и постигнах 860 точки, надминавайки дори предишния си резултат от изпита по ML Specialty. Казано иначе, придобиването на професионалната сертификация AWS Solution Architect не е лесно, но чувството за постижение и придобитите практически умения си заслужават. Не е преувеличено да се каже, че не просто се подготвяте за теста, а надграждате уменията си с всички реални казуси, през които преминавате. Така че, ако и вие сте решили да предприемете подобна крачка, се надявам да съм бил полезен и ви желая успех!