+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

77+57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Герман Гачевски, TSD Group: Hydrogen HR подкрепя българските компании в подбора и задържането на таланти

„Бяхме на правилното място в правилното време.“ Така започва разказа си Герман Гачевски за създадената от него TSD Group. Времето е 2007 г., мястото е България и по-точно — живописният град Троян. През януари същата година страната ни става пълноправен член на Европейския съюз, което отваря очите на много чуждестранни компании за аутсорсинг потенциала ни. През следващите седем години секторът на изнесени услуги отбелязва ръст от 25%, за което спомагат и TSD Services. „Ние сме пример за гаражна история, защото започнахме с един-двама души, но с вяра и труд еволюирахме в нещо много по-голямо.“

Герман Гачевски, основател и CEO

Дълги години аутсорсингът е основният бизнес на TSD. Междувременно компанията се сертифицира по различни стандарти, в т.ч. стандарта за информационна сигурност ISO 270001, тъй като обслужва водещи компании от финансовия и правен сектор в САЩ и Европа, които изискват добре структуриран административно и управленчески подход. През 2013 г. става официален партньор на Relativity — водеща eDiscovery платформа за преглед и филтриране на масиви от юридически документи, разширява клиентското си портфолио и през 2016 г. може да се похвали с още два офиса в страната (в София и Пловдив), както и с награда „ТОП ИКТ работодател в България“ и Златен победител в категория „ИТ аутсорсинг услуги“ в годишната класация на JobTiger и ICT Media.

Но, бидейки програмист по душа и образование, Герман Гачевски не го свърта на едно място: „В аутсорсинга продуктът са хората, но имах нужда от софтуер, чиято разработка да контролираме ние. Така дойде моментът, в който се роди малка система, която израсна в цяла платформа.“ Появява се втората компания под шапката на групата — TSD Software, която си поставя нелеката задача да обедини всички операции на един бизнес и свързаните с него процедури и политики, като първо задоволи собствените си нужди: „Започнахме да изграждаме наша система, която да обхване голяма част от дейностите във фирмата, вместо да поддържаме множество екселски страници. Накрая намерихме възможността как различните отдели да съхраняват и структурират информацията си, както и да си колаборират в едно-единствено работно пространство.“ Възможността е наречена Hydrogen, а системата комбинира в себе си BPM, CRM, MIS и други функционалности, които TSD Software не спира да обогатява.

Български бизнес с българска кауза

Най-новият член в семейството на TSD е „работилница“ за разработка на видео игри, която също се ражда от мисията на групата да създава нови кариерни възможности за хора с различни амбиции, цели и нагласи не в някоя от големите IT дестинации в страната, а в Троян. Две години след като завършва „Компютърни науки“ в Университета в Далас, Герман Гачевски се връща в родния си град и решава, че ще развива бизнес точно в Троян: „Да се наемат хора тук е кауза и възможност да покажем, че с търпение се постигат успехи. Тази година, например, наехме няколко души, защото следващата ще имаме нужда от тях, включително младши и пред-младши служители за бекофис отдела ни. Радвам се, че мога да ангажирам хора и извън IT сферата и да разширяваме всички отдели, които са необходими за развитието ни. За мен е изключително важно да има достатъчно хора, защото не искаме да се случват бърнаути и колегите да се чудят дали могат да излязат в отпуск или да се притесняват, че ще стават родители. Опитваме се да минимизираме този стрес.“

Когато не може да намери нужните кадри, както се случва не само в Троян, Герман Гачевски търпеливо ги изгражда. Днес в трите офиса на TSD Group работят близо 80 служители, включително дистанционно, а около 20 от тях разработват и поддържат „химията“ на бизнес платформата Hydrogen.

И се роди Hydrogen HR

Това е най-новото приложение в платформата и нагледен пример за възможностите на експертите в TSD как могат да олекотят сложни процеси като този по наемането и управлението на персонал в контекста на постоянно променящите се бизнес нужди на 21-ви век. „Дойде пандемията и стана ясно, че електронизирането на хвърчащите листчета и нужните подписи не само трябва да е позволено, но да стане задължително. Животът на HR специалистите никога няма да е лесен, но след като облекчихме нашия, можем да дадем пример как и други компании да го постигнат,“ казва Герман Гачевски.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Продуктът Hydrogen HR, който стъпва предимно на Microsoft технологии, предлага функционалности, които решават голяма част от главоболията на всеки отдел „Човешки ресурси“: от създаване на кампании за подбор и обяви за работа, проследяване на кандидатите и изпращане на покани за интервюта, през автоматизирани онбординг активности и съхраняване на детайлни досиета на служителите, до годишни оценки, обучения и отпуски. Последната фукционалност на продукта е модулът Employee Recognition, с който мениджърите на различни отдели да насърчават ангажираността на служителите, а скоро предстои да бъдат добавени още функционалности като е-досие, employer branding модул, електронни ваучери, както и да стане съвместим с cloud системи.

Този технически продукт за управление на човешките ресурси от А-Я е само 50% от това, което TSD предлага. Останалите 50% са гаранцията, че няма да се пропускат малки, но важни задачи, бързото обслужване на роден език и близостта: „След като в малък град като Троян успяхме да развием много неща, очакваме да се разширяваме и през Пловдив и София, така че имаме огневата мощ, желанието и търпението да разработваме и персонализираме още и още функционалности за нови нужди.“

Решението на TSD е уникално с това, че не е фокусирано само върху една или друга функционалност, а покрива почти целия спектър от нуждите, свързани с човешките ресурси в една организация — от стартъпа, който иска да набере скорост по административно-управленческите дейности максимално бързо, до вече изградени малки, средни и големи предприятия: „Решението ни е подходящо за всяка организация, която е осъзнала, че може да се освободи от тази отговорност и да я довери на платформа, зад която стои добре изграден доставчик и като експертност, и като име, и като социална отговорност,“ уверен е Герман Гачевски, и добавя: „Искаме да покажем, че не работим само с фирми навън. С тази платформа държим да допринесем за успеха на български компании, като го направим по-лесен, по-сигурен и по-близък. Горди сме, че можем да подсигурим изискванията на клиента, след като му помогнем да дефинира точно нуждата си и експертите ни я сложат в бизнес-технически рамки.“

„Човешки“ е лайтмотивът на TSD Group не само в продуктите и бизнес мисията на компанията, но и като социална ангажираност заради целогодишните си прояви на човещина в Троян. Четири години подред TSD получава наградата „Отговорна компания — отговорни служители“ на фондация Bcause, защото активно насърчава дарителството и доброволчеството сред своите служители. Те подкрепят различни социални, образователни, спортни и екологични каузи, като вътрешна комисия преценява дали заделеният бюджет за CSR дейности да бъде използван за подпомагане на хора в нужда и лечение на репродуктивни заболявания, училищни състезания и деца с изявени дарби или за подпомагане развитието на баскетбола, футбола, тениса, ски ориентирането и планинското бягане в Троян.

Всичко това, съвсем естествено, води до появата на още нови кариерни възможности за IT специалисти в Троян, София и Пловдив. Така че, ако искаш да станеш част от TSD отбора, да се развиваш в спокойна среда и да работиш върху продукти от хора за хора, виж какви са отворените позиции на компанията в job board-а на DEV.BG.