+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

68-35 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

myPOS Mobile Dev Team: Момчетата, които обичат екшъна

*Текстът е предоставен от myPOS Technologies

Разработването на продукти за мобилни устройства е еднo от основните направления, в което финтех компаниите влагат голяма част от ресурсите си. Говорим си с Камен Трошев – Head of Mobile Development в myPOS, за това колко е различно да разработваш мобилни приложения, специално за финансовия сектор, какви са предизвикателствата, които зареждат него и екипа му, и как се прави мобилно приложение, което печели награди по целия свят.

Разкажи ни малко повече за теб и за екипа ти?

myPOS е част от живота ми вече 8 години. В началото, когато започвах, бях Android програмист с малко стаж. Във времето натрупах много знания и опит, и вече повече от 4 години ръководя екипа на myPOS, който се занимава с разработката на мобилните ни приложения. Към момента, в него сме 8 човека, като всеки от нас си има конкретна роля. Имаме, както Android разработчици, така и iOS разработчици, сървърни програмисти и др.

С повечето колеги сме заедно в екипа от доста време и при нас отношенията отдавна са надхвърлили служебното, и са се превърнали в приятелства. Обичаме да създаваме нови неща, да решаваме сложни казуси заедно, да се предизвикваме един друг в знанията и уменията си и да си помагаме във всеки един момент на нужда. Не обичам клишето, че „колегите са се превърнали в семейство“, но на практика при нас в myPOS си е наистина така.

Разкажи ни повече за работата на екипа ви?

Работата ни е най-нескучното нещо на света. 😊 При нас винаги е динамично, обичаме екшъна и се зареждаме от всяка победа над ново предизвикателство. myPOS в същността си е новаторска компания и често първи създаваме продукти и услуги, които променят финансовия свят. Обичаме да създаваме тенденции.

Един такъв продукт, в който основна роля има нашият екип, е myPOS Glass. Това е приложение, което позволява на всеки Android мобилен телефон с NFC да приема безконтактни, картови плащания. Преди няколко години, когато започнахме работа по този проект, вече имаше няколко не много популярни приложения, които се опитваха да изпълняват тази цел, но те нямаха възможност да приемат плащания с ПИН код. Тоест, те бяха неизползваеми на практика, защото всяко плащане с карта изисква ПИН код в даден момент – ако е по-голяма сума, ако вече са минали определен брой плащания без ПИН и т.н.

Това беше първото голямо предизвикателство пред нас. Да създадем приложение, което да може да извършва картови плащания с ПИН код и да отговаря на изискванията за сигурност на най-високите международни стандарти, като тези на Виза, Мастъркард и други. Както вече споменах, ние обичаме такива главоблъсканици, и с колегите от POS Development отдела запретнахме ръкави и започнахме да търсим решение. И то не закъсня. Използвахме сертифициран платежен кърнъл – библиотеки, които имат съвкупност от всички платежни операции в себе си, интегрирахме подходящи решения за сигурност, програмирахме всичко необходимо и разработихме модерен, ориентиран към клиента потребителски интерфейс. Така създадохме myPOS Glass – първото мобилно приложение, което може да превърне всеки Android телефон с NFC в мобилно устройство за приемане на картови плащания, без ограничения. Пуснахме първата версия през октомври 2020г. и оттогава досега приложението печели много награди на различни форуми в целия свят. Последната е отпреди 2 месеца – Best Use of Mobile на FS Awards 2022.

Имаме и доста други интересни проекти, като Smart POS терминалите, за които разработваме широк набор от приложения, Cash Register приложението и мащабния myPOS Online проект. Ще споделя повече за последния, защото е много различен от обичайните ни финтех проекти.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

myPOS Online е наша, собствена платформа, която разработихме с цел да даваме възможност на нашите клиенти да създават свои онлайн магазини бързо и без нужда от технически умения. Освен че идва с готови темплейти и може да бъде настроен и създаден буквално за минути, клиентите получават онлайн магазина си напълно безплатно, с включен хостинг, интегрирана платежна система и още куп ползи.

Основната цел на myPOS, като компания, е да помага на малкия бизнес да расте. В този контекст myPOS Online е инструмент, с който им даваме много възможности да разширят бизнеса си, без да се налага да правят допълнителни инвестиции. Предизвикателството за нас тук беше, че трябваше да „влезем в обувките“ на самия търговец и да планираме функционалностите, от които би имал нужда той. В същото време трябваше да имаме предвид и гледната точка на неговите крайни клиенти. Да създадем качествено потребителско преживяване.

С какви технологии работите във вашия екип?

Като Mobile Development екип, ние разработваме native приложения за Android и iOS, без да разчитаме на cross платформи, използвайки познатите технологии – Java, Kotlin, Swift и други. За сървърната част залагаме предимно на .NET и различни технологии за бази от данни, като MS SQL, PostgreSQL, MondgoDB. Имаме дори и две библиотеки за интеграция, колкото и да са остарели вече, но те правят доста интересни неща. Едната дава възможност клиентите ни да свържат телефона си чрез Bluetooth за своя POS терминал и да го управляват дистанционно. Тук става дума за обикновени POS терминали, които не са смарт устройства. Да зареждат плащания, въвеждат суми и т.н. Другата библиотека дава възможност на нашите клиенти да интегрират онлайн плащане към вече съществуващи свои приложения като магазини и други.

Обикновено за всеки проект избираме най-подходящата технология и го разработваме с нея. Това ни дава възможност да направим най-добрия възможен продукт, без да се ограничаваме от спецификата на технологиите. В същото време този подход ни развива и самите нас като професионалисти. Опитът, който придобиваме, и уменията, които усвояваме в нашия екип, са безценни.

Когато подбираш хора за екипа си, кои са основните неща, които имат значение за теб?

За мен е много важно програмистите да имат математическо мислене, логиката и аналитичните умения, които носи то. Когато имаш този тип мислене, писането на код се учи лесно. Колегите от Човешки ресурси знаят колко много се радвам, когато видя в CV на кандидат, че е завършил математическа гимназия. Разбира се, това не е гаранция, но е едно добро начало.😊

Другото важно нещо за мен е човекът наистина да се увлича по това, което прави. Както се казва, да гори в него. Дори и кандидатът да е млад, без професионален опит, ако видя, че той е започнал от малък да се занимава с програмиране, създавал е някакви малки игри или други свои проекти, просто защото му е интересно и иска да може и да знае, за мен това е сигурен знак, че този човек би бил чудесно попълнение към екипа ни.