+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

72-15 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Безплатни курсове за развитие на дигитални умения

В България повече от 27 000 души са се възползвали от инициативата на Microsoft, LinkedIn и GitHub

Извънредните ситуации като тази, възникнала при пандемията от Covid-19, налагат да се действа решително. Международната организация на труда очаква в най-лошия сценарий близо 25 милиона души в световен мащаб да загубят работата си. За сравнение световната икономическа криза от 2008-2009 г. остави безработни 22 милиона души. В този контекст на все по-дигитализиращия се свят, очакванията технологичните лидери да действат като двигател за положителна промяна са големи. Мотивирани от очакванията на обществото и нуждата от бързи и адекватни действия срещу прерасналата в икономическа здравна криза Microsoft, LinkedIn и GitHub започнаха обща инициатива, чиято цел е да помогне на 25 милиона души в свeтовен мащаб да добият дигитални умения, нужни за новата икономическа реалност.

Това е дългосрочна програма, която се фокусира върху постигането на положителни и устойчиви резултати. Тя продължава да се развива и има успех и у нас, като вече повече от 27 000 души са се възползвали от нея.

Инициативата се реализира през два основни канала – LinkedIn Learning и Microsoft Learn. LinkedIn Learning е онлайн платформа за обучение с библиотека от 16 000+ курса, покриващи актуални професионални теми, преподавани от експерти. За тези, които искат да придобият по-задълбочени технически умения, са курсовете от Microsoft Learn | Microsoft Docs. С 3,9 милиона регистрирани акаунта Microsoft Learn предлага над 225 учебни курса и повече от 1000 модула и е локализиран на десетки езици. Обученията са съобразени с 35 сертификата на Microsoft и дават възможност за актуализиране на знания и умения съобразно днешните технически роли и изисквания.
Всеки може да следва собственото си темпо на възприемане, като има възможност и да практикува наученото в GitHub Learning Lab.

Предоставените възможности за обучение и сертификация са подходящи не само за хора, които искат да променят професионалния си път, но и за такива, които искат да продължат да изграждат собствените си умения или пък компетенциите на екипа си.

Сред тях е Стоян Костов. Той е мениджър „ИТ инфраструктура и мрежи“ в Mnemonica – българска компания с доказана експертиза в информационната сигурност и киберзащитата. Завършил е Техническия университет в София със специалност „Компютърни системи“. От 20 години работи в сферата на информационните технологии – с фокус върху продуктите на Microsoft. Според него бъдещето е в облачните технологии.


„Все-повече компании започват да използват тези услуги – IaaS, PaaS, SaaS, за да развиват и модернизират успешно своя бизнес.


За да може да предложим на нашите клиенти адекватни решения и да отговорим на повишеното търсене, аз и екипът, който ръководя, сме се фокусирали върху повишаването на квалификацията и придобиването на нови умения.
Специално за мен мога да кажа, че фокусът ми е върху Azure Infrastructure и Azure Security,“ разказва той.

По думите му технологиите са в основата на прогреса и главната им задача е да бъдат двигател на новите постижения и подобрения. „Светът на информационните технологии постоянно се движи напред, правейки информацията по-достъпна, комуникациите по-удобни и съхранението на данни – по-сигурно. Облачните технологии позволяват на потребителите да възползват от всичко това едновременно.“ Стоян е решен да поддържа знанията и уменията на екипа си.

„Поддържането на силна конкурентоспособност изисква постоянна грижа за повишаване квалификацията, а това се постига чрез постоянното обучаване и придобиването на нови компетeнции.

Това са и нещата, които ни мотивират да продължаваме да учим нови и нови неща в света на информационните технологии“.

Според проучване на Global Knowledge – 93% от работодателите смятат, че сертифицираните служители носят по-голяма стойност за организациите си. Прегледът на свободните позиции, удобно събрани на едно място в помощ на кандидатите, показва, че работодателите търсят специалисти с доказани умения.

От Microsoft са изчислили, че през следващите 5 години глобалната икономика може да поеме около 149 милиона нови работни позиции, които са по-цифрово ориентирани. Разработката на софтуер представлява най-големият единичен дял от тази прогноза, но търсенето на позиции в свързани области като анализ на данни, машинното обучение (Machine Learning) и информационна сигурност също ще нарасне значително. При обявяването на инициативата главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела подчерта, че цифровите умения ще се необходими във всички професионални сфери и до 2030 г. около 800 милиона души ще трябва да придобият нови дигитални умения.

У нас най-често в LinkedIn Learning, като част от глобалната инициатива, се завършва обучението, което помага за развитие на „меки“ умения, нужни за всяка професия, а и за ежедневното общуване – Master in Demand Professional Soft Skills.
Потребителите се интересуват най-вече и от възможностите, които предлага квалификацията в специалист по обслужването на клиенти – Customer Service Specialist и анализатор на данни – Data Analyst.

Можете да разгледате и курсовете за:

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Софтуерен разработчик – Software Developer
Специалист ИТ поддръжка – IT support/Help Desk
ИТ администратор – IT Administrator
Мениджър проекти – Project Manager
Специалист по дигитален маркетинг – Digital Marketing Specialist
Графичен дизайнер – Graphic Designer
Финансов анализатор – Finance Analyst

Като предоставя възможност за придобиване на нови цифрови умения от онази част от населението, която има най-голяма нужда от тях, и за преквалифициране на служители, Microsoft ще продължи да насърчава икономическия възход и да помага за обособяването на разнообразната работна сила на бъдещето.

Повече информация за добиване на квалификация можете да намерите в сайта на Microsoft на адрес news.microsoft.com/skills.