+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

108-17 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Как Luxoft помага на хора с психични проблеми да откажат цигарите

*Текстът е предоставен от Luxoft

Предизвикателството

Технологиите в областта на здравеопазването днес се развиват много динамично. Но софтуерните инженери на Luxoft приемат да се изправят срещу едно често пренебрегвано предизвикателство: отказването от тютюнопушене при хора, страдащи от сериозни психични заболявания.

Удивително е, че близо 80 % от хората, страдащи от заболявания като шизофрения и клинична депресия, са пушачи. Тези лица допринасят за 45% от общото потребление на цигари в САЩ. Въпреки изобилието от над 500 мобилни приложения, предназначени за отказване от тютюнопушене, нито едно от тях не отговаря на специфичните нужди на тази уязвима група.

Визия за промяна

Д-р Роджър Вилардага е известна фигура в областта на психиатрията и поведенческите науки в университета Дюк. Индентифицирайки пропуските в наличните решения, д-р Вилардага предлага иновация, която да подпомогне хората с психични проблеми в борбата им с вредния навик.

Идеята му е проста, но забележителна: създаване на специално разработено приложение, базирано на медицинска експертиза и опит, което да предложи непрекъснат достъп и професионална подкрепа.

Сътрудничеството между д-р Вилардага и инженерите на Luxoft доведе до създаването на приложение, основано на концепцията за приемане и ангажиране (ACT) – най-новия подход за поведенческа терапия, който получава широко признание днес.

Фокус върху индивидуалността

Подходът на Luxoft към това предизвикателство е комплексен. Дизайнът на приложението е прецизно разработен, за да отговори на специалните потребности и предизвикателства, пред които са изправени хората с тежки психични заболявания. Успокояващата, приглушена цветова палитра има за цел да предотврати сетивното претоварване, а обмисленият дизайн на бутоните заменя плъзгачите, като се грижи за потребителите, които страдат от тремор.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …

Включването на прости, но нагледни илюстрации е от съществено значение за разбирането на абстрактни понятия. Водейки потребителите през опростено представяне на информацията, приложението служи като надежден спътник, който им помага да проследят прогреса си и постепенно да се насочат към основната си цел: пълно отказване от тютюнопушенето.

От прототип до реалност

Приложението беше подложено на множество тестове, като се започне с прости прототипи, които събраха над 200 часа обратна връзка от потребителите. Успешно реализираните тестове на разработения софтуерен продукт подсигуриха подкрепа и финансиране от престижните Национални институти по здравеопазване.

Това даде силен тласък на проекта да премине в разширена фаза на тестване, която сега обхваща още два университета. Понастоящем приложението се намира във втората фаза на рандомизирани клинични изпитвания.

Надежда за бъдещето

Създаденото от Luxoft приложение, има сериозен потенциал. С напредването на изпитанията и получаването на последващото признание има оптимизъм, че това решение може да подобри живота на хиляди, ако не и на милиони, хора, страдащи от психични заболявания като им даде възможност да се освободят от хватката на цигарите.

За да научите повече за тази новаторска инициатива, разгледайте казуса на https://www.luxoft.com/case-study/learn-to-quit-a-patient-tested-quit-smoking-app-for-people-with-serious-mental-illness/.