+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

75+27 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Курсове софтуерно тестване

Ако искате да работите в сферата на софтуерното тестване (quality assurance специалист) имате сравнително малко на брой начини да навлезете в професията. Книги за QA специалисти на български език няма. Може да откриете единици блогове на българи, които пишат статии с QA насоченост. Има един единствен университетски курс по софтуерно тестване и един курс от частна организация. Затова възможностите ви не са прекалено много. И все пак, ето списък на начините да получите добро обучение в сферата на софтуерното тестване.

Стаж за тест специалисти
Най–добрият начин да получите надеждно обучение за софтуерно тестване е да започнете стаж в някоя ИТ фирма. Всъщност в София има доста възможности именно заради липсващите други надеждни възможности за учене, компаниите предлагат наистина добри програми за въвеждане на стажантите в тест професията. Също, доста от компаниите са готови да назначат стажанти без предишен опит. Това не означава, че може да нямате ни най–малка представа от това с какво се занимава специалиста по тестване на софтуер.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Книги и ресурси на английски език
Ако знаете английски език може да се снабдите с хубави четива и да се подготвите преди интервюто за работа. Има поне 10 добри книги, но ние можем да ви препоръчаме ако сте начинаещи да погледнете „Entry Guide to Software Testing: A Beginner’s Hand Book“ от автор Sridhar R Mallepally.
Също добри отправни точки може да получите от форума на dev.bg. На въпросите се отговаря, макар и понякога да се отговаря с леко забавяне. Там можете да поискате помощ или съвет. Самото прочитане на повечето тематики ще ви запознае с основните проблеми на софтуерните тест специалисти и това само по себе си може да е добра подготовка за интервю.
И запомнете най–добре софтуерното тестване се учи на бойното поле и би трябвало да се стремите колкото се може по – бързо да откриете подходящата работа, на която ще имате добър ментор, който да ви въведе в тайните на занаята.