Как мога да си намеря работа като програмист? Как да започна да работя в ИТ сферата? Какво е нужно и как мога да успея?

Най–хубавото нещо на ИТ сферата е, че в момента има толкова голям недостиг на програмисти, че изискванията могат да бъдат доста занижени. Компаниите наемат служителите без никакъв предишен трудов опит или без подходящо образование. Но това не означава, че можете да отидете на интервю и да ви вземат веднага, не означава и че ще е много лесно. Кандидатите трябва да покажат нужните личностни качества, да демонстрират, че наистина искат да работят това и че са готови да се учат самостоятелно.


Как да започна работа като програмист?

Добрата новина е, че дори и да нямате предишен опит или бакалавърска степен по „Информатика“, то пак можете да започнете работа като програмисти. Лошата новина е, че ще трябва да се потрудите преди да ви наемат. Има голямо търсене за начинаещи програмисти, но има и много хора, които се питат как да започнат работа като програмисти. За това е добре да свършите максимално много преди да започнете да кандидатствате за първата си работа.

Проучете добре какво точно искате да работите. В ИТ сектора има много и различни професии. Дори и да сте решили, че искате да работите като програмист, има значение дали ще работите като системен програмист, уеб програмисти, програмист с насоченост към бази данни или може да сте програмист на софтуер, който цели да тества друг софтуер – така нареченото автоматично софтуерно тестване. Също може да решите, че това да сте програмист не е точно за вас и да искате да изберете професия като системен администратор, софтуерен тестер, дизайнер, специалист по управление на проекти или специалист поддръжка или много други професии. Важно е вие самите да определите за себе си какво точно искате да работите, не само за да може да сте по–щастливи на работа, но и защото това много ще ви помогне на интервюто за работа.

Разберете какво търсят работодателите в начинаещите кандидати и кои качества са най–добре ценените. Най–често работодателите в ИТ фирми избират, кой да работи за тях като се водят основно от предишния опит. Но ежедневно много хора биват наемани на работа в ИТ индустрията без да имат никакъв опит. Тогава работодателите гледат предимно личностните качества на кандидатите. Много хора се заблуждават какво търсят работодателите в един служител и какви са нужните качества за наемането на програмист на работа.

Започнете сами да учите уменията, които ще са ви нужни на бъдещата ви работа. Това, че работодателите наемат служители на работа без никакъв опит и образование не означава, че наемат служители, които нищо да не могат. Хубавото на повечето професии в ИТ сферата е, че можете сами да се подготвите или да научите поне основите сами и без да имате формално образование. Всъщност ИТ технологиите се менят толкова бързо, че качеството да можете да учите бързо и без някой да ви побутва е едно от основните за всеки програмист или ИТ служите.

Ако тази статия ви била полезна и нямате търпение да прочетете още такива, можете да се абонирате за нашия newsletter.

Share This