Боян Бонев e remote pocket контракт в Otravo. Работил е по изграждането на екип за холандски start-up на българска територия, развиването на културата му и методологията около разработването на софтуер с дистрибутирани екипи. Боян трупа и голямо количество опит като консултант/контрактор за различни развиващи се компании из Европа. Той ще е лектор на събитието на 11-ти октомври „Pair Programming for Agile teams“. Дни преди събитието му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво отговори той:

Как започна да се занимаваш с управление на екипи?

Промяната при мен беше внезапна и основните фактори бяха настъпването на личен момент, предпоставящ да се установя на определено място за по дълъг период, след като бях прекарал първите 10 години от професионалното си развитие с тежък акцент върху пътуването и същевременно наличието на желание за работа при условия акцентиращи върху културата на екипа. Имах шанса да попадна на хора, с които имахме много споделени виждания за граденето на екипи и които се чувстваха комфортно да поставят отговорностите върху мен.


 

Събитие на фокус:

To ORM Or Not To ORM? Introduction to jOOQ

 


Какво те мотивира в работата ти?

Разрешаването на проблеми е нещо, което мотивира повечето хора и екипи в нашия бранш. Имаме шанса да работим в един от малкото икономически сектори, където активно се предпазваме от монотонност поставяйки си все по-големи предизвикателства.

Кои са твоите Топ 3 правила за изграждане на успешен екип?

Много ми е трудно да давам абсолютни правила, но може би биха казал:
1. Trust. Всяка част от екипа трябва да се ползва с пълното доверие на останалите.
2. No concealment. Културата на комуникация трябва да е напълно отворена.
3. Adapt. Различни екипи е възможно да постигнат продуктивност и задоволство по различни методи. Един екип никога не трябва да спира да се променя и еволюира.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като Team Lead през годините?

Най-запомнящо за мен беше, когато се разделях с първия екип, който ръководех и осъзнах, че с удоволствие бих работил отново с всеки един от колегите.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с ръководене на екипи?

Културата в един екип може да е най-тежката котва или най-силният попътен вятър.


Стани част от потребителската група IT Team LeadsАбонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

 

Share This