Pi-dash assistant, който представлява self-contained система за засичане на автомобили и хора на пътя е идеята, която спечели първо място на първия Хакатон с автомобилна насоченост, организиран и проведен у нас по инициатива на инженерите от българския хъб на Вистеон.

Победителят е Кристиан Косев, а системата, с която той печели надпреварата, има за цел да предотврати извършването на потенциално ПТП, причинено от невниманието на водача. Това се случва, когато системата засича автомобилите и хората на платното за движение пред автомобила чрез отворения код за компютърен анализ на видеофийда от камерата. Камерата непрекъснато засича и показва на екрана движещите се обекти (автомобили и хора) в близост до автомобила. При скорост над 20 km/h звукови и визуални сигнали на дисплея предупреждават водача за опасности на пътя. Кристиан разработва система, която визуално маркира намиращите се наблизо автомобили от двете страни на пътното платно. Програмата е една много добра основа за детайлно доразработване на продукта.

Хакатонът се проведе в няколко етапа. В първия етап на хакатона, всички желаещи да участват трябваше да изпратят на организаторите своите идеи. От тях до втория етап на хакатона бяха допуснати едва 8 отбора, които да се включат в писането на софтуера с отворен код, който да предупреждава шофьорите за опасни ситуации на пътя с цел предотвратяване на пътни инциденти. Всички участници в този етап имаха възможността да реализират софтуерните си идеи върху хардуер, предоставен от Вистеон.

Награждаването се състоя на 29 март, четвъртък, в сградата Кепитал Форт. През целия ден са тествани разработките на участниците в реална среда, а програмираният софтуер е бил имплементиран в автомобил на Вистеон България, върху предоставения от компанията хардуер.

Освен Кристиан Косев, който извоюва първата награда, бяха номинирани:

Отбор “Поведение”, на второ място, които са представители на ТУЕС. Отборът успя да реализира система, която предупреждава водача за рискови ситуации на пътя. Системата следи още и вниманието на водача, като на базата на статистически модел определя дали поведението на водача е различно от обичайното му.

Третото място спечели разработката на отбора на “Колегите Systems“, представители на Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Тяхната идея бе да създадат уникален, ефективен и универсален софтуерен продукт, предупреждаващ шофьорите при движение с несъобразена дистанция, с цел предотвратяване на опасни ситуации на пътя и ПТП. Системата се базира на стереоскопично зрение чрез две отделни камери.

Възможностите за развитие на тези технологични решения са те да бъдат предоставени за употреба на широката общественост. Стойността на такъв продукт е в пъти по-ниска от стойността на нов смартфон, а би решила значително по-сериозни проблеми и потенциално може да спаси човешки живот.


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Обучение с Утвърждение (Част 1)
Кога и как да интегрираме автоматизация с Postman

Share This