Мартин Харизанов се занимава с IoT от 2009 година до днешни дни. Съосновател е на IoT startup-а proSmart. Понастоящем Мартин е IT Project Manager и Systems Engineering Team Lead и на събитието „Security, Big Data и другите предизвикателства в IoT“ на 8-ми февруари, той ще ни проведе лекция на теми свързани със сигурността на една цялостна IoT платформа, дистанционно обновяване на фърмуер и стратегии за изпълнението му, надеждност – стратегии за microservices базирани решения, load balancing, redundancy, еластичност, worker компоненти и много други. В следващите редове можете да прочетете в какво Мартин намира вдъхновение, за да се занимава с IoT проекти.

Какво те привлича в работата с IoT?


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Комбинацията от предизвикателства с хардуер и софтуер и разрешаването им ми доставя удовлетвореност. Оптимизациите и ефективността, които получавам в замяна са отплатата, която ме кара да се занимавам в тази област, дълго преди IoT да стане „buzz-word“.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Възможностите за иновация, създаването на нещо изцяло ново или реализирането на нещо старо, по много по-иновативен и оптимизиран начин. Създаването на нов продукт, който е ползван ежедневно от потребителите и носи стойност за тях.

Кой е най-интересният технически казус, с който си се сблъсквал?

Може би проекти с energy harvesting, там комбинацията от оптимизиран хардуер и софтуер, който контролира на ниско ниво всяка периферия е много интересна и предизвикателна тема.

Как го разреши?

С няколко прототипа, изследвания, опити и Google.

Какво би посъветвал всички ентусиасти, които сега започват да се занимават с IoT?

Да отделят необходимото време и да започнат с цялостна архитектура на решението, което искат да постигнат. Работата „на парче“ ще ги затрудни рано или късно. Да работят по своите проекти така все едно, че работят по комерсиален продукт. Да направят своята дейност и проекти видими. Колаборацията е ключ към успеха.“Overnight“ успеха е илюзия, обикновено е резултат от няколко години работа, която не е видима за публиката. Провалът е част от пътя, който трябва да се извърви към успеха.

Стани част от потребителската група за Internet of Things. Абонирай се!

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Най-популярното от света на изкуствения интелект #Week 1

Share This