Вече повече от 20 години Илиан Кончев разработва на различни езици. Преди събитието ни iOS Animation & Custom Presentations на 7 декември той ще разкаже за анимацията в iOS, както и как се създават custom view controller transitions. Преди това обаче решихме да си поговорим с него за iOS – как е започнал, какво го мотивира и какво би посъветвал начинаещите ентусиасти.  

Как започна да се занимаваш с iOS? 

Стана почти неусетно – по това време се занимавах с web development и исканията от клиенти за поддръжка на iPhone вече бяха започнали да се увеличават, а симулаторите не бяха достатъчно добри, за да уловят някои от случаите в които имахме проблеми. Така че си купих първият iPhone като тестово устройство. Постепенно интересът към iOS се засили, започнах да чета документация за основните концепции, да пиша дребни приложения. После започнах да mirror-вам имплементацията на части от приложенията на по-опитни колеги и да искам мнението им относно качеството на решението. Реално, с появата на Swift 1.0 вече бях решил, че ще се занимавам с native iOS, и имах представа какво ме очаква.  

 Какво те мотивира в работата ти? 

Всяко дребно нещо може да е извор на вдъхновение – от това, че от празен екран правиш нещо, през дребни детайли, като намиране на по-ефективно решение на тривиален проблем, до това, че понякога резултатите от работата ти изглеждат като магия. Всъщност, iOS e огромен звяр, който става все по-огромен с всяка нова версия и е изключително удовлетворяващо да научиш повече за някое ново API или да опиташ някоя нова ниша. Нещата не спират само с познаването на UIKit, най-интересните проекти, по които съм работил са свързани с audio streaming и processing. 


 

Събитие на фокус:

Continuous Integration on AWS

 


 Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал? 

Като цяло работата с асинхронни данни (мрежови заявки) е предизвикателство, особено когато от данните се очаква определено поведение. В един от проектите ни трябваше да пуснем background download към няколко аудио файла и да гарантираме че данните от всички тях ще дойдат едновременно (ще имаме първите 5 или 15 секунди от всичките X файлове). Целта беше потребителите да могат да сменят траковете докато download-a върви без да им се налага да изчакват. 

 Как го разрешихте? 

Написахме си собствен файлов формат, който ни позволяваше това. 

 Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с iOS? 

Да не бързат, да не прескачат основните неща, да се опитат да вникнат в причината framework-овете на Apple да са такива, каквито са. Да са гладни за информация, да не се притесняват да питат, да опитват нов подход всеки път, когато трябва да решат проблем, който вече са решавали. Да познават инструментите, с които разполагат (диагностика, source control management и т.н.) и да имат поне 2 плана за действие на всеки етап от разработката на приложението си. 


Стани част от потребителската група iOS. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Мартин Куванджиев: За да разрешиш даден проблем, най-важното е да се гмурнеш в предизвикателството
„iOS платформата е надеждна и прогресивна среда за бърз старт на всеки мобилен проект“ – разговор за iOS с Иво Димитров

 

 

Share This