Иво Димитров разработва „CogZum“ – най-ползваната мобилна апликация в UK за организация на пазаруването и ефективно управление на домашната кухня. На събитието на 14-ти септември „Building iOS applications with Realm mobile database“, той ще засегне теми като: realm notifications, sample architecture (CogZum app), realm platform и много други. Дни преди събитието му зададохме няколко въпроса. Ето какво разказва той:

Как започна да се занимаваш с iOS?

Занимавам се с iOS от старта на проекта „Когзум“ – в началото на миналата година. Наложи се бързо да навляза в съвсем нова технология, за да имам възможността да създам мобилна апликация с високо качество, базирана на най-модерните технологии. Преходът беше относително плавен, тъй като избрах да работя със Swift, който е близък като език със C#.

Какво те мотивира в работата ти?

В текущия проект, мотивацията идва от иновативното решение, което разработвам и огромното социално, икономическо и екологично значение на проекта. Храната, изхвърляна от домакинствата е в размер на 40% от цялостните загуби от производител до потребител и с нея се губят всички ресурси вложени в нейното производство (земя, торове, обработване), пакетиране (пластмаси), транспортиране (горива) и съхранение.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Техническото предизвикателство, което ни затрудни най-сериозно беше как да извършваме автоматична проверка на домашния каталог на потребителя и да създаваме на база на резултата нотификации. Традиционно, това се прави на сървъра, но нашата система не ползва такъв – цялата логика е изнесена в апликацията.

Как го разреши / разрешихте?

Решението е техника позната като „тихи нотификации“ – механизъм, посредством който може в определен момент от времето да „събудим“ апликацията и да я накараме да извърши зададена работа.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с iOS?

iOS платформата е надеждна и прогресивна среда за бърз старт на всеки мобилен проект. Новият език „Swift“ се налага като модерен, удобен и все по-мощен инструмент за разработка – препоръчвам го на всеки стартиращ специалист. Не са за пренебрегване и алтернативните инструменти, генериращи “native” код като Xamarin Studio, както и популярните JavaScript-based framework-ове.  Ако е нужна паралелна разработка за iOS/Android, те са добър избор.


Стани част от потребителската група iOS. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This