Валентин Бонев заема позициите „hands-on“ Solution Architect и Distributed Ledger Technologies Lead в Булпрос. Също така има и огромен опит в предлагането на решения за някои от най-интересните електронни и финансови организации. Той ще бъде и лекторът ни на събитието Come as you are! The Ethereum litmus test. Валентин ни разказа за най-голямото си технологично предизвикателство и за това как се е справил с него.

Как започна да се занимаваш с Blockchain?
Започнах да се интересувам и работя с алтернативни разплащателни инструменти преди повече от 10 години. Утвърждаването на дистрибутираните консенсус алгоритми и последващият бум на Bitcoin мрежата още повече засилиха интереса ми в distributed ledger решенията. Blockchain базираните такива, репрезентират само част от потенциала на технологиите в тази насока.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?
Това е нов начин на мислене. Нов подход към бизнес предизвикателствата.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Като всичко ново, има много неща, които очакваме да случват, но те просто не работят. Трябваше да направим дизайн и Proof of Concept на game economy за потенциален клиент. В 90% от случаите очакванията ни за това как технологията функционира, как съпътстващите я системи се държат в почти реална среда и до колко може да се разчита на 3rd party service providers се разминаваха с действителността.

Как го разреши/разрешихте?
Приехме, че нищо не е гарантирано и че не може да се вярва на нищо от техническа гледна точка. Ироничното в случая е, че това е един от основните приложни аргументи за Blockchain технологиите от бизнес страна – позволяват да се правят транзакции/бизнес в ситуация, където никой не вярва на никой. Изхвърлихме всякакво останало „его“, което имахме като програмисти и започнахме стъпка по стъпка.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
С тази презентация се надявам да бъда полезен на колегите с информация и споделяне на опит относно това до къде е стигнало развитието на Ethereum като среда за разработка на решения за бизнес проблеми, как могат практически да бъдат адресирани някои от настоящите предизвикателства свързани с Ethereum и какви биха били следващите стъпки в тази насока

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?
Bitcoin и Ethereum, които попзнаваме днес, са само началото. Blockchain технологиите не са само „новият PayPal“ и средство за спекулация. Hype-ът започна да утихва и сега очаквам да има все повече и повече стойностни проекти.


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: личен архив

Прочети още:
Алтернативи на Ethereum
Разговор с Теодор Савов и Александър Колев за Blockchain

Share This