enhancv-1Случвало ли ви се е да кандидатствате за дадена работна позиция, а в резултат да не получите отговор от компанията, било то и отрицателен. Решението открива Волен Вълков – един от основателите на Enhancv. Българска startup компания, предлагаща онлайн платформа за изготвяне на нестандартно CV, което да ви помогне да се изстреляте до желаната работна позиция. Enhancv разработва софтуер, целящ да наложи нов много по-точен формат за кандидатстване за работа. Само 2 години след основаването си сайтът вече има 200 000 потребители в над 1800 града по света, а екипът наброява близо 20 човека.

CV, което ще те изстреля

Георги Иванов и Волен Вълков се запознават покрай организацията StartItSmart. Там откриват, че имат общи интереси и бързо стават близки приятели. Скоро след това Волен заминава да учи в Германия, а двамата приятели не прекъсват да поддържат контакт.

Ключова роля за създаването на компанията изиграва един от техните skype разговори. Волен споделя с Георги, че сам си е направил CV, което е персонализирано за компанията, в която смята да кандидатства, а дизайнът е разчупен и според него ще му осигури покана за интервю. Оказва се прав и получава мечтаното обаждане още на следващия ден. Георги, който вижда CV-то си спомня с усмивка: „никога не съм проявявал интерес към подобен тип неща, но в мига, в който видях CV-то на Волен ми се прииска и аз да имам такова.“. Георги веднага вижда потенциал и споделя на Волен, че от това могат да изградят добър и устойчив бизнес модел.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Няколко месеца по-късно Георги напуска работа с ясната идея, че иска да започне свой собствен бизнес, а Волен застава до него на стартовата линия с предложението „помниш ли идеята със CV-тата, за която си говорехме? Аз реших да го направя, искаш ли да го направим заедно?“.

Трънливата пътека

Както във всяка стартираща компания и в Enhancv не липсват предизвикателства. Двамата ентусиасти опитват да изградят устойчив бизнес модел. Самият Георги разказва как предизвикателствата ги съпътстват по пътя едно по едно „Едно от големите предизвикателства е да прецениш кой е най–добрият бизнес потенциал на идеята за този момент, който да преследваш. Къде да се изявиш и къде да бъде фокуса. Следва предизвикателството да задържиш добрите резултати и да задържиш качествените хора в екипа. Едно е да ги привлечеш, а съвсем друго е да ги задържиш.“.

Едновременно с нелеката задача да изградят бизнес модел и качествен екип Enhancv се сблъскват и с някои не леки инженерни проблеми. И двамата си спомнят няколко ключови момента, които са се опитали да ги препънат. „Как в реално време в браузър да симулираме писане по страници (в браузерите няма страници), на които имаш пълна свобода да променяш и разместваш съдържание, да работи гладко без визуални проблеми и да се export-ва 1:1 във PDF.” или „как от 10 съпорт съобщения в интерком стигаме до 1000 и какво правим?“ са само част от техническите предизвикателства, които назовава Волен.

Поглед към големите мечти

Резултатът до момента – 200 000 потребителя в 1800 града. Въпросът е какво предстои „В нашия случай по-скоро, че има толкова различни посоки на растеж и на развитие – дали да се насочим към интеграция в университети, дали към обяви за работа, дали да бъде профили на компании, дали да продаваме на агенции за подбор на персонал. Имаме много различни пътеки.“ – разказва Георги. Идеите на къде да продължи Enhancv са още в своята начална фаза, но Волен и Георги са убедени, че Enhancv е правилната инвестиция за тях.

Ако историята на Enhancv е подбудила любопитството ти, можеш да дойдеш на събитието „ИТ предприемачество: Еnhancv и пътят от 0 до 200 000 потребителя“, на което Георги и Волен ще бъдат лектори.

Стани част от потребителската група за IT Entrepreneurship. Абонирай се!

Други интересни статии:
Какво е новото в Angular 2. Разговор с Илия Идакиев
„Най-голямото предизвикателство е да накараш всички екипи да гледат в една посока“ – Стефан Добрев

Визия: Личен архив

Share This