+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

98-47 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Стоян Димитров – кариерният път от софтуерен инженер до R&D Group Manager в Yotpo SMSBump

*Текстът е предоставен от Yotpo SMSBump

Разкажете ни за Вашето образование и какво оценявате като най-ценно.

Пътят на моето образование е сравнително идентичен с този на всеки един човек от малък град, който има много мечти и желание да постигне много в живота си.

Основното си образование завърших в СУ “Никола Йонков Вапцаров” в град Момчилград. Още от 11-годишна възраст имах страст към компютрите, беше ми интересно как работят и как мога да ги използвам, за да създам нещо свое.

Средното си образование завърших в природоматематическата гимназия “Отец Паисий” – град Кърджали, където отрано започнахме да застъпваме с информатика и информационни технологии. Тук вече пишехме цели програми, макар и на остарели технологии. Въпреки всичко, това ми показа колко много възможности стоят пред мен и затвърди желанието ми да продължа в същата посока.

След това кандидатствах в ТУ София със специалност КСТ (вече КСИ). Тук натрупах теоретични знания относно алгоритми, архитектура на софтуерно и хардуерно ниво. Програмата не включваше обучение по най-съвременните технологии за времето си, но все пак даваше базови знания на инженерно ниво.

Времето ми в университета ме научи да съм много внимателен с него. Нужно беше да съчетавам работата по няколко неща едновременно, като например курсова работа, упражнение и проект, всички по различни дисциплини и с кратки срокове. За мен времето е най-ценният ресурс и то трябва да се използва по възможно най-пълноценния начин.

Също така, оценявам и факта, че заради разпределението на лекциите и упражненията, имах възможността да започна работа дори и все още незавършил образованието си.

От времето си в ТУ успях да създам доста контакти с колеги, с част от които сме много добри приятели и дори работим заедно.

Кои са моментите във Вашата кариера, за които имате най-живи спомени и намирате за най-важни?

Преди SMSBump да се отдели като отделна продуктова компания имахме над 100 продуктови решения, като в голяма част от тях бях lead developer. Ценният спомен тук е, че в даден момент ми беше поверено да водя създаването на напълно нов продукт, който беше за нова платформа, и го разработвахме по съвсем различен начин спрямо всичко до момента. Използвахме нови технологии, нов начин за поддръжка, както и нов начин за маркетиране. Имах свободата да покажа опита си през изминалите години и заедно с екипа да създадем нещо наистина иновативно. Седем месеца по-късно този продукт вече се ползваше от около 5000 клиента и правехме реална печалба от него.

Кулминацията в моята кариера до момента е сливането на SMSBump с Yotpo. Това беше резултатът от многото години упорит труд, показващ, че това, което сме направили, е на много високо ниво и с голям потенциал за развитие. Изключително ценно е да общувам с хора, които имат много повече опит от мен, и да се запозная с практики, които да помогнат да развиваме още иновативни и полезни решения.

Какви са Вашите отговорности днес?
Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

Днес съм технически мениджър на два екипа в R&D отдела на Yotpo. Казано по друг начин, нося две дини под една мишница и това е колкото интересно, толкова и трудно. Отговорността е голяма и расте с всеки изминал ден, тъй като и ние не спираме да растем – по отношение и на служители, и на клиенти.

За основна моя отговорност считам развитието на хората в екипите ми. За мен е важно те да нямат застой в професионалното си израстване, затова винаги се стремя да давам интересни и предизвикателни задачи, с които да развиваме целия колектив. Целта ми е всеки един сам по себе си да бъде лидер в дадена област и това с времето да бъде надграждано с нови отговорности и възможности. Голяма част от служителите в компанията израснаха доста спрямо момента, в който са започнали, като за част от тях съм бил директно отговорен.

Често съм включен в процесите по набиране на нови колеги, като това също има своите предизвикателства. Моята работа тук е по-скоро да определя техническите възможности на кандидатите и да преценя дали отговарят на ценностите, на които държим в R&D отдела на Yotpo SMSBump.

Какво Ви мотивира?

Мотивиращите фактори са много. Всичко, по което съм работил досега, се използва от клиенти по цял свят. Мотивиращо за мен е да знам, че това, което правя, носи стойност на хората и по някакъв начин прави живота им по-лесен.

Голям мотиватор за мен е и самият колектив. Обичам да работя с хора, да им помагам, да премахвам спънки и да създавам благоприятна среда за всички. Гледайки напред, никой няма да помни титлата ми, колко съм бил зает, колко съм бил стресиран или колко часа съм работил. Това, което няма да се забрави лесно, е времето, което съм прекарал, насочвайки колегите си, дали съм бил готов да помогна, дали съм спазил обещанията си и дали изобщо съм бил “на линия”.

Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?

Стремя се да привличам хора, които на първо място ще се впишат в културата на компанията и на екипа, в който ще работят. Това е основополагащ фактор за безпроблемната работа на целия екип. Бих предпочел хора, които имат по-малко опит, но са по-добър “culture fit”, вместо хора, които имат много опит, но нямат ценностите, които търсим в компанията.

В работата си се стремя също да избягвам хора, които се съгласяват с всичко без да го подлагат на съмнение. Държа колегите ми да задават въпроси, да имат мнение, да дават предложения и винаги да знаят каква е причината да работим по даден проект или задача.

Не на последно място, старая се в екипа си да имам специалисти, които са работили нещо съвсем различно или пък имат повече опит от мен в дадена сфера. Те ми помагат да надграждам себе си, а също така могат да дадат една нова гледна точка върху проектите, по които работим.

Как си представяте развитието на IT индустрията в България през следващите години?

IT индустрията се развива със зашеметяващи темпове навсякъде по света, включително и в България. Много световни компании откриват офиси тук и това ме радва, защото отваря пътя за инвестиции към държавата. Това не е безпричинно – IT браншът в България е съставен от изключителни специалисти и моята представа е, че те ще стават все повече и повече, което ще донесе много нови възможности за всички.