+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

83+5 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какви умения са нужни на успешния програмист в Web 3.0?

Стелизара Борисова

Новата интернет икономика на Web 3 се строи код по код и вече виждаме не само как големите технологични гиганти адаптират своите бизнес модели към нея, но и как все повече работодатели в DEV.BG Job Board търсят специалисти с интерес и умения в тази сфера. Блокчейн технологиите започват да навлизат във все повече индустрии и нови бизнеси, базирани на блокчейн, изникват навсякъде.

Заедно с разрастването на Web 3 пространството, расте и нуждата от технологични таланти, които да работят и да се развиват в тази децентрализирана, прозрачна и автономна среда и да създават дигитални продукти и услуги.

С други думи, за да стане реалност Web 3 идеята има нужда от мотивирани и любопитни IT професионалисти, които да създават т.нар. dApps – децентрализирани приложения.

Събрахме мнения от експерти в областта на Web 3, NFT, блокчейн и метавселената за това кои са необходимите умения, ако искаш да се гмурнеш в тези нови кариерни възможности. Ако искаш да си част от кода на новата метавселена, чети надолу:

Технически умения:
  1. Изучи основите на блокчейн и “смарт договорите”

Познанието на блокчейн и “смарт договорите” е ключово за създаването на Web3 приложения. Експертите посочват, че това е различна парадигма на програмиране от обичайната процедурна настройка, с която повечето програмисти са свикнали.

„Накратко, това, което прави Web 3.0 толкова различен от Web 2.0, е липсата на централизиран сървър. Това променя всичко в backend разработката. Програмистите трябва да разберат как работят блокчейн технологиите и да научат езици за смарт договори като Solidity например“, обяснява Александрос Ананиадис, съосновател на Placeme, компания, помагаща на бизнеса и творческите агенции с 3D дизайн и AR разработка на персонализирани мобилни приложения, както и уеб и социални медийни филтри и ефекти.

Solidity е Web 3 език, създаден за блокчейна на Ethereum, но може да се използва и в други. И ще ти е необходим, за да пишеш смарт договори. Подобен е на C и JavaScript. Смарт договорите са онези части от код, които живеят на блокчейна, и не могат да бъдат променени или мутирани. Те са необходими за осигуряване на автоматизация на работния процес.

Що се отнася до frontend разработката, HTML, CSS, и JavaScript остават сходни с Web 2.0 ерата. “Въпреки това е много важно доброто познаване на това как работят взаимодействията между интерфейс и смарт договорите (напр. заявки за данни), хостинг на интерфейс на децентрализирани решения за съхранение като IPFS или Swarm и как различните решения за мащабиране могат да предложат по-бързи и по-евтини транзакции“, добавя Александрос Ананиадис.

Стан Тренев, който е изпълнителен директор на Coinbet и блокчейн професионалист с опит в Web 3.0, NFT и DAOs обръща внимание, че от чисто технологична перспектива едно от най-важните умения е писането на наистина ефективен код без грешки, особено при разработването на смарт договори. “Тъй като всяка транзакция струва пари за потребителите, като програмисти трябва да се стремим да напишем нашия код по възможно най-ефективния начин“, допълва той.

  1. Фокус върху сигурността

На следващо място експертите посочват, че перспективата на сигурността е изключително важна за работещите в Web 3.0 професионалисти. “Web3 приложенията най-често работят със средства на потребителите и договорите са достъпни за всеки през интернет“, обяснява Михнеа Добреску-Балаур, технически директор в StakeBorg, базиран в Румъния образователен център за блокчейн.

„Тъй като в смарт договорите обикновено се съдържа стойност за милиони, от съществено значение е те да бъдат много добре тествани и проверени, в противен случай рискуваме необратимо да загубим парите на нашите потребители“, добавя Стан Тренев.

Днес те питаме…

Как разбра за Job Board-а на DEV.BG?
Loading ... Loading …
  1. Познания по уеб AR/VR

Друга голяма разлика на Web 3.0 е съдържанието и прехода от 2D към 3D. Метавселената e изцяло за виртуалната реалност.

„Програмистите ще трябва да притежават умения за уеб-рамки AR/VR като three.js, babylon.js, A-Frame, както и библиотеките на всички технологични гиганти като Apple, Google, Amazon, Meta“, казва Александрос Ананиадис.

  1. Web 3 дивелъпърите трябва да бъдат Web 3 потребители

За да създаваш успешни продукти за Web 3.0 икономиката, трябва да си техният първи доволен потребител. Ето защо е добре Web 3 програмистите да бъдат и Web 3.0 потребители.

„Те трябва да са с нагласата да използват неща, подобни на тези, които създават и да могат да ходят в обувките на своите потребители. Честно казано, не съм виждал успешен проект, в който разработчиците да не са част от Web 3.0 културата,“, обяснява Стан Тренев.

Михнеа Добреску-Балаур посочва, че разработчиците в това пространство трябва да се стремят към оперативна съвместимост, тъй като това е една от най-големите концепции за Web 3.0. Това означава да създават софтуерни компоненти, които могат да се използват многократно и нови приложения, надграждащи върху други.

Меки умения:

Разбира се тези новопоявяващи се роли изискват не само технически познания, но и меки умения. Работата в екип и уменията за общуване са ключови в толкова бърза и динамична среда, но Михнеа Добреску-Балаур посочва и по-специфичен набор от умения, които се изискват при софтуерната разработка:

  1. Алгоритмично мислене – да даваш ясни, структурирани решения в отговор на проблемите, в стъпки, които компютърът може да следва.
  2. Внимание към детайлите – да се увериш, че всички възможни ситуации са обхванати, за да се избегнат бъгове (грешки).
  3. Абстрактно мислене или мислене в система – програмирането в реалния свят почти винаги включва взаимодействие с други системи като бази данни или други услуги по мрежата.

„Програмистите, които искат да направят света по-добър чрез изграждане на Web 3.0 приложения, трябва да разбират и от поведенческа икономика. В историята назад има цяла колекция от иновативни икономически системи, които започнаха с експоненциален растеж и огромни печалби, базирани на доверие, които в крайна сметка станаха неустойчиви и се сринаха. Понякога човек трябва само да погледне назад във времето, за да продължи напред”, заключава Александрос Ананиадис.

*Тази статия е част от съвместен проект между DEV.BG (Job Board за IT общността) и англоезичната медия за технологии и иновации от Югоизточна Европа The Recursivе.