+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

73+19 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Какво се случи в IT сектора през 2022? (част първа)

Предвид предизвикателствата за бизнеса през последните няколко години, човек би си казал, че IT секторът също би пострадал. За разлика от повечето други индустрии обаче, както в света, така и в България, информационните технологии бележат завиден ръст. Най-малкото доказателство за това са над 3400 активни оферти за работа в DEV.BG Job Board. По-голямото е фактът, че българската софтуерна индустрия бележи ръст от между 15 и 20 процента годишно вече от началото на пандемията насам и няма изгледи това да се промени в скоро време. Като процент от БВП на страната, IT индустрията се установява все повече. И вече е едно от най-значимите пера на българските бюджет и икономика.

Големите победи на българския tech сектор

Няма как да не засегнем една от най-големите теми на годината – първият български еднорог, Payhawk. Родният стартъп получи стратегическа инвестиция от 100 млн. долара и с нея успя през изминалите месеци да стъпи на американска земя с нов офис в Ню Йорк и нов продукт, кредитна карта. Компанията, в която Христо Борисов е съосновател, за момента е най-успешната по рода си, но някои експерти, като основателя на HR Capital Христо Христов, очакват втори български еднорог да се появи на сцената в рамките на първото тримесечие на 2023г.

Fintech секторът продължава да бележи, както вече стана почти традиционно, висок ръст, като вече обхваща около 135 компании, които оперират приходи от порядъка на 1.5 милиарда лева годишно. Развитие в тази насока бележи myPOS, която оперира ПОС терминали без абонаментни такси. Тя отвори нови офиси в Букурещ и Рим, а на родна земя броят на терминалите ѝ нараства до близо 10 000.

Два от лидерите в сектора, Paynetics и Phyre, наскоро се обединиха и създадоха заедно апликация за мобилни плащания, която улеснява даряването на средства за бягащите от Украйна, показвайки големия потенциал на tech сектора да упражни положително влияние върху социалната сфера на страната.

Не липсват и международните признания, които се основават на обективни индикатори. Цели две родни технологични компании намериха място в тазгодишното издание на престижната класация Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2022. Благодарение на бързия си темп на растеж, в актуалния топ 50 влизат Quantive (преди Gtmhub, софтуер за мениджмънт на цели и employee experience) и Evrotrust (електронна верификация на физически и юридически лица), които белязаха ръст от 1911% и 958% респективно, което им отреди съответно 14-то и 34-то място. В полезрението на Deloitte попаднаха и още четири български компании, които попаднаха в две странични категории. За малко контекст е редно да кажем и темповете, с които расте компанията, която се класира на първо място: това е чешката fintech компания FTMO, която расте с умопомрачителните 25 255% през изминалата година.

Да поговорим и за приходи. Общият приход на 30-те най-големи софтуерни компании в България надхвърли през изминалата година 2 милиарда. Средният ръст на приходите на компаниите в сектор е около 20%, а при лидера VMWare процентът е 28.

Първични предлагания

В България има все повече и по-успешни IPO-та, или първични публични предлагания, с подкрепата на Българската фондова борса и множеството бързо растящи и силно амбицирани родни инвеститори, които правят всичко по силите си, за да спомогнат развитието на българския бизнес. Именно те са причината за това родната борса да остане здрава въпреки двуцифрената инфлация и непредвидимата икономическа обстановка. В този смисъл е редно да споменем и някои от тези инвеститори, като сред тях можем да отбележим MFG Invest, кръг от ангелски инвеститори, който е спомогнал развитието включително и на родни tech стартъпи. MFG направи своето IPO през изминалия месец и успя да набере над 4 милиона лева.

Успешна година имаше на BEAM пазара, като в този сектор имаше цели 13 успешни първични предлагания. Пример за такова от последните месеци беше първичното публично предлагане на компанията ITF Group (Ай ти еф Груп), която излезе на пазара BEAM, след като успя да набере над 3 милиона лева по време на своето IPO. Така размерът на емисията на ITF е 3.5 млн. лева при същия брой акции с номинална стойност от 1 лев. ITF е небанкова финансово-технологична компания, която специализира в предлагането на иновативни решения и услуги в сферата на потребителското кредитиране.

Успешно IPO проведе и компанията Bee Smart Technologies, която разработва софтуер и технология за дистанционното следене на кошери, като дружеството е отговорно още и за основаването на платформата “Истински мед”, в която се продава органичен пчелен мед. Компанията набра търсените 1.2 млн. лева при предлагане на 43 636 бр. акции и ще употреби този капитал, за да разшири своята дейност към други европейски страни и пазари.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …

С подобно постижение, а може би дори една идея по-впечатляващо, тъй като се случи на основния пазар, може от началото на изминалата година да се похвали и Telematic Interactive, най-голямата българска компания за разработка на софтуер за игрални зали и онлайн игри със залози. Telematic Interactive получи заявки за над 16 млн. лева, като по този начин не успя да достигне заложената цел от 20 милиона. Подписката за набиране на средства приключи на 18 февруари, като бяха обработени 434 заявки за над 320 000 акции. С набраните средства, Telematic Interactive постави началото на своето разширение към нови пазари, включително и далечно Перу. Редно е да отбележим и забележителния ръст на бизнеса на Telematic Interactive през изминалите няколко години: компанията увеличава приходите си почти 38 пъти през последните три години като за 2021 те достигнаха над 78 млн. лв. и над 20 млн. лв. нетна печалба.

И още един BEAM успех – Biodit. Това всъщност е първата компания, която се листна на съответния пазар. Тя успешно увеличи капитала си с 1,7 млн. лева и продаде практически всички акции, които бяха предложени. Компанията отчита солиден ръст на приходите и излезе на печалба, като продължава да сключва нови договори за автоматизация на хотели и офис сгради.

Кой привлече капитал

Успехите на българския технологичен сектор не са един или два. България е лидер в стартъп сектора на Югоизточна Европа, като през изминалата година родни компании са привлекли над 250 млн. евро финансиране. Редно е да се отбележи, че това все пак не може да се сравнява с рекордната за родната сцена 2021г., когато размерът на финансирането достигна почти 500 млн. евро. Но да видим как конкретни компании са се представили.

BIODIT, вече установена компания, която се занимава с решения в сферата на биометричната сигурност, успешно набира капитал и отваря 4 офиса във Франция и Испания, създавайки потенциал за голямо израстване в средносрочното бъдеще.

Друга компания, вече известна на много от нас, които следят родната стартъп сцена, AMPECO, в самия край на 2022г. поде инициативата за набиране на между 5 и 20 млн. долара, за да разрастне своя многократно награждаван бизнес за разработка на софтуер за станции за зареждане на електрически автомобили. Компанията е основана през 2018г. от група млади българи и отбелязва за отрицателно време завиден растеж от до 400% годишно.

Не липсват и обещаващи новобранци на българската технологична сцена. Наскоро стартъпът Holoma спечели състезанието “Дръзките”, като по този начин си осигури финансиране от британското посолство и от DIT UK (Department of International Trade). Така компанията, която се занимава с разработването на холограмни модели в помощ на персонализираната костна хирургия, тръгва уверено по пътя на развитието си.

Друга вълнуваща млада компания е Barin Sports, платформа за следенето на индивидуалното представяне на спортисти, която си спечели участие в акселераторската програма BeamUp Lab от Българската фондова борса.

Един прохождащ български fintech стартъп, PlanDelta, пък успя в самия край на 2022 година да си осигури над 2 милиона евро рисков капитал от множество големи инвеститори. С тези пари компанията смята да излезе официално на пазара през 2023г. и да разшири екипите си в няколко страни.

Agriniser, българска компания, която разработва онлайн платформа за търговия със зърно, започна процеса по набиране на 500 хиляди евро с цел разширяване на бизнеса в посока Румъния. Това стана благодарение на платформата за групово инвестиране SeedBlink и известния роден фонд Vitosha Venture Partners.

Има и малко по-нестандартни изгряващи бизнеси. Българският стартъп за резервация на каравани, Karavani.bg, си спечели подкрепа от инвеститор едва година след своето създаване.Компанията привлече 50 000 евро от фонда за рискови инвестиции Innovation Capital. С тези пари, Karavani.bg ще разрастне бизнеса си международно, като първата цел са Гърция и Румъния. Освен това основателите предвиждат още и изграждането на вътрешен екип, който да отговаря за цялостния процес по поддръжка на караваните.

Компанията за покупка и продажба на телефони втора ръка, Swipe.bg, основана от Михаил Димитров (известен от OLX), Огнян Попов (Broshura.bg) и Никола Павлов (бивш технически и оперативен директор на Grabo.bg), набра над 1 млн. лева инвестиции за разширяване на бизнеса си. Swipe наскоро беше отличена и с приза “Collaboration Champion” като част от програмата за растеж на Endeavor – Dare to Scale 2022.

Годината беше белязана от сравнителна предпазливост у инвеститорите и предприемачите, но въпреки това тя остава в историята като доказателство за устойчивостта на родния бизнес и амбицията на българите в tech сектора (а и отвъд него) да създават стартъпи и да ги развиват независимо от обстоятелствата.

Очаквайте втора част на материала, в която ще намерите още информация за компаниите, които набраха финансиране през изминалата 2022г., както и имената на играчите на родния пазар, които се сляха или бяха продадени на чужди корпорации.