+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

66-56 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Жените във VSG – ярки, целеустремени и успешни

*Текстът е предоставен от VSG Bulgaria

Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Атанаска Зелямова
Senior Quality Assurance Engineer

Ако бях сбъднала някоя от детските си мечти, сега щях да съм фармацевт, актриса, продавач-консултант или археолог. Изглежда все пак съм се доближила до една от мечтаните професии, тъй като често работата ми е като археологическо проучване на терен – не знам с какво ще се сблъскам. Затова я обичам толкова много.

Ксения Дирман
Backend Developer

Връщайки се назад във времето не съм мечтала и за друго, винаги съм искала да бъда програмист. Звучеше странно от устата на 10-годишно момиче, но ставаше ясно, когато кажех, че майка ми също е програмист. Това е първата ми работа и съм щастлива от избора си.

Мария Меркова
QA Specialist

Моята детска мечта беше да стана актриса. Но трябваше да замина да живея в София, за да уча в НАТФИЗ и тъй като съм от Пловдив, това ме разубеди.

А как се насочи към кариера в IT сектора?

Атанаска: Исках професия, която ми предоставя огромна възможност за развитие. Тъй като предишните ми работни позиции са в пълен контраст с работата ми днес, ми беше трудно да си се представя да бъда цял ден пред някакъв компютър. За моя изненада днес трудно нещо може да ме накара да вдигна поглед от монитора.

Ксения: До голяма степен изборът ми беше повлиян от преподавателя ми по компютърни науки в училище. Казва се Сергей Георгиевич и ми вдъхна любов към алгоритмичното мислене. Учеше ни, че за добър резултат са необходими и много усилия. Има една фраза, която често казваше: „Таралежът е изключително горда птица, докато не го ритнеш, няма да лети“. И така с всеки изминал ден задачите, които ни даваше, ставаха все по-трудни, за да се стремим да бъдем по-добри в решаването им.

На 13-годишна възраст вече пишех на Pascal в училище. След това продължих и в университета към IT и учих хардуерно инженерство. Сега съм част от VSG Bulgaria и работя като Backend Developer.

Мария: По време на бакалавърската ми степен по Биоинформатика изучавах основи на програмирането, бази от данни и абстрактни структури от данни. След това завърших магистратура по Медицинска биология, като имах намерение да се развивам във фармацевтичната промишленост. Пазарът по това време в Пловдив ме разубеди и реших да се насоча към IT сектора, защото притежавах необходимата база за развитие. Тъй като съм перфекционист, исках да бъда достатъчно подготвена, преди да кандидатствам за работа, и 2 години се обучавах по програмиране. Изучавах Java SE и Java EE, Spring, алгоритми, абстрактни структури от данни, Hibernate. След това изкарах с отличие и два курса в SoftUni – Manual Тesting и Automation Testing.

Как би обяснила на малко дете какво правиш?

Атанаска: Така, както преди години обясних на баба си. Ще пропусна обаче дългата част с обяснението на това какво е компютър 🙂

Ксения: Бих казала, че компютърът не може да взима самостоятелно решения, затова аз трябва да му разпиша инструкции стъпка по стъпка, за да знае какво да направи. И си говорим на език за програмиране, защото компютърът разбира само него.

Днес те питаме…

Как предпочиташ да комуникираш с колегите си на работа?
Loading ... Loading …

Мария: Имам син на 4 години и той много обича да пишем и решаваме задачи в образователни книжки. Ако трябва на него да му обясня какво работя, ще му кажа, че ако той си направи задачата и след това ми я даде на мен за проверка, така и в моята работа аз проверявам дали батковците и каките са си написали правилно задачите.

Имаше ли ментор в началото на кариерата ти и какво научи от него?

Атанаска: Благодарение на ментора си, научих, че дисциплината и усърдието са основните движещи сили на това да успяваш. От началото на кариерата ми изминаха почти четири години, но има едно нещо, което нито за ден не забравям – да имаш верен спътник увенчава усилията с успех.
Да си ментор е нелека и много отговорна задача, в чието решение се включих наскоро и аз. И това е още една роля, в която се чувствам много добре.

Ксения: Моят тийм лидер е моят ментор още от самото начало. От него научих, че не трябва да спираш да учиш, защото винаги има възможност за подобрение. Няма нищо невъзможно. Друго важно, което знам от него е, че трябва да има баланс, както в кода, така и в живота. След края на работния ден е добре да помним, че има и други важни неща. Работата не е кон да избяга.

Мария: Моят ментор, при започването на работата ми във VSG, беше Емил Бибиновски, QA Manager. От него научих много неща. Едно от тях е способността да запазиш самообладание в напрегнати ситуации. Това е полезно качество, както в работата, така и в живота.

Какво е най-интересно за теб в работата ти? Защо ти харесва да работиш във VSG?

Атанаска: Любимо ми е чувството на удовлетворение, което изпитвам, затваряйки капака на лаптопа си вечер. Обичам да ми е непознато. Харесва ми нещата да са по-сложни.
Имам страхотни колеги, а отборът ми е невероятен!

Ксения: Има огромно разнообразие, нови предизвикателства. Проектът ни е много голям и няма как да знаем всичко. Може да научаваш по нещо ново всеки ден, както в бизнес логиката, така и в кода. Редовно вкарваме нови технологии, за да сме в крак с времето, което дава възможност да използваш и учиш непрекъснато.

Харесва ми проектът и хората в екипа. Допадат ми ценностите и културата, която има фирмата: Do the right thing, Do whatever it takes and Have FUN. Те добре описват как протича работата, истинска екипна работа, взаимопомощ и разбиране.

Едно от последните ми предизвикателства е да науча поне един функционален език за програмиране. Като сега въвеждаме един API проект, пренаписан на F#, супер интересно е.

Мария: За мен най-интересното нещо в моята работа е писането на програми. Автоматизирането на софтуер е моята истинска страст, в коята влагам цялата си душа и сърце.

Смятам, че за да може човек да се развие професионално, той трябва да обича работата си. Радвам се, че аз съм от тези късметлии.

Харесва ми да работя във VSG, защото имам пълната свобода да избера кога да отида и да работя от офиса и кога да работя от вкъщи. Колегите са изключително забавни и услужливи. Харесва ми самата култура на фирмата.

Кое е най-важното нещо за успех в IT сектора?

Атанаска: Да си поставяш конкретни цели, които да следваш. Най-сигурната крачка към успеха, е да поемаш отговорност за действията си, също така да умееш да даваш и да получаваш помощ.

Мария: Според мен най-важното нещо за успех в IT сектора е да бъдеш целеустремен, постоянен и да обичаш работата си. С тези качества няма как да не успееш.

Ксения: За да успееш в IT сферата, бъди готов да учиш непрестанно. Секторът се развива бързо и затова трябва да се развиваш с неговото темпо. От огромно значение е комуникацията с колегите и да приемаш конструктивна критика. Няма най-добро решение и е добре да приемаш и други мнения. Важен е резултатът и клиентът да бъде доволен от продукта. Работим в екип и не се надпреварваме кой е най-добър.